Страници

Топла гъбена крем супа за студени зимни дни / Creamy mushroom soup


Когато снегът покрие покривите на сградите, парковете и всичко наоколо, градът става още по-красив. Прекрасно е да се събудиш сутрин и да видиш как всичко е побеляло навън. Приятно е да наблюдаваш през прозореца, докато пиеш топъл чай или кафе, да се разходиш из приказните улици, да снимаш…




Зимата със всичката си красота обаче донася по-ниски температури, а вследствие колкото и добре да сме облечени, се прибираме поизмръзнали вкъщи:). Със сигурност на всеки би му било приятно след такъв ден да завари у дома си топла супа и уютна атмосфера. Е, често трябва и сами да си я приготвим, но хубавото е, че точно тази става сравнително бързо.


Не е като да не обичаме супи, а в крем вариант са любими на децата. Когато обаче се аранжира, тогава става още по-неустоима. Най-често поднасям тези супи с крутони, но различни зеленийки, зеленчуци в суров, сварен и запечен вид, пилешко месо, запечено на тиган, различни добавки, като едни малки кръгли топчета и т.н. За тази рецепта избрах гъби “Кралска печурка”, защото са много ароматни.



Гъбена крем супа


Продукти:
200 гр гъби
2 картофа
1 морков
1 глава лук
1 пащърнак
тънък резен целина
30 гр краве масло
50 мл течна готварска сметана
допълнително:
олио от тиквени семки
сметана за готвене

Приготвяне:
Гъбите се почистват, крайната част на пънчетата се изхвърля. Измиват се добре и се нарязват на едро. Останалите зеленчуци се белят и измиват. Картофите се нарязват на кубчета, а лукът, морковът, целината и пащърнака на дребно. Всички зеленчуци се поставят в тенджера, заливат се с вода с малко сол и се варят до готовност(за около 30 минути). Към тях се добавя маслото и се разбърква. Зеленчуците се изваждат. Част от тях се оставят за сервиране към супата, а останалите се пасират заедно със сметаната и малко от горещия бульон. Към тази смес се добавя от останалият бульон, количество по желание ( според желаната гъстота), разбърква се добре и се оставя да се вари 5 минути. Поръсва се с черен пипер и се поднася с крутони и отделените сварени зеленчуци. Към всяка купа може да се добавят олио от тиквени семки и допълнително сметана.







4 коментара:

  1. Чудесна е, Кате! Ама ни прати малко сняг :) Малкият помощник е завършен фотограф :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Траянче!:) Иначе в момента в Грац сняг няма, ако завали един-два дни му се радваме и е мъничко, бързо се стопява:). В другите части на Австрия е различно. В момента даже е сериозно положението. Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    прекрасна сгряваща крем - супа.Чудесна за това зимно време.Да, зимата е сезон за пързалка и ски.В Австрия има чудесни условия за това.Но най е хубаво да се сгреем край камината с нещо сгряващо и ароматно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Виж сега, зимата не я обичам, макар да я разказваш красиво, вече така ми втръсна, че искам да си ходи, но супата ти няма да откажа:)

    ОтговорИзтриване