понеделник, 29 януари 2018 г.

Малки пайчета с тиква, фурми и кокосово масло


Днешната рецепта е за Мини пайчета, или тарталети, приготвени по класическа рецепта, но не точно с класически продукти или една импровизация на класиката. В интернет има много подобни варианти. Начин за разнообразяване също е да се направят само кошнички от тестото и да се пълнят с различни неща, кремове, плодове и др.
Хрупкавата кора е приготвена по стандартна технология, като кравето масло е заменено с кокосово. Покрита е с кремообразна плънка от тиква, орехи пекан и фурми, завършека е шоколад, гарниран с кокосов чипс и орехи пекан. След няколко часово охлаждане този десерт наистина е много вкусен.
Това, което би могло да създаде проблем е тестото, тъй като заради кокосовото масло, спойката не е толкова добра, както с краве масло, но при спазване на указанията по време на работа, мисля, че няма да има проблем. Препоръчвам използването на бяло брашно, защото както е известно другият вид брашна нямат много добра спойка и процесът на 'разпадане" на тестото, също би се увеличил. Друго, което би могло да се направи ако се държи на използване на пълнозърнесто брашно е да се използва заедно с някакъв продукт, като нишесте.





Този месец в училището на синът ми имаше уъркшоп по правене на шоколад. Той пренесе вдъхновенията вкъщи и съответно се сдобихме с различни продукти. След като успешно направи шоколада си, аз реших пък да тествам кокосовото масло в класически рецепти, като просто сменя кравето масло с него. Много е писано за здравословните и полезни качества на това масло, приложимо е в козметиката и в кулинарията. За това аз няма да преписвам информация от интернет, а ще споделя накратко своите впечатления.
Много различна мазнина е тази. На топло се превръща в течност, на студено се втвърдява. В момента имам два вида кокосова мазнина, като едната е в пакет като масло, а другата е тази в буркан. Тази в пакета се води кокосова мазнина, а тази в буркана олио(масло). Тази в бурканчето има аромат на кокос, а другата не. И двете нямат вкус. Идеални са за готвене, но като цена идват малко скъпичко. За това мисля, че прилагането им в различни напитки, сладкиши и др. е добър "бюджетен вариант", както е модерно да се казва:). Попаднах на идеи да се добавя в кафе, което все още не съм пробвала, но защо не? За запичане на зеленчуци на тиган също е добре, защото там не се изисква голямо количество. Изобщо, ако човек има възможност е добре да използва Кокосово масло.



Бадемовият тахан на "Валнутс" е продукт, който опитвам за пръв път. Наподобява сусамов тахан, но естествено с различен вкус и аромат. Приложим е във всичко, в което се използва и сусамовият, консумира се по същия начин. На мен ми допадна много:).



Кокосов чипс и фурми
В някоя от предишните рецепти споменах за този кокосов чипс( Свински котлети с нар), както и за фурмите(Енергийни снежни топки). Фурмите с вносител "Евразия" са пресни, натурални, с ирански произход и са значително по-сочни и "месести" от останалите. Кокосовият чипс на "Farmer's snack" e с много интензивен вкус и аромат, нищо общо с кокосовите стърготини, продавани масово по магазините. Произвеждат се ръчно, нарязват се, киснат се в кокосово масло, след което се изсушават по специална технология, запазваща свежестта им. Всички продукти се предлагат и в България.


Излишно е да споменавам, че един от най-добрите и здравословни начини за приготвяне на храна е термична обработка без вода, сол, мазнини, при което се запазват ценните и вкусови качества на продуктите, витамините и полезните хранителни вещества. Лидер в тази област е "Цептер", които създават патентована технология за здравословно приготвяне на храна. Преди време Ели ме помоли да пиша малко повече за съдовете, но тъй като бих искала да бъда изчерпателна, все още подготвям публикация по темата. Разбира се смятам, че най-добър източник на информация са "Zepter". Сега съвсем накратко ще споделя, че тези уреди са прекрасни, те са като бижута в кухнята, както обичам да наричам стойностните такива. Освен, за приготвяне на здравословна храна без вода и мазнина, те биха могли да се използват както всички останали съдове, за супи, ястия, пържене( с малко мазнина или без), скара и др. Ценно качество е етажното готвене.


Малки пайчета с тиква, фурми и кокосово масло


Продукти:
Тесто:
80 гр кокосово масло
150 гр брашно
3 с.л. студена вода
2 щипки сол

плънка:
350 гр сварена тиква
5 бр. фурми
1 с.л. бадемов тахан

покритие:
100 гр натурален шоколад
1 с.л. кокосово масло

декорация:
кокосов чипс
орехи Пекан


Приготвяне:
От маслото, пресятото брашно, солта и водата се замесва тесто с бързи движения на пръстите. Прави се на топка, увива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
През това време тиквата се бели и нарязва на малки кубчета, поставя се в тенджера с дебело дъно( използвам Цептер), добавя се 1-2 с.л. вода, затваря се с капак и се сварява за около 15-20 минути. Изважда се и се пасира заедно с фурмите(почистени от костилките) и бадемовият тахан.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Тестото се изважда, ако е нужно се оставя да се отпусне. Тъй като е "ронливо" може да не се разточва на голяма кора, а да се работи на етапи. Разточва се, с помощта на ринг, или чаша с остър ръб се изрязва кръг, по-голям от гнездата за мъфини( за да може да се получи борд).
Кръговете се поставят във формата внимателно, ако е нужно се използват хартиени кошнички, или формата се намаслява леко. Но по принцип тестото съдържа масло и формата не би трябвало да се намаслява.
Във всяка тарта(пайче) се изсипват по около 2 с.л. от плънката и се пекат за 30 минути. Изваждат се, охлаждат се леко и след това се изваждат внимателно, за да не се натрошат. Аз ги изваждам като поставям ръката си върху тях и обръщам формата. Пайчетата се охлаждат върху решетка.
Шоколада с кокосовото масло се разтопяват на водна баня или в микровълнова и във всеки пай се изсипват по 1-2 с.л. от шоколада. Прибират се в хладилник да стегнат. Декорират се с кокосов чипс и орехи Пекан.


2 коментара: