четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Ягодово Тирамису

Дата на публикуване: 20.02.2014г.
Дата на обновяване: 18.03.2019г.



Т

ази рецепта отлежава от доста време в чернови:). Идеята ми беше за десерт, подобен на Тирамису. Направих един сладкиш, с маскарпоне и бишкоти, различен от класическото тирамису, но пък също много вкусен.


Ягодово Тирамису 


Продукти:
250 гр маскарпоне/ може да се замени с аерирана крема на "Жоси" или с Филаделфия натурална
200 мл течна сладкарска сметана ( по възможност млечна)
200 гр ягоди
1/2 ч.ч пудра захар
*28 бр. бишкоти
200 мл гореща вода, 2 ч.л. разтворимо кафе, 2 с.л. кафява захар Меласа, 1 ч.л. ром



  



*Броят на бишкотите е относителен и зависи от размера на тавата, както и от размера на самите бишкоти. Могат да се използват пълнозърнести или обикновени от типа Savoiardi. Продуктите са достатъчни за тава с размер около 20х20 см или правоъгълна със сходен размер(17х25 см).


Начин на приготвяне на Ягодово Тирамису:
Сметаната се разбива в купа.
В друга купа се пасират ягодите на пюре.
Към тях се добавят маскарпонето и пудрата захар и се пасира отново.
Тази смес се добавя внимателно към разбитата сметана и се разбърква с шпатула.

Кафето,захарта и рома се разтварят в горещата вода.
Бишкотите се потапят съвсем за кратко и се подреждат на един ред в тава.
Покриват се равномерно с част от крема.
Подрежда се втори ред бишкоти и отново се нанася крем. Процедира се така, докато материалите свършат:).
Тавата се завива със стреч фолио и се прибера в хладилник за няколко часа.
Ягодово Тирамису се украсява с ягоди, поръсва се с какао през цедка, или пък се декорира по друг начин.

4 коментара:

  1. Имам подобна идея, дано скоро стигна до нея. А твоето опредлено е много вкусно, Кате, хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лек десерт и мнооого вкусен!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, нямаш спирка! :)

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  4. Ефирен, ароматен и вкусен! Направо с лъжицата да напада човек :)
    Хубава вечер, Кате!

    ОтговорИзтриване