До скоро си мислех, че шкембе чорба има само в България, обаче научих, че е доста популярна на Балканите, а и в Европа: wikipedia-Tripe soups и за да я популяризираме още малко реших да направя една малко по-подробна публикация за нея:).
Не съм разглеждала подробности около приготвянето на рецептата по света, но със сигурност бих искала да опитам всяка от тях на местна почва:). В различните държави съответно е и с различни имена:
България: Шкембе чорба (shkembe-chorba)
Сърбия: Шкембић (Škembići)
Кроатия: Tripice
Босна: Škembić
Чехия: drštková polévka
Германия: Kuttelsuppe, Flecksuppe, Saure Kutteln, or Saure Flecke
Гърция: patsás (πατσάς), skembés (σκεμπές)
Унгария: pacalleves, pacal
Полша: flaki or flaczki (which can also be literally translated to "guts")
Румъния: ciorbă de burtă; from ciorbă 'sour soup'
Словакия: držková polievka
Турция: işkembe çorbası
Днес ще презентирам българският вариант. Ще започна с това, че вариантите, които знам за тази чорба са два:
Единият е с варената застройка, която знам от сестра ми, а другият - застройка с прясно мляко, която знам от моят Бонбон. Вкъщи я приготвяме и по двата начина и всеки от тях ни допада много. Понякога от свареното шкембе отделяме и го правим в масло.
Ето и рецептите:
продукти:
1 1/2 кг телешко шкембе
Приготвяне:
Почистете шкембето, измийте го и го сложете в тенджера с вода да заври. Аз го варя в тенджера под налягане за около 1 час от момента на завиране. В обикновена тенджера е нужно повече време.
Изхвърлете водата и отново налейте студена вода. Водата е хубаво да е повече, т.е. използвайте по-голяма тенджера. Варете до готовност.
Извадете го и го нарежете на ситно. От тук нататък се приготвя според избора за застройка.
Шкембе чорба с варена застройка:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 с.л. брашно
черен пипер
червен пипер
сол
Разбийте яйцата с киселото мляко и брашното, добавете 1/2 от бульона и оставете да заври на нормален котлон при непрекъснато бъркане. След това излейте на тънка струя към бульона и разбъркайте. Добавете сол и черен пипер.
В тиган на котлона разтопете масло и запържете шкембето. Добавете червеният пипер и отстранете от котлона. Изсипете го в супата.
Поднесете със стрито сухо люто чушле и оцет + счукан чесън.
Шкембе чорба със застройка с прясно мляко:
Ние добавяме прясно мляко, наполовина от количеството на бульона.
За 1 л бульон - 1/2 л прясно мляко, по възможност нисък процент масленост.
черен пипер
червен пипер
сол
След като шкембето е сварено и сте го нарязали:
В бульона налейте прясното мляко, солта и пипера, разбъркайте добре и оставете на котлон да заври, нека се вари 1-2 минути.
В тиган на котлона разтопете масло и запържете шкембето. Добавете червеният пипер и отстранете от котлона. Изсипете го в супата и разбъркайте.
Поднесете със стрито сухо люто чушле и оцет + счукан чесън.
Шкембе в масло:
Свареното и нарязано на дребно шкембе запържете в масло, добавете червен, черен пипер и сол, разбъркайте и отстранете от котлона, за да не загори пипера.
Изсипете в чиния и поднесете с оцет със счукан чесън.
Други подобни рецепти в блога може да видите в категория: Ястия с Дреболийки.
Кате, с такава застройка с кисело мляко правят ишкембе чорбата в Турция, не знаех че и тук се прави така. А виж, аз правя шкембе.чорба по 3-ти начин, хихи, май колкото домове-толкова рецепти....
ОтговорИзтриванеС усмивка
МАрия
:) Мария, промених заглавието, да не вземе някой да оспори произхода:))) Но по принцип в Плевенско, поне хората, които познавам така правят агнешката и шкембето, с такава застройка. Значи и в Турция е по същият начин. А твоят вариант има ли го в блога?
ИзтриванеИ за закуска става, много я обичам. :)
ОтговорИзтриванеКате, допадат ми и двата варианта, въпреки, че май най-често я хапваме с прясно мляко тази чорбица. А с кисело застройвам агнешката чорба, поне така знам от баба и мама. Прегръдки! А, скоро съпругът разказваше за страхотната чорба в Босна, сервирана в саханче с капак.
ОтговорИзтриванеМного обичам и аз тази чорбичка, много! Кате, прекрасна е във всичките й варианти при теб. Да ви е сладко! Желая ти най-вкусния и усмихващ ден! :)
ОтговорИзтриванеОбичаме я много тази чорба:) Само в масло не съм правила, но ще непременно ще опитам.
ОтговорИзтриванеКате,ако е останала малко чорбица ми сипи моляяяяяяяяяяяя!!!!!!Прекрасен ден:)!
ОтговорИзтриванеЗа мен шкембе с масло, Кате :) чорбица често си хапваме, но виж за шкембе в масло няма други желаещи у нас.
ОтговорИзтриваневкусен и усмихнат ден!
Това още не съм се осмелила да пробвам, но когато около мен си хапват, уханието определено ме привлича. Ако някога се осмеля, знам къде ще надникна за подробности :)
ОтговорИзтриванеХубаво представяне си направила, Кате! Прегръдки и хубав ден!
Huuuuuuuummmmmmmmm... Eu bem que queria um prato fundo com essa Delícia de Sopa!!!!
ОтговорИзтриванеBeijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com
Кога ли ще се наканя да пробвам шкембе чорба... Чисто теоретично й се мръщя от дете. Събира ми се една супена лъжица в живота :) Трябва да призная, че с тези снимки, направо ми се дояде! Ти като най-веща, ще ми подадеш паничката с по-интересната за начинаещ :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен и лека нощ, Кате :)
Кате,как я обичам,но няма шанс да направя у дома,моите изобщо няма да споделят удоволствието :) .И в двата варианта е много съблазнителна,чудни,апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеВ Румъния аз лично не опитах,но изглеждаше малко по-различно от нашата.
Прегръдка и хубав ден,мила!
Кате, много вкусно и красиво поднесено. Усмихнат ден, мила!
ОтговорИзтриванеКате, обичам такъв вид познавателни публикации,
ОтговорИзтриванеа твоята е и още колоритна, апетитна и изкушаваща...
Хубав, влюбен и усмихнат ден!
У дома майстор на такава супа е дъщерята, свекърва ѝ я научи. :)
ОтговорИзтриванеКате и двата варианта са изкушаващи. А пърженото шкембе е нещо ново и апетитно!
Поздрави!