Страници

Пълнозърнести американски палачини с рожков / Whole grain pancakes


А

ко до преди време спазвахме точно рецепти, съставки и инструкции, то сега все повече срещам варианти и импровизации на класически рецепти, което превръща кулинарията на практика в необятна. Днешната рецепта е точно вариация на Американските палачинки, но с друг вид брашно и захар, мазнина и мляко. И ето как се получи нещо съвсем различно като вкус.






Пълнозърнести американски палачини с рожков


Продукти:
*1 и 3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно
*1/4 ч.ч. брашно от Рожков
4 с.л. кафява захар
4 ч.л. бакпулвер (1 пакетче)
1 ч.л. сол
2 ч.ч. прясно мляко (кокосово мляко)
4 с.л. разтопено краве масло или кокосово олио
2 яйца

За намазване на тигана: краве масло или кокосово масло
За сервиране:
плодове, тахан, шоколадов крем и др.


Приготвяне:
*Двата вида брашно общо са 2 ч.ч., така, че какво точно съотношение ще изберете е лична преценка.
Фурната се загрява на 200 градуса и се изключва. Тава се застила с хартия за печене, за да съхраняват там готовите палачинки.

В купа се пресява брашното с бакпулвера и солта. (Пълнозърнестите брашна съдържат едри частички, и пресяването е относително като понятие. Аз пресявам, за да се разбърка добре с бакпулвера и да не стои на бучки, но едрите частички, които се отделят в ситото ги добавям към сместа и разбърквам.) Добавя се захарта. Разбърква се.
В друга купа се разбиват яйцата, добавя се маслото, разбива се, добавя се млякото.
Постепенно се добавя от сухата смес към млечната и се разбива с миксер.

Тефлонов тиган се загрява на котлон и се намазва с масло.
на няколко места се изсипва по 1/2 черпак (2-3 с.л.) от сместа и се заглажда с обратната част на лъжица, да се получат кръгове.
Пекат се около 2 минути от всяка страна.
Изваждат се и се прибират на топло във фурната.
Сервират се с гарнитури по желание.


Други тематични рецепти са: Класически американски палачинки, Американски палачинки с чиa, Мини американски палачинки.






2 коментара:

  1. Кате,
    много ме радваш с тези твои импровизации на класически рецепти.И аз в началото започнах така докато открия кълновете и пълното суровоядство.Наистина кулинарията е необятна особено когато една класическа рецепта се видоизменя с нови и здравословни продукти.Несъмнено и вкусът се променя.Така човек се приучава към друг по - полезен и здравословен начин на хранене.Така трябва да се приучават и децата в семейството и то от малки.Възрастният човек много трудно променя навици и хранене.Страхотни палачинки, непременно ще ги изпробвам.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си права, Ели! В началото е малко трудно да свикнеш с вкуса на нови и различни продукти, но когато това се случи, всичко останало ти изглежда толкова безвкусно. Не се ограничаваме с храната, каквото ни се яде, това ядем, но наистина се радвам много като виждам как и аз и децата привикваме към един по-различен начин на живот, бих казала осъзнат. Принципно никога не сме се хранили с някакви "боклуци", държим на домашно приготвената храна и качествените продукти, но не мога да отрека факта, че преди време фастфууд и "купени" сладкиши са присъствали по-често у дома. Ти си вдъхновение в тази насока и се радвам, че открих блога ти и теб! Напоследък гледам да прекарвам по-малко време в интернет и блоговете обикалям все по-рядко, но когато имам възможност с удоволствие се отбивам. Поздрави!

      Изтриване