Страници

Зюлце със свинско месо и зеленчуци / Schweinesülze mit Gemüse


З

имата е най-красива, когато има сняг. За съжаление този сезон все още не видяхме по-обилен снеговалеж, въпреки, че в някои части на Австрия пък бе тъкмо обратното. Общо взето при нас положението е: рядко вали, понякога на едри парцали и толкова красиви, че всички, които са навън по това време се радват. Но пък после докато спре и снегът толкова бързо се стопява, че имам чувството, че е било някакво представление. И все пак е красиво. Дори и близката планина все още не може да облече своята бяла зимна премяна.
Е, това не може да ни попречи да се порадваме и на малкото сняг, който е на Schöckl. Все пак зимата е пред нас и съм сигурна, че има какво още да покаже.





Със сняг или без сняг, температурите са ниски, а храната съобразена със сезона. Рецептата, която ще споделя по-надолу в публикацията е за едно много вкусно австрийско, а също и немско ястие, което може да се приготви по различни начини, с различни продукти и в различни форми. Има си и сходно в нашенската българска кухня, но за това ще стане дума по-натам, защото първо мисля да споделя няколко снежни картини, нали след такива разходки обикновено апетита се изостря:).















Зюлце със свинско месо и зеленчуци / Schweinesülze mit Gemüse




Какво е Sülze?


Срещано още и като Sülzwürsten, това ястие наподобява българската "Пача", но за разлика от нея се приготвя във всевъзможни варианти и форми. Може да се направи от зеленчуци, месо, зеленчуци с месо, с различни добавки, като варени яйца, декорации и т.н. Ценено, заради полезността на желатина и другите продукти, които съдържа, сервирано на закуска с филийки, на обяд или вечеря с разнообразни гарнитури, консервирано в буркани,
Sülze е наистина доста популярно тук, в Австрия. В търговските хранителни вериги се предлагат различни негови разновидности, като колбас, като терин, с красиво подредени зеленчуци и месо. Моята рецепта е със свинско месо и зеленчуци. В случая използвам желиращите способности на самото месо( свинска глава), но ако се използва пилешко месо или месо без кокал, само зеленчуци или пък просто не сте сигурни дали ще се желира, то тогава е необходимо да се добави желатин.


Както споменах и по-горе изборът на продукти е според личните предпочитания. Количествата, също. За да се получи качествен бульон е нужно да се свари 1/2 или цяла свинска глава, а от бульона ще се използва колкото е нужно. В случай, че се прави зеленчуково Зюлце, или пък с пилешко месо се използва желатин. Едно добро съотношение е 250 мл бульон: 1 и 1/2 ч.л. желатин. Желатинът се разтваря в малко количество студена вода, колкото да се образува каша, след което се оставя да набъбне и се изсипва в горещият бульон. Разбърква се много добре. След което се продължава по указанията на рецептата.
Продуктите са относително количество и могат да бъдат променяни и заменяни. Оцетът се добавя на вкус, на мен ми допада за 250 мл бульон - 1 ч.л. оцет.

Продукти:
100 гр сварено месо от свинска глава
250 мл бульон от варенето на главата
1 морков, нарязан
няколко малки розички броколи
1 сварено яйце
1/2 червена чушка, нарязана
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. оцет
сол, на вкус
черен пипер

гарнитура:
картофи
кисели краставички



Приготвяне:

Морковът, чушката и розичките броколи се пускат във врящ бульон за около 5 минути. Изваждат се и се отцеждат. Чесънът се пресова. Яйцето се нарязва. Бульонът се овкусява със сол, оцет, черен пипер и се прецежда.
От тук нататък има няколко варианта за направа на Зюлце.
– Всички продукти се разбъркват заедно с бульона( или бульона с желатина) и се изсипват в терин( облечен отвътре със стреч фолио), малки формички, буркани, пликове и др.
– На дъното на избраният съд се изсипва малко бульон ( или бульон с желатин)и върху него се подреждат продуктите, като се редуват, върху всеки ред се налива по малко от бульона.

Който и начин да се избере, то след това се Зюлце се прибира в хладилник, да стегне. След това се поднася като закуска с препечени филийки или като основно с гарнитура.
Картофите се сваряват и белят. Нарязват се на едри кубчета. В тиган се загрява масло, по желание се добавят обелени скилидки чесън и картoфите се запичат от всички страни, като се разбъркват. Изваждат се и се посоляват.



3 коментара:

  1. Кате,
    много обичам да правя ястия и десерти с желатин.Правила съм подобно нещо с пилешко месо, с език.Чудесно се получава, а и могат различни продукти да се ползват.В чешката и полската кухня пък имат подобни колбаси с манго, зеленчуци и ананас.Интересно и красиво се получава особено по празници.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с мангото и ананаса ме заинтригува. За пръв път чувам, но като почитател на сладко-кисело-солени комбинации си мисля, че ще ми допадне. Поздрави, Ели!:)

      Изтриване
  2. Ще ми допадне предложението ти, обичам подобни желирани предястия. А зимата...аз искам вече да си ходи, така ми омръзна вече този студ и вируси тук.

    ОтговорИзтриване