Страници

Вариации на тема крем-карамел


Това приключение ми се случи още през ноември:), но покрай Коледният проект отложих публикуването.
Когато Ивана публикува рецептата за крем карамел в тиква силно се впечатлих от идеята.
Изпълних я, но грешката при мен е, че използвах тиква Хокайдо, която е много вкусна, но не подходяща за тази рецепта, тъй като е с тънка кора, и буквално при печенето беше пред разпадане.
Като видях какво се случва във фурната, си казах: "Прецаках тиквата, прецаках и карамела" :).



Но всъщност тук провал няма, просто външният вид на десерта не се получи, но пък вижте структурата на крема колко е гладка,а,а?!:)))
Това, което искам да предупредя е:
при изпълнение на рецептата използвайте тиква с твърда кора!
Добре е да използвате по-широка тенджера, за да ви е удобно да извадите тиквата след опичане.
Задължително е охлаждането на тиквата преди да се нареже!
Иначе може да си правите крем карамел, крем брюле, солени манджички, изобщо тиквата е чудесен ядлив съд за готвене:).

Направих крем карамела по класическата рецепта, от старият тефтер. Тъй като количеството на продуктите е повече, може да направите полувин доза или останалата смес да изпечете в огнеупорни купички или в тава.


Крем карамел в тиква
По идея от: buonafurcettaivana.blogspot.com
Ив, благодаря ти за всички атрактивни, оригинални и вкусни рецепти, които споделяш с нас!

Продукти:
1 тиква
брашно, за поръсване на тиквата

крем:
8 яйца
1 л прясно мляко
300 гр захар
1 ванилена шушулка

карамел:
100 гр захар

Приготвяне:
Отрежете капаче от тиквата и почистете от семките.

Направете крема:
Разбийте яйцата със захарта, за малко, добавете млякото и ванилените зрънца, разбъркайте до хомогеност.

Карамел:
Поставете захарта в сух съд и го поставете на котлон, да се карамелизира захарта. Внимавайте да не загори, защото ще горчи. Не разбърквайте, а разклащайте съдът.

Поръсете тиквата обилно с брашно. Изтръскайте излишното.
Изсипете карамела, изчакайте малко, след което изсипете и крема. Крема трябва да е на ниво с 1 см по-ниско, защото при печене тиквата леко се свива и може прелее.

Затворете с капачето.
Поставете тиквата в тенджера и налейте внимателно вода в тенджерата, достигаща 1-2 см под отвора на тиквата.
Поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса и печете за около 2 часа.
Ако водата започне да ври, може да долеете внимателно малко студена, или да намалите градусите.
Извадете тиквата от водата и я оставете да се охлади добре, преди я нарежете!


За крем карамел в купички:
На дъното на купичките изсипете по малко от карамела. Изчакайте за малко да се стегне и налейте от сместа за крема.
Подредете купичките в тава, налейте вода в тавата, да достига до полувината от нивото им и ги поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса, да се пекат около 1 час. Водата в тавата не трябва да завира! Ако това се случи добавете малко студена вода, или пък намалете градусите. Не е фатално, но в крема ще се образуват шупли.
извадете от тавата и оставете крем-карамелът да се охлади напълно.




За крем карамел в тава:

22 коментара:

  1. Кате, колко съм я мислила тази идея и аз... Защото не обичам особено крем карамел, но в комбинаця с нещо друго, опредлено ми харесва. А с тиквата безспорно е атрактивно. :) И мисля, че никак не е провал, чудесен си е десертът ти. :)
    Сърдечни поздрави, неуморна пчеличке! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектен ти се е получил крем карамелът, Кате :) И този в тиквето, и този в чашките! Та не виждам къде е провалът ;) Какво като е тънкокоро хокайдото, тъкмо човек да си изяде всичко, дори кората :) Правила съм крем карамел в ябълки и беше адски сполучливо също. Явно дебело-стенните ядливи "съдове" за печене са много подходящи за този капризен на печене десерт :) Ама и така пък да го обичам!... Браво!

    Виждам, че се е получило следенето на Тики :) Благодаря ти за топлината, мила, също и за приятелството :) Вече ще трябва да се оглеждаш, като вървиш, защото и теб май те следят 8-)

    Хубав ден с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Идеята е много оригинална и макар " неподходящата" тиква, се е получил прелестно. Карамела е превъзходен, без грам шупличка. От известно време моя крем карамел не се получава. Смених няколко пъти прясното мляко и пак имам проблем с тези шупли. Пека по един и същи начин както и преди, но неколкократния провал е на лице. Преди имах стара фурна " Раховец"- такъв крем- карамел прави- божествен. Ама й свърши живота.
    Малко се отплеснах. Благодаря за красивата и вкусна идея и се надявам следващият ми опит да си върне овациите.
    Лека и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Външен вид и да няма, манджа на корем има:)

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм пробвала в тиква, нито в какъвто и да било "ядлив съд" :) , но веднага се замислям какво пък би се получило в портокалова купичка ;))) А щом казваш, че резултатът си струва, съм убедена, че следващият ти опит ще изглежда повече от отлично, Кате. Аз бих си хапнала с удоволствие един резен и от този тиквен крем карамел, изглежда чудесно, въпреки твоето недоволство.
    Хубав ден ти пожелавам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Нали я изядохте и ви хареса :)? Това е по-важното, ама не виждам провала тук, Бонбон ...красива е и в тънкокора тиква :)!
    Прегръдки, мила и благодаря:*!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно е всичко, Кате :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Не се издържа-обичам и тиква и карамел...Много вкусно ,Катеееее....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз бих го изяла във всякакъв вариант твоя сладък провал, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Да бе, ти и провал?! :) Те, снимките, друго казват......

    ОтговорИзтриване
  11. В последно време при мен зачестиха такива "провали"! Ядат се, но нямат фотогеничен изглед! :) При теб всичко си е наред!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Колко сериозно заглавие на един вкусен завършек! Поглезили сте се много хубаво у вас ;)
    И на мен много ми беше харесала рецептата при Ивана и някой ден ще опитам така крем карамел!

    ОтговорИзтриване
  13. Fiquei com água na boca ao ver esta Delicia de postagem... Huuuuuuummmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
     
    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  14. ♡♡⊱ Olá!
    Que cor, que textura, que doçura!!!!

    Boa quinta-feira!
    Beijinhos.
    ° ·.♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  15. Екстра си изглежда, Кате! И аз съм си записала рецептата, още щом я видях при Ив, ама чаках ей такива бързаци, като теб, да ми кажат някоя и друга хитрост :))) Прегръдки и хубав ден, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  16. Това е уникална идея. Най-много обичам "прецакани" десерти. Аз не виждам десертът да е провален, кремът е идеално гладък, но щом казваш...
    И тъй като и аз имам тиква хокайдо, въпреки инструкцията, ще я използвам.
    Още веднъж искам да напиша, че много ми харесва идеята и изпълнението.
    Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  17. Ох,ах и пак ох и ах!Леле,леле,направо ми взе ума с този крем карамел!
    Отивам до шкафа за едно успокоително квадратче шоколад,то просто не се издържа,Кате!
    Превъзходен е,невероятен!
    Сигурна съм,че и с тиквата е много вкусно,спомням си го добре при Ваня.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Нищо не си прецакала. Другият път дефектиралите можеш да ги пращаш при мен с ДХЛ- голям кеф ще ми е да ги оползотворявам;) Поздрав, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, ама какъв ти провал, изглежда невероятно. Прегръдки, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  20. Бих похапнала от това каремелено-тиквено предложение, кремът си е супер, някое дефектно парче ако се мотоае, пращай....
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви, дами, за вниманието и милите думи, с които винаги ме усмихвате:) Прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване