К |
Бабиният ябълков десерт / Babiččin jablečný dezert
Източник на рецептата: You Tube
Продукти:
Това е 1/2 доза от оригиналната рецепта, за правоъгълна тава с размер 26 х 16,5 см.
250 гр брашно
1 с.л. какао
1 пакет бакпулвер
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
90 гр захар
50 гр краве масло
300 гр ябълки
60 мл прясно мляко
щипка сол
100 гр черен шоколад на Линд
20 мл млечна сметана
Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 150 градуса.
Ябълките се белят и настъргват на средно ренде.
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват в купа.
Жълтъците, маслото и захарта се разбиват в друга купа с миксер на крем.
Към тях се добавят настърганите ябълки(заедно с отделеният сок) и сухата смес, разбива се с миксер.
Разрежда се с прясното мляко, разбива се с миксер до хомогенност.
Белтъците се разбиват с щипката сол в суха купа на сняг. Добавят се на етапи към другата смес, като се бърка с шпатула по метода загребване, обръщане, за да може да се запази обема.
Сместа се изсипва в тава, застлана с хартия за печене и се изравнява.
Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса до суха клечка, за около 30 минути. (В рецептата са указани 125 градуса и 20 минути, но при мен бе недостатъчно, усилих фурната и увеличих времето).
Изважда се върху решетка да се охлади. По желание може да се разреже напречно на две и да се слепи с мармалад по избор. Моят сладкиш само изравних в горната част, като изрязах неравностите с нож.
Шоколадът се начупва на малки парчета и се поставя в съд на котлон на слаба степен заедно със сметаната, бърка се непрекъснато, да се разтопи.
Излива се върху сладкиша и се разпределя равномерно. Прибира се в хладилник да стегне. Може да се поднесе със ябълково сладко или топка сладолед.
Много вкусно изглежда, Кате!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Габи, ти защо обикаляш блоговете?:))) Нацелувай малкото съкровище от мен ♥
ИзтриванеЧудесен сладкиш Кате.Чехите, австрийците и германците имат чудесни изделия в това отношение.А сладкишите с плодове са традиционни.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, да, голямо разнообразие имат от десерти с плодове, сладкишите са изумителни, непрекъснато откривам нови и нови сред тях. А до преди време свързвах Австрия например с торта Захер и ябълков щрудел:). Поздрави!
ИзтриванеКате, запази ми парченце, идвам! :)
ОтговорИзтриванеСвърши, Ели, но ти само ела, ще направя отново:). Поздрави!
ИзтриванеКате, направих и този вкусен и лек ябълков сладкиш. Благодаря за точната рецепта.
ОтговорИзтриванеСледват ябълковите понички.
Поздрави Катя
Супер, Кате, много се радвам, че съм успяла да обясня точно и добре. Благодаря за коментара! Поздрави!
Изтриване