Страници

Пълнозърнести мъфини със сирене, сушени домати и риган / Cheese Muffins


С
олените мъфини и кексове са чудесни, защото могат да служат за пътуване, междинни хранения, закуски, както и за училище и работа. Малките кексчета обаче имат един голям проблем със залепването по хартиените кошнички, чието решение обаче мисля, че открих. (След като половината от мъфините ми останаха по хартията:).

На първо място се оказа, че от съществено значение е вида на кошничките. Задължително е на допир и вид да приличат на хартията за печене, чиято повърхност е намаслена. В случай, че не е такава е добре да се напръска с мазнина( има такива под формата на спрей), но и с четка може би ще свърши работа. Този проблем може да се реши и като се използват незалепващи форми като силиконови например, а хартиените кошнички да се поставят като декорация след печене. Друга важна подробност е, че тестото трябва да бъде по-гъсто от сладкото тесто. Ако се използват хартиени кошнички по-добре се отлепват когато са охладени.




Като цяло ако се открие любимата и сполучлива базова рецепта за солени мъфини, с нея могат да се правят различни варианти, като се добавят подправки, сирена, сушени домати, някакви зеленчуци дори. Сходни рецепти в блога са: „Мъфини"Капрезе" на Дианка“, „Солен кейк със сушени домати и Пекорино на Ивана“, „Солен кейк с Горгонзола, сушени маслини и Abruzzese“, а днешната рецепта е за:

Пълнозърнести мъфини със сирене, сушени домати и риган



Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. Йогурт(кисело мляко)
1/2 ч.л. сода за хляб
50 мл зехтин
щипка сол
1 ч.л. сух риган
7 с.л. пълнозърнесто брашно
50 гр натрошено твърдо краве(овче,козе) сирене
1-2 с.л. настъргана Гауда
3-4 сушени домата от консерва със зехтин


Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Яйцата се разбиват в купа. Содата се разбърква в йогурта и когато шупне се изсипва при яйцата, добавят се зехтина, ригана и солта и сместа се разбърква добре. *Брашното се пресява и се добавя на няколко пъти към сместа, като се разбърква хубаво. На финал се добавят сиренето, Гауда и нарязаните отцедени домати.
Формички за мъфини се напръскват със спрей с мазнина за готвене, или се мажат с четка. Пълнят се, но не до горе. Пекат се в предварително загрятата фурна. Изваждат се и се оставят върху решетка да се охладят. Ако сте използвали силиконови форми, мъфините се изваждат от тях, за да не се навлажнят.

*Пресяването на пълнозърнесто брашно е относително понятие, тъй като при тази дейност се отделят от неговите частички. Аз го пресявам, след което добавям и частичките. Целта е да не стои "сбито".

6 коментара:

  1. Чудесни мъфини Кате.Сестра ми ползва незалепваща форма и ги прави по различни рецепти - сладки и солени.А тази рецепта на мен много ми допадна, обичам сушени домати и риган.В пълнозърнест вариант са страхотни.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като че ли хартиените кошнички са с различно качество, някои залепват, други -не. В силиконова форма няма проблем, наистина. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Здравейте, да ви препоръчам и тези, всеки път отличен резултат и яко мммм..
    http://daro.fkusno.com/%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0/
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Погледнах ги, изглеждат вкусно, с маслинки са:) и са много красиви. Поздрави!

      Изтриване
  3. Много хубав чайник!
    И моито солени мъфини залепват, 30% остава по хартията. А да намаслявам всяка хартийка едно по едно никак не ми се занимава, затова и рядко ги приготвям. Твоите изглеждат много хубави, почти като мини хлебчета. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, това явно се оказва големият проблем:))), но няма да ме откаже да си правя кексчетата:), много са вкусни. Поздрави, Дени!

      Изтриване