В |
Ето например за днешните сладки си има няколко причини. Първо много красивата формичка за сладки, която си купих още през есента. След това прочетох книгата "Малкият принц", а в нея както всички знаят главно историята се върти около принца, една роза и лисицата. Като добавя сезона на ябълките и ароматът на канела, любимият ни щрудел(рецепта) отново с тези аромати, то кажете ми как всички тези причини да не доведат до създаването на тези бисквитки?:).
Може би щях да ги направя още през есента, но точно тогава Зори от "Кукиленд" сподели нейните приказно красиви лисичета и аз някак си се отказах по същото време да пускам нещо подобно. Но ето сега, когато мина време се осмелих:).
Тестото което избрах за моите бисквитки е класическо с масло, а ароматите: канела и бурбонска ванилия, вкусът на ябълка е с истинско ябълково пюре.
Бисквити "Лисичета" с Ябълков щрудел вкус
Продукти:
1/2 ч.ч. краве масло, на стайна температура
1/2 ч.ч. кафява захар
1 жълтък
*3 с.л. ябълково пюре
1 ч.л. канела на прах
1/4 шушулка бурбонска ванилия
2 ч.ч. брашно
щипка сол
*Пюре от ябълка се получава, като ябълка се обели, нареже на кубчета и свари или на пара или в малко вода до омекване. Отцежда се и се пасира.
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива с миксер със захарта на крем. Добавя се жълтъкът, разбива се, добавят се ябълковото пюре, канелата, зрънцата от ванилията, солта и пресято брашно на няколко пъти, като в началото се разбива с миксер, а в края се разбърква с шпатула непрекъснато. Получава се меко, не лепнещо тесто. Разточва се между два листа стреч фолио, прибира се във фризер за 10 минути. Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Тестото се изважда, от него се изрязват бисквитки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрятата фурна за около 10 минути, или докато краищата започнат да се оцветяват в светло златисто. Изваждат се върху решетка да се охладят, след което се декорират с айсинг. Може да се използва готов или да се направи от 1 белтък, разбит на сняг, като към него постепенно се добавя 300 гр пресята пудра захар. Оцветява се със сладкарски боички и се нанася с хартиена фунийка. Декорираните сладки се оставят да засъхнат и се съхраняват на тъмно и хладно в кутии до 1 седмица.
Кате,
ОтговорИзтриванестрахотни лисичета.Радвам се,че те вдъхновяват толкова простички неща за да сътвориш вълшебства в кухнята.
Поздрави !
Хм, ето от къде тези лисичета, тъкмо се чудех как ти е хрумнало! Чудна книга е "Малкият принц", мога да я препрочитам хиляди пъти, и пак да откривам нещо скрито в думите, но винаги актуално...
ОтговорИзтриване