Страници

Къпкейкс "Снежни топки" / Snow globe cupcakes with gelatin


В

ъпреки че Коледно-новогодишният сезон и тематичните сладкиши отдавна отминаха, останаха все още рецепти за споделяне, като тези красиви и много забавни Кексчета със снежни топки. Но пък зимният сезон е факт, снегът почти навсякъде го има, така че едва ли някой би се разсърдил:) на закъснялото ми споделяне. Между другото декорацията на кексчета или тези желирани топки, балони отгоре могат да бъдат използвани и за украси на торти и то съвсем не е задължително да е със сняг. Ето например наближава Св. Валентин и под тях спокойно може да се вмъкне някакво тематично сладко изкушение.






Къпкейкс "Снежни топки" / Snow globe cupcakes with gelatin






Идеята е много популярна в интернет. За целта се използват балони, които се покриват с концентриран желатин и се оставят да изсъхнат. Основата могат да бъдат всякакви любими кексчета или както казах в началото торта. В някои кексчета срещнах декорация с пластмасови тематични фигурки, но аз предпочетох всичко в тях да става за хапване, не че някой ще тръгне да яде сухата желатинова топка например, но все пак:). Та фигурките са от марципан и захарно тесто. В много рецепти се използва желатин на листа, в някои дори специален платинен, но аз използвах обикновен желатин на прах. Освен това съществуват различни видове желатин, които имат различна прозрачност, но и така смятам се получи добре. За да се получи концентрирана смес добро съотношение е 2 части желатин : 4 части вода. Не намазвам балоните с олио, въпреки, че в много рецепти съветите са това да се направи. Пробвах на един от тях и разлика нямаше, след изсъхване се отстраниха по еднакъв начин, дори при намазването ми бе по-трудно, тъй като сместа "бягаше". В случай, че моите обяснения са неясни, можете да потърсите помощни видеа в "Ю-туб". За да сте сигурни, че ще ви се получат, а и за да видите как се случват нещата, може някой ден просто да се пробвате с един балон, ей така:).


Продукти:

2 части желатин
4 части вода

(например 2 с.л. желатин: 4 с.л. вода)

Приготвяне:
Балоните се надуват до желаната големина. Изтриват се с влажна кърпа, за премахване на евентуални замърсявания. Връзват се към дървени шишчета ( при нужда се помага и с тиксо) и се оставят настрани.
Желатинът се разбърква с водата в подходящ съд, в който да може след това да се топят балоните. Като набъбне желатина се загрява, колкото да се разтопи, ако има пяна се обира, внимава се, да не се разбърква, за да не се получат въздушни мехури, които да се отразят върху крайният резултат, но и това да се случи не е проблем:). Балоните се потапят в желатина, като се завъртат, ако е необходимо, като част от тях, към отвора, остава ненамазана. Не е добре да се наслоява.
Сместа и съдът не трябва да са горещи, за да не се спукат балоните!
Добре е да се работи на етапи с по една доза желатин.
Подреждат се като за целта могат да се забодат в бутилки или други подходящи съдове. Съхнат 24 часа на стайна температура. Балонът се пука и се изрязва в долната част, внимателно се отстранява от желатина.




С готовите балони могат да се декорират торти, кексчета. Важно е обаче при декорацията да не са в контакт с течна или мокра повърхност, например кремове. В такива случаи е добре да се монтират преди поднасяне. На моите кексчета ги закрепих просто така, без помощни материали, но по-твърд айсинг би свършил също работа. Желатинът може да се оцветява и ароматизира по желание, вместо вода може да се използва сок.




8 коментара:

  1. Страхотни кексчета Кате.Идеята е чудесна, много са красиви и интересни.Тази декорация може да се използва за приготвяне на кексчета за детски забави и празници.
    Поздрави и прекрасна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно предложение, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Това една много ефектна празнична идея, Кате,
    аз също разглеждах подобни решения в Интернет,
    но твоето изпълнение определено е страхотно, а в
    добавка сладурски захарни фигурки и красиви снимки!
    Всеки път идвам в блога ти за да се насладя на нови и
    изкушаващо апетитни предложения и впечатляващо представяне.
    Благодаря за удоволствието, поздрави и много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни са, кате. Виждала съм такива но от изомалт, стават по-прозрачни. Може и с него да пробваш :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Уау! Честно казано, това за мен си е висш пилотаж, дори няма да се опитвам да ги направя.... Страхотни са, Кате! Толкова сладурски и приканващи... Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова ми харесаха...чудни са! Непременно ще направя някой ден:))

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни преспапиета стават. Мммм
    Благодаря за идеята, Кате. Прегръдки

    ОтговорИзтриване