Страници

Банановото хлебче на Иван / Banana Bread


Х

лебче, кексче или нещо средно между тези две понятия е този Бананов хляб. Вкусен е, лесен е и е подходящ за намазване с различни тахани, лешников крем, сладко и т.н. Ето как го прави големият ми син:



Бананово хлебче




Продукти:
125 гр краве масло, на стайна температура
1/2 ч.ч. кафява захар
2 големи банана
1/4 ч.ч. мед
3 средно големи яйца
1/2 шушулка ванилия
1 непълна ч.л. сол
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 непълна ч.л. сода за хляб
1 шепа нарязани бадеми



Приготвяне:
Маслото се нарязва на малки кубчета и се поставя в купа, заедно със захарта. Разбиват се на крем. Добавят се намачканите банани, ванилените зрънца и меда. Разбива се. Едно по едно се добавят яйцата, като всяко следващо, след като предходното се е усвоило добре. Солта, брашното и содата се пресяват и се добавят на етапи към сместа, като се бърка с миксер или шпатула. Добавят се бадемите, разбърква се финално и сместа се изсипва в правоъгълна кексова форма, застлана с хартия за печене. Престоява 10 минути, като през това време фурната се загрява на 180 градуса. Хлебчето се пече първоначално за 40 минути, след което се покрива с хартия за печене и се допича за още 10 минути.
Изважда се върху решетка да се охлади.

6 коментара:

  1. Кате,
    браво на големият ти син.За мен е по - скоро кексче отколкото хляб, защото е в сладък вариант.Чудесно и много красиво предложение.Рецептата не е сложна за изпълнение, благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се чудех защо му казват хлебче, за мен е нещо между мъфин и кекс. Ама като са казали, че е хлебче, нека хлебче да бъде:))). Иначе има едни сладки хлябове, тук пък малкият ми син ги беше опитвал, много плътни, някак. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. О, браво на Иван, имаш си помощници в кухнята:).

    ОтговорИзтриване