Страници
В Седмицата на сиренето и млечните продукти: две предложения с броколи и синьо сирене
Руло от броколи със сирена
рецептата е от книгата "2000 Световни рецепти", с малки промени
Продукти:
1/2 глава броколи
1 с.л. масло
4 с.л. настърган пармезан
1 с.л. цедено кисело мляко или заквасена сметана
2 яйца
черен пипер
сол
Крем:
100 мл прясно мляко
1 с.л. брашно
1 с.л. масло
50 гр синьо сирене
тиквени семки
Приготвяне:
Накъсайте броколито на розички и го пуснете във вряща вода да се свари за около 15 минути.
Извадете го и отцедете добре.
Нарежете го на дребно.
Загрейте тиган с маслото и запържете броколито.
Добавете киселото мляко, разбъркайте.
Отстранете от котлона и добавете жълтъците, като разбърквате непрекъснато.
Разбийте белтъците с малко сол на сняг и го добавете внимателно към сместа със шпатула.
Подправете с черен пипер, сол и индийско орехче.
Застелете тава с хартия за печене. Използвам тава 40*24 см, но може и друга, това ще повлияе на единствено на дебелината на блата.
поръсете хартията с половината от пармезана.
Отгоре изсипете сместа и я загладете със шпатула.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до леко зачервяване.
Докато се пече направете крема;
Загрейте в тиган маслото и добавете брашното да се запържи.
Отстранете от котлона, добавете млякото и разбъркайте до еднородност.
Върнете на котлона, добавете сиренето и по желание тиквени семки.
Бъркайте, докато крема се сгъсти и отстранете от котлона..
Застелете на плота влажна кърпа.
Отгоре застелете хартия за печене.
Наръсете я с останалият пармезан.
Обърнете блата върху новата хартия. като хартията от печене да остане отгоре и я отстранете. Изсипете крема и навийте на руло.
Прехвърлете рулото в чиния и го поръсете с тиквени семки.
Вкусно е както топло, така и студено.
Крем супа от броколи и картофи със синьо сирене
Класическа рецепта за крем супа, с добавено синьо сирене. На доста места в блоговете се появиха рецепти за добавяне на топен сирене и други сирена в супата и идеята ми допадна.
Продукти:
1/2 глава Броколи
1 голям картоф
около 1 л вода
около 100 мл заквасена сметана или течна готварска сметана
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
няколко капки тиквено олио / по желание/
синьо сирене
Приготвяне:
Налейте водата с малко сол в тенджера и я оставете да заври.
Накъсайте броколито на розички, картофа обелете и нарежете на кубчета.
Измийте ги и ги пуснете във врящата подсолена вода.
Варете, с капак, за около 15 минути.
Отстранете от котлона, ако течността ви се струва много, отлейте от нея в чашка и в последствие може да разредите супата. Аз оставям бульон малко над нивото на зеленчуците.
Отделете няколко парченца зеленчуци, за сервирането на супата, а супата пасирайте. Овкусете със черен пипер и индийско орехче.
Добавете сметаната и разбъркайте до хомогеност.
При поднасяне в купата може да добавите парченцата зеленчуци, кубче синьо сирене, крутони и няколко капки тиквено олио и сметана.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Рулото изглежда страхотно! Обезателно ще го пробвам :)
ОтговорИзтриванеКаква хубава серия с броколи и сирене! И двете неща много ми допадат, Кате! :) А какви са тези симпатични дървени прибори?!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
И за двете рецепти се записвам :)....обичам броколи! Рулото изглежда много вкусно и красиво, Кате!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Бонбон! Хубав следобед!
Обичам броколи и често правя подобна супа! Впечатлена съм от колорита на рулото! Страхотно е, Кате!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Кате!
Не съм фен на броколито, въпреки че трябва много да го ям. Но във вариант на твоето руло със сигурност ще ми хареса.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Кате!
Катенце, това руло ме плени :) И супичката е страхотна и нежна :)
ОтговорИзтриванеТова ще бъде направено на първа ръка ... после ще докладвам!
Поздрави мила!
и двете предложения са много апетитни, КАте, пък снимките и презентацията - сладурски :) Хубаво си ги наредила :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, бонбон и хубава вечер!
Вкусни са и двете ти предложения, Кате! Не бих отказала нито едно от тях. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих си взела и от супичката, и от рулото! Толкова свежо и вкусно е всичко тук. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Кате, и хубава вечер!
Я и при теб има супа от броколи? И аз пускам днес или утре такава :)) Рулото много ми хареса, Бонбон! Подобно, но с моркови, откраднах от блога на Мъхчето и много ми допадна на вкус. Сигурна съм, че и твоето е от вкусните. Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотни предложения, Кате! Много обичам и броколи, и сирене, а комбинацията им е направо супер. Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеОбичана комбинация от вкусове в едно впечатляващо апетитно и изкушаващо предложение.
ОтговорИзтриванеИдеята ти за рулото е страхотна - много ефектно и оригинално...Поздравления, Кате!
Голяма прегръдка за теб, хубав и усмихнат ден!
Супер много ми допадат и двете рецепти,Кате!
ОтговорИзтриванеРулото е прекрасна идея и непременно ще я включа в листата,благодаря ти!
Супата много ми е на сърце,дори и със синьото сиренце,което по принцип не обичам натюр,но като се разтопи друга става картинката,мммм,вкусноооо.
Както винаги си поднесла всичко с финес и много усет!
Прегръдка и хубав ден !
Кате, чудесни са и двете предложения, но рулото ми взе ума:)
ОтговорИзтриванеЕх, че красиво, Кате! И пролетно! И здравословно! Чудесна идея е рулото!
ОтговорИзтриванеПоздравления за кулинарното творчество!
Красота!
ОтговорИзтриванеКате, много ми харесаха и двете, но рулото ще го пробвам задължително. Страхотна си. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, рулото е върховно мила! Толкова по мой вкус! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация и вкусни предложения! Харесват ми и двете!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Кате!
Ohhh es una rica mezcla para el rollo y la estupenda sopa me gusta mucho.abrazos.
ОтговорИзтриванеotkakto i malkata dışterya napusna ne mi se vliza v bloga ,edin mırzel me e napadnal ...pak prekrasni resepti si spodelila mila.....vıv fasebook az sım :mazes yılmaz....
ОтговорИзтриванеОтново вкусни предложения с любимото ми броколи. А руло с броколи е най-любимо на моето момче. Тази рецепта ми я каза една колежка, а аз се изхитрих и минавам броколито през блендера за кратко - много бързо става, само с 3-4 пулсации. Много изкушаващи снимки, Кате!
ОтговорИзтриване