Страници

Есенни вкусове: Оранжева крем супа с бързи пълнозърнести гризини


Е

сента е сезон, който предразполага към приготвянето на повече супи, а разнообразието от тях е голямо. По това време най-често приготвяните у дома са крем супите, главно съдържащи тиква. Съчетанието на продукти и начинът на поднасяне са си чиста доза импровизация и налични продукти, просто се придържам към базови насоки, при които зеленчуци се сваряват и пасират, в зависимост от желаната консистенция се разреждат с допълнително бульон, прясно или ядково мляко, сметана. Добра "гарнитура" към този вид супи са крутони, печени хлебчета, гризини. Тази крем супа сервирах с Бързи пълнозърнести гризини. Чудесни са на вкус, но са малко по-ронливи, заради използваният вид брашно, липсата на яйца а и бързата рецепта. Всъщност това тесто си е маслено тесто, което няма как да се "държи" по друг начин:).






Бързи Пълнозърнести гризини



Продукти:
1 ч.ч. брашно(смес от пълнозърнесто от лимец и пълнозърнесто пшенично)
голяма щипка сол
2 с.л. кокосово масло
2-3 с.л. студена вода



Приготвяне:
Двата вида брашно се пресяват в купа. Тъй като брашното съдържа едри частици, които остават в ситото, те се добавят към пресятото брашно и се разбъркват. Целта на пресяването всъщност е да няма бучки. Добавя се солта, кокосовото масло и студената вода. С бързи движения на пръстите на ръцете се замесва тесто, което първоначално е във вид на маслени трохи, след което постепенно започва да се слепва. Тестото е твърдо и не е еластично. При нужда може да се добави малко вода или брашно.


Тестото се оформя на топка, след което се разточва на правоъгълна кора, с дебелина не повече от 5 мм. Нарязва се на ленти, , които с ръце се оформят във вид на гризини, но могат да се оставят и така. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто( за около 10 минути). Изваждат се върху решетка да се охладят, като се внимава, защото горещи са много крехки.



Есенна оранжева крем супа




Продукти:
Както споделих и в началото продуктите могат да бъдат променяни и добавяни. За тази супа избрах:

1 средна тиква Хокайдо
1 сладък картоф
1/2 малка глава целина
1 корен пащърнак
2 моркова
1 оранжева чушка
1 глава лук
2 с.л. кокосово масло
черен пипер
куркума
сол

за сервиране:
кокосово мляко
тиквено олио
тиквени семки
кокосов чипс


Приготвяне:
Всички зеленчуци се белят, остъргват, измиват и нарязват на дребни кубчета. В касерола или малка тенджера се загрява кокосовото масло и зеленчуците се добавят в нея. Задушават се до омекване. Добавят се подправките и солта, налива се 1 л вода и зеленчуците се варят за около 30 минути(до готовност). Може под капак, може и без. Когато не се използва капак съответно течността се изпарява и е възможно да се наложи доливане. Аз предпочитам да варя под капак, за да запазя всичко в тенджерата:).
Когато зеленчуците са сварени, бульонът се отделя и запазва, а те се пасират с кокосовото мляко. В зависимост от желаната консистенция може да се наложи повече или по-малко количество. Също така супата може да се разреди и с бульона. При поднасяне се декорира с тиквени семки, кокосов чипс, тиквено олио и допълнително кокосово мляко.

Още рецепти за крем супи с тиква: Тиквена супа с кокос, Крем супа с Хокайдо, Тиквена крем супа с кореноплодни.
Идеи за други крем супи: Крем супа с кестени, Зеленчукова супа с пиле, Крем супа от броколи и картофи със синьо сирене, Крем супа от френска леща с картофи, Есенна крем супа с печени зеленчуци, Зеленчукова крем супа със соева сметана, Картофена крем супа със зеленчуци и синьо сирене, Крем супа със спанак и зеленчуци, Вишисоаз, Крем супа със спанак, аспержи, Романеско, Крем супа от мини тиквички и картофи, Гъбена крем супа, Кокосова крем супа с кореноплодни, Златна крем супа


1 коментар:

  1. Кате,
    чудесна супа в есенна вариация.Обичам подобни супи с тиква, страхотни са точно за това време.А гризините са чудесно и много вкусно допълнение.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване