Ябълкови чантички, пантофки или просто великолепни малки сладости, с аромат на уютна есен. Направени най-често от бутер тесто, срещат се в различни форми, но най-разпространени са в триъгълна или полукръгла. Плънката е от ябълки(естествено), наподобява плънка за щрудел или пай. Възможностите за приготвяне са различни, като ябълките могат да се нарежат на кубчета, да са с консистенцията на конфитюр или сладко. Могат да се пържат или пекат. Сервират се горещи, понякога поръсени с пудра захар. Популярни са в Австрия като “Apfeltaschen“, Франция – “Chaussons aux pommes“, Белгия – “Gosette aux pommes“. Нямаше как да пропуснем да си ги направим и ние, особено сега, когато сезонът предлага разнообразие от сортове и толкова вкусни и пресни ябълки.
Ябълкови пакетчета 🍏/ Apfeltaschen/ Chaussons aux pommes / Gosette aux pommes
В някои рецепти към ябълките се добавя и натурално нишесте, но аз пропускам тази стъпка. Могат да се добавят и стафиди. Както споделих и в началото, формите могат да бъдат различни, при кръглите има изрезки, които след това могат да се намесят заедно и да се разточат и изрежат отново. Пържените пакетчета са по-вкусни, те не се мажат с жълтък, печените се глазират с жълтък и може да се нарежат имитиращи листа. И на двата варианта е добре да се направят по 2-3 дупчици, да изпускат парата, която ще се образува при нагряването. Захарта може да бъде променяна, зависи също и от сладостта на ябълките.
Продукти:
5 бр. средни по големина ябълки
5 ч.л. кафява захар
2 ч.л. канела на прах
2 пакета прясно бутер тесто
1 яйце( разделено белтък и жълтък)
*по желание пудра захар, филирани бадеми
Приготвяне:
Ябълките се белят, почистват от семенниците и нарязват на много малки кубчета. Поставят се в тенджера или касерола и се поръсват със захарта. Оставят се да престоят за десетина минути, колкото да започне да се отделя сок. Към тях се добавя канелата и всичко това се поставя на котлон да се вари. Степента на котлона е средна, сместа се разбърква от време на време и се вари докато течността почти се изпари и ябълките омекнат. В зависимост от сорта ябълки(по-сочни или не) това отнема различно време. Плънката се оставя да се охлади.
Фурната се загрява на 180 градуса( съгласно указанията на бутер тестото). Бутер тестото се разстила върху хартия за печене и се изрязва на желаните форми, като по краищата се намазват с разбит белтък. Във всяка се поставя плънка и се затваря като се сгъва на две. Притиска се по краищата да прилепне. Това може да се направи със специални форми или с вилица. На 2-3 места се правят дупчици с игла или дървени клечки за зъби. Ако се пържат не се намазва с жълтък и се пържат в загрята мазнина. Ако се пекат се намазват с разбит с малко вода или прясно мляко жълтък, пожелание може да се поръсят с филирани бадеми. За оформяне като листенца се изрязват кръгли форми, които след прегъване образуват полукръг. След глазиране с жълтъка с остър нож се прорязват “жилките” на листото, като се внимава да не се прореже изцяло. Не е проблем ако това се случи, просто при печенето е възможно формата да се промени.
Пакетчетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Изваждат се и се оставят за кратко да се охладят. Може да се поръсят с пудра захар. Консумират се топли, но все пак се внимава с горещата плънка.
Кате,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта с ябълки и бутер тесто.Правя подобни бързи ябълкови изкушения за почерпки .Непременно ще се възползвам и от твоята идея.
Поздрави !
Много приятно есенно настроение навяват снимките, почти с носталгия ги гледам. Аз прескочих есента тази година :-) Поздрави
ОтговорИзтриванеЕли, Дени, благодаря ви! Да, с бутер тесто могат да се правят толкова много и интересни рецепти. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за рецептата! Станаха чудни и си облизахме пръстите! Целувки!
ОтговорИзтриванеО, много се радвам, когато се споделят впечатления за рецептата, това става повод повече хора да я опитат. Благодаря ти!
Изтриване