Страници

Кифлички със сирене и масло(Кифличките на Руми) / Bread rolls with cheese and butter


И

ма много видове теста, от които могат да се направят кифлички. Аз най-често използвам козуначено, но за сладък вариант. Днешните кифлички, открих в блога на Руми и толкова примамливо ги бе презентирала, че изобщо не им се чудих:), а коментарите под публикацията бяха гарант за добрата рецепта. Руми, благодаря!



Кифлички със сирене и масло(Кифличките на Руми) 






Продукти:

1 кг бяло брашно
500 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 яйца + 1 белтък
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая (20 гр прясна)
около 200 гр краве масло
около 200 гр сирене

за намазване: 1 жълтък + 1 с.л. олио + 2 с.л прясно мляко



Приготвяне:
Брашното се пресява в купа и в него се оформя кладенче.
Маята се разтваря в топлото мляко, добавя се захарта, разбърква се и се оставя за около 10 минути да шупне. Към шупналата мая се добавят олиото, двете яйца и белтъка и солта. Разбърква се добре и се изсипва в брашното. Замесва се тесто. При нужда може да се добави още брашно(това зависи от вида на брашното), но не се прекалява, защото тестото трябва да бъде меко. Оформя се на топка и се поставя в чиста, набрашнена купа. Купата се покрива със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса до двойно увеличение на обема.
Маслото и сиренето се разбъркват в купа и от сместа се оформят 30 топчета( или др. брой, в зависимост от този на кифличките и големината им.


След като втаса се изважда върху повърхност, намазана с олио. От това тесто Руми е направила 32 кифлички. В зависимост от големината им те могат да са повече. Аз направих повече от 30 кифлички и ми остана тесто, от което оформих питка. Най-лесно тестото се разделя на равни части, като се оформи като "салам" и се нареже на 32 еднакви парчета. Всяко се притиска с длан и след това се разточва на елипса. В близката част на елипсата се поставя част от плънката, а в далечният отсрещен край се правят 2-5 процепа с нож. Навиват се на стегнати рулца, като докато се бутат напред при навиването, се избутват и леко с дланите настрани (към краищата на кифличката), за да се издължат и да се разпредели плънката равномерно по дължината им. Рулцата могат да се извият като полумесец(рогчета). От време на време се намазва с по малко олио повърхността на която се разточва, за да не се лепи тестото по нея. Готовите кифлички се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. Аз оставих повече разстояние, за да не залепват, но следващият път ще ги наредя малко по-близко, за да получат меки страни. Кифличките се покриват със стреч фолио и лека кърпа и се оставят да втасат за още около 10-20 минути, зависи от топлината в помещението. Намазват се разбитият с млякото и олиото жълтък и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. (За около 20 минути.)
Тъй като моите кифлички бяха по-малки, а и ги подреждах на разстояние една от друга ги изпекох на три пъти.
Изваждат се и се оставят върху решетка да се охладят. Консумират се топли, но когато се охладят напълно могат да се приберат в кутии и да се съхраняват 1-2 дни, като са вкусни и на следващият ден.


Оформлението за сплетените кифлички открих в webspoon.ru




За питата:
Втасалото тесто се разточва на кора, намазва се с разтопено масло и се навива на руло. Нарязва се на филийки( охлювчета). Подреждат се в тава на малко разстояние едно от друго, като се обръщат със спиралата нагоре. Покрива се със стрече фолио и кърпа и се оставя да втаса до двойно увеличаване на обема. Намазва се с разбит с прясно мляко и олио жълтък и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна( за около 30-40 минути), до готовност.



2 коментара:

  1. Разкошни кифлички, Кате,
    както и другите ти есенни предложения,
    впечатляващи, изкушаващи с визия, вкус
    и много красиво, елегантно представяне.
    За поред път - моите адмирации; Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    прекрасна рецепта за почерпки.Веднага я записвам, излизат много на брой кифлички.Прекрасни са и твоите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване