Това приключение ми се случи още през ноември:), но покрай Коледният проект отложих публикуването.
Когато Ивана публикува рецептата за крем карамел в тиква силно се впечатлих от идеята.
Изпълних я, но грешката при мен е, че използвах тиква Хокайдо, която е много вкусна, но не подходяща за тази рецепта, тъй като е с тънка кора, и буквално при печенето беше пред разпадане.
Като видях какво се случва във фурната, си казах: "Прецаках тиквата, прецаках и карамела" :).
Но всъщност тук провал няма, просто външният вид на десерта не се получи, но пък вижте структурата на крема колко е гладка,а,а?!:)))
Това, което искам да предупредя е:
при изпълнение на рецептата използвайте тиква с твърда кора!
Добре е да използвате по-широка тенджера, за да ви е удобно да извадите тиквата след опичане.
Задължително е охлаждането на тиквата преди да се нареже!
Иначе може да си правите крем карамел, крем брюле, солени манджички, изобщо тиквата е чудесен ядлив съд за готвене:).
Направих крем карамела по класическата рецепта, от старият тефтер. Тъй като количеството на продуктите е повече, може да направите полувин доза или останалата смес да изпечете в огнеупорни купички или в тава.
Крем карамел в тиква
По идея от: buonafurcettaivana.blogspot.comИв, благодаря ти за всички атрактивни, оригинални и вкусни рецепти, които споделяш с нас!
Продукти:
1 тиква
брашно, за поръсване на тиквата
крем:
8 яйца
1 л прясно мляко
300 гр захар
1 ванилена шушулка
карамел:
100 гр захар
Приготвяне:
Отрежете капаче от тиквата и почистете от семките.
Направете крема:
Разбийте яйцата със захарта, за малко, добавете млякото и ванилените зрънца, разбъркайте до хомогеност.
Карамел:
Поставете захарта в сух съд и го поставете на котлон, да се карамелизира захарта. Внимавайте да не загори, защото ще горчи. Не разбърквайте, а разклащайте съдът.
Поръсете тиквата обилно с брашно. Изтръскайте излишното.
Изсипете карамела, изчакайте малко, след което изсипете и крема. Крема трябва да е на ниво с 1 см по-ниско, защото при печене тиквата леко се свива и може прелее.
Затворете с капачето.
Поставете тиквата в тенджера и налейте внимателно вода в тенджерата, достигаща 1-2 см под отвора на тиквата.
Поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса и печете за около 2 часа.
Ако водата започне да ври, може да долеете внимателно малко студена, или да намалите градусите.
Извадете тиквата от водата и я оставете да се охлади добре, преди я нарежете!
За крем карамел в купички:
На дъното на купичките изсипете по малко от карамела. Изчакайте за малко да се стегне и налейте от сместа за крема.Подредете купичките в тава, налейте вода в тавата, да достига до полувината от нивото им и ги поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса, да се пекат около 1 час. Водата в тавата не трябва да завира! Ако това се случи добавете малко студена вода, или пък намалете градусите. Не е фатално, но в крема ще се образуват шупли.
извадете от тавата и оставете крем-карамелът да се охлади напълно.
За крем карамел в тава:
Кате, колко съм я мислила тази идея и аз... Защото не обичам особено крем карамел, но в комбинаця с нещо друго, опредлено ми харесва. А с тиквата безспорно е атрактивно. :) И мисля, че никак не е провал, чудесен си е десертът ти. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, неуморна пчеличке! :)
Перфектен ти се е получил крем карамелът, Кате :) И този в тиквето, и този в чашките! Та не виждам къде е провалът ;) Какво като е тънкокоро хокайдото, тъкмо човек да си изяде всичко, дори кората :) Правила съм крем карамел в ябълки и беше адски сполучливо също. Явно дебело-стенните ядливи "съдове" за печене са много подходящи за този капризен на печене десерт :) Ама и така пък да го обичам!... Браво!
ОтговорИзтриванеВиждам, че се е получило следенето на Тики :) Благодаря ти за топлината, мила, също и за приятелството :) Вече ще трябва да се оглеждаш, като вървиш, защото и теб май те следят 8-)
Хубав ден с усмивка от мен :)
Идеята е много оригинална и макар " неподходящата" тиква, се е получил прелестно. Карамела е превъзходен, без грам шупличка. От известно време моя крем карамел не се получава. Смених няколко пъти прясното мляко и пак имам проблем с тези шупли. Пека по един и същи начин както и преди, но неколкократния провал е на лице. Преди имах стара фурна " Раховец"- такъв крем- карамел прави- божествен. Ама й свърши живота.
ОтговорИзтриванеМалко се отплеснах. Благодаря за красивата и вкусна идея и се надявам следващият ми опит да си върне овациите.
Лека и усмихната седмица!
Външен вид и да няма, манджа на корем има:)
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала в тиква, нито в какъвто и да било "ядлив съд" :) , но веднага се замислям какво пък би се получило в портокалова купичка ;))) А щом казваш, че резултатът си струва, съм убедена, че следващият ти опит ще изглежда повече от отлично, Кате. Аз бих си хапнала с удоволствие един резен и от този тиквен крем карамел, изглежда чудесно, въпреки твоето недоволство.
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам! Прегръдка!
Нали я изядохте и ви хареса :)? Това е по-важното, ама не виждам провала тук, Бонбон ...красива е и в тънкокора тиква :)!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и благодаря:*!
Чудесно е всичко, Кате :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Не се издържа-обичам и тиква и карамел...Много вкусно ,Катеееее....
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Аз бих го изяла във всякакъв вариант твоя сладък провал, Кате! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеДа бе, ти и провал?! :) Те, снимките, друго казват......
ОтговорИзтриванеВ последно време при мен зачестиха такива "провали"! Ядат се, но нямат фотогеничен изглед! :) При теб всичко си е наред!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Колко сериозно заглавие на един вкусен завършек! Поглезили сте се много хубаво у вас ;)
ОтговорИзтриванеИ на мен много ми беше харесала рецептата при Ивана и някой ден ще опитам така крем карамел!
Fiquei com água na boca ao ver esta Delicia de postagem... Huuuuuuummmmmmm!!!
ОтговорИзтриванеBeijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com
♡♡⊱ Olá!
ОтговорИзтриванеQue cor, que textura, que doçura!!!!
Boa quinta-feira!
Beijinhos.
° ·.♫° ·.
Екстра си изглежда, Кате! И аз съм си записала рецептата, още щом я видях при Ив, ама чаках ей такива бързаци, като теб, да ми кажат някоя и друга хитрост :))) Прегръдки и хубав ден, Бонбон!
ОтговорИзтриванеТова е уникална идея. Най-много обичам "прецакани" десерти. Аз не виждам десертът да е провален, кремът е идеално гладък, но щом казваш...
ОтговорИзтриванеИ тъй като и аз имам тиква хокайдо, въпреки инструкцията, ще я използвам.
Още веднъж искам да напиша, че много ми харесва идеята и изпълнението.
Поздравления.
Ох,ах и пак ох и ах!Леле,леле,направо ми взе ума с този крем карамел!
ОтговорИзтриванеОтивам до шкафа за едно успокоително квадратче шоколад,то просто не се издържа,Кате!
Превъзходен е,невероятен!
Сигурна съм,че и с тиквата е много вкусно,спомням си го добре при Ваня.
Прегръдка!
Нищо не си прецакала. Другият път дефектиралите можеш да ги пращаш при мен с ДХЛ- голям кеф ще ми е да ги оползотворявам;) Поздрав, Бонбон!
ОтговорИзтриванеКате, ама какъв ти провал, изглежда невероятно. Прегръдки, бонбонче!
ОтговорИзтриванеБих похапнала от това каремелено-тиквено предложение, кремът си е супер, някое дефектно парче ако се мотоае, пращай....
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави почивни дни!
Hermosa receta me encanta sobremanera,hugs,hugs
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, дами, за вниманието и милите думи, с които винаги ме усмихвате:) Прегръдки за всички!
ОтговорИзтриване