вторник, 23 януари 2018 г.

Топла гъбена крем супа за студени зимни дни / Creamy mushroom soup


Когато снегът покрие покривите на сградите, парковете и всичко наоколо, градът става още по-красив. Прекрасно е да се събудиш сутрин и да видиш как всичко е побеляло навън. Приятно е да наблюдаваш през прозореца, докато пиеш топъл чай или кафе, да се разходиш из приказните улици, да снимаш...





Най-честият ми аутфит за градски разходки през сезона е деним, парка и боти. По този начин се чувствам едновременно комфортно и топло. Понякога заменям денима с клин и пола. В по-студени дни между парката и блузата обличам и жилетка, но един дебел пуловер също върши работа. Под денима съответно обувам клин или чорапогащи( тази дума малко смешно ми звучи, има ли синоним?).





Предпочитам парката за зимният сезон, тъй като се съчетава добре с деним, клин, панталон, пола и др. Комбинирането с различни обувки също е възможно - сникърси, боти, ботуши, желателно на ниска подметка. Въпреки, че има огромна топла качулка с пух, то често се носи в съчетание с плетена шапка. Огромните аксесоари като обемист шал и голяма чанта са добър избор. Изобщо парката е уни, както се казва. Освен практичността ѝ парката предпазва от дъжд, вятър, а топлата ѝ подплата и от студ. Моята любима е в цвят каки. Влюбих се точно в нея преди няколко години. Изключително популярни са тук, въплъщение на градски стил, удобство и комфорт.


Зимата със всичката си красота обаче донася по-ниски температури, а вследствие колкото и добре да сме облечени, се прибираме поизмръзнали вкъщи:). Със сигурност на всеки би му било приятно след такъв ден да завари у дома си топла супа и уютна атмосфера. Е, често трябва и сами да си я приготвим, но хубавото е, че точно тази става сравнително бързо.


Не е като да не обичаме супи, а в крем вариант са любими на децата. Когато обаче се аранжира, тогава става още по-неустоима. Най-често поднасям тези супи с крутони, но различни зеленийки, зеленчуци в суров, сварен и запечен вид, пилешко месо, запечено на тиган, различни добавки, като едни малки кръгли топчета и т.н. За тази рецепта избрах гъби "Кралска печурка", защото са много ароматни.

Гъбена крем супа



Продукти:
200 гр гъби
2 картофа
1 морков
1 глава лук
1 пащърнак
тънък резен целина
30 гр краве масло
50 мл течна готварска сметана
допълнително:
олио от тиквени семки
сметана за готвене


Приготвяне:
Гъбите се почистват, крайната част на пънчетата се изхвърля. Измиват се добре и се нарязват на едро. Останалите зеленчуци се белят и измиват. Картофите се нарязват на кубчета, а лукът, морковът, целината и пащърнака на дребно. Всички зеленчуци се поставят в тенджера, заливат се с вода с малко сол и се варят до готовност(за около 30 минути). Към тях се добавя маслото и се разбърква. Зеленчуците се изваждат. Част от тях се оставят за сервиране към супата, а останалите се пасират заедно със сметаната и малко от горещия бульон. Към тази смес се добавя от останалият бульон, количество по желание ( според желаната гъстота), разбърква се добре и се оставя да се вари 5 минути. Поръсва се с черен пипер и се поднася с крутони и отделените сварени зеленчуци. Към всяка купа може да се добавят олио от тиквени семки и допълнително сметана.

*Публикацията НЕ е спонсорирана!

4 коментара:

  1. Чудесна е, Кате! Ама ни прати малко сняг :) Малкият помощник е завършен фотограф :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Траянче!:) Иначе в момента в Грац сняг няма, ако завали един-два дни му се радваме и е мъничко, бързо се стопява:). В другите части на Австрия е различно. В момента даже е сериозно положението. Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    прекрасна сгряваща крем - супа.Чудесна за това зимно време.Да, зимата е сезон за пързалка и ски.В Австрия има чудесни условия за това.Но най е хубаво да се сгреем край камината с нещо сгряващо и ароматно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Виж сега, зимата не я обичам, макар да я разказваш красиво, вече така ми втръсна, че искам да си ходи, но супата ти няма да откажа:)

    ОтговорИзтриване