Страници

Среднощна супа (Mitternachtssuppe) и Новогодишните традиции в Австрия



Харесвам празниците, уважавам красивите традиции на всички по света. Винаги съм любопитствала да науча повече за тях. В тази публикация ще ви разкажа за това, което успях да науча през няколкото години живот тук. Предполагам, че има и още факти, които все още не са ми известни, но с течение на времето предполагам ще разбера и за тях.

Като за начало започвам с поздравите: Guten Rutsch! и Prosit Neujahr!
“Guten Rutsch” се пожелава в края на годината, с което се пожелава добро начало на Новата.
“Prosit Neujahr” и “Gutes Neues Jahr” се пожелават, когато Новата година вече е настъпила и когато виждаме приятели и близки за пръв път в началото на годината. То си е нещо като Честита Нова година, няма как да се каже преди това:). По този начин се пожелават щастие, успех и късмет.

Silvester

31 декември, последният ден от годината се нарича Silvester (Altjahrstag) а името му е свързано с паметният ден на Св. Силвестър I (31 декември 335 г.).
В Щирия на 30 декември се празнува Фермерският Силвестър. Тази традиция е свързана с легенда, за фермер, който попаднал в капан на снежна буря, нямал възможност да се завърне в Грац и празнувал един ден по-рано с един отшелник. Празнуването ден по- рано става все по- популярно, тъй като много хора нямат възможността заради работни ангажименти да празнуват на 31.




Нова година в Австрия е повече от фойерверки, шампанско и хайвер

Леене на олово
Малко преди полунощ всяко семейство гадае за бъдещето през Новата година, чрез леене на олово. Комплектите се закупуват от търговските мрежи. Малки оловни фигурки се нагряват в лъжица над пламък и се хвърлят в купа със студена вода. По фигурата, която се образува се гадае какъв късмет ще донесе Новата година. Към всеки комплект има списък с различни фигури и значението им.

Опушване на дома
Особено популярно в селските райони. В тиган се поставят светещи въглени, поръсват се с подправки, или пък се използва тамян под формата на малки “камъчета”, предлаган в различни аромати. Вдига се нависоко и се разнася из цялата къща. Целта е да се прогонят злите духове.

Късметчета (GLÜCKSBRINGER)
В Новогодишният ден австрийците раздават на близките си малки късметчета под формата на подкови, прасенца, коминочистачи, монети, торбички, гъбки, детелинки, подкови, рибки.
В търговските мрежи се предлагат и различни варианти на тези късметчета като фигурки от марципан, шоколад, бонбони, цветя в саксии с декорация, свещи, сапуни и др. Счита се, че всичките носят късмет.

Танцът в полунощ
Австрия е родината на Виенският валс и разбира се традиционният в тази нощ е именно той. В полунощ, когато удари 12 ч. всички танцуват под звуците на Дунавският валс, излъчвам по радио и телевизия. Хората вярват, че навлизайки с щастливи стъпки в Новата година, това ще им донесе късмет.

Прибиране на прането
В навечерието на Новата година не трябва да виси пране по сушилките и просторите. Счита се, че носи лош късмет, което идва от стари вярвания, че духовете на починалите може да се хванат за бельото.

Известният Виенски концерткойто в продължение на няколко години е един от най-забележителните събития в празничният календар. Изпълненията на Виенската филхармония са предавани по целият свят.

Фойерверки
В миналото хората са вдигали шум с тенджери и различни съдове, с цел да прогонят злите духове. По-късно това се е правело с барабани, оръдия и др. Днес този обичай е осъвременен и мястото им е заето от фойерверките. Австрийският закон обаче е въвел ограничителна забрана за използване на фойерверки, с цел безопасността, в повечето общини частното им използване е категорично забранено.

Наздравица
Вдига се с шампанско, символизиращо изобилието и жизнерадостта.

Фондю, Раклет и празничната трапеза
В Австрия някои австрийски семейства има традиция да се сервира Фондю или Раклет на трапезата. И какво по-хубаво от това. Всички си стоят на масата, говорят си и същевременно приготвят храната си по свой вкус.
Разбира се, в други семейства трапезата както и навсякъде по света е празнично подредена, ястията също са подбрани и сервирани по-различно. Различни хапки, Раклет, Фондю, Класически ястия, възможен е всякакъв избор. Към тях често се поднасят и прасенца, от печени, до сладки и солени варианти от тесто, марципан, шоколад. Варианти на другите късметчета също са подходящи: гъбки от яйца и домати, калинки от чери домати и босилек, сладки подкови, сандвичи детелинки, различни салати, палачинкови торти, оформени като часовник, сладки и бисквити с формата на късметчетата, изобщо каквото въображението роди.

Традиционни храни със символика са: зурлата на пресенце( покрай Нова година във всички супермаркети се продават огромни количества), леща( за просперитет и богатство), интересно, макар и не много популярно е приготвянето на така нар. Среднощна супа (Mitternachtssuppe), която се сервира след Полунощ, когато всички отдавна са хапнали, но гладът започва да се обажда:). Доста рецепти разгледах, за да се уверя, че всичките са различни:), но основното е наличието на кайма, боб и царевица. Съществуват и веган варианти. Ето я и моята:



Среднощна супа (Mitternachtssuppe)

Продукти:
250 гр кайма смес телешко и свинско
2 бр. сурови вурстчета(тънки наденички)
1 средна глава лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 пащърнак
резен от глава целина
1 червена пиперка
2-3 домата
1 с.л. доматена паста
100 мл червено вино
200 гр сварена сладка царевица от консерва
200 гр сварен боб от консерва( използвам дребен червен)
600 мл телешки бульон
щипка черен пипер
1 ч.л. червен пипер

100 мл готварска сметана
около 50 мл зехтин

Приготвяне:
Наденичките се нарязват на парчета. Лукът, морковът, целината, пащърнака, чесъна и пиперката се нарязват на малки кубчета.
В тенджера се загрява зехтина и се добавя каймата с черният пипер. Бърка се с дървена лъжица, докато стане на трохи, добавят се наденичките и зеленчуците, разбъркват се и се готвят до омекване. Налива се виното и се оставя на котлона, докато част от него се изпари. В тенджерата се добавят доматената паста, нарязаните домати и червеният пипер. Всичко се разбърква и се оставя да заври. Прибавят се царевицата и боба, налива се бульона и супата се разбърква. Оставя се да се вари под капак за около 20 минути.
Добре е супата да престои няколко часа, може и в хладилник за цяла нощ. Преди поднасяне се загрява и в нея се изсипва сметаната, разбърква се и се сервира с препечени хлебчета.

5 коментара:

  1. Кате, беше ми любопитно и интересно да прочета обичаите на посрещането на Новата година в Австрия.
    Благодаря ти!
    Поздрави и прегръдки!


    ОтговорИзтриване
  2. Винаги ми е вълнуващо, когато се докосвам до традициите - наши и чуждоземни. Точно те, макар и не такива, каквито бяха :, са устоите, на които се крепи настоящето и се строи бъдещето. Благодаря, Кате, за интересната информация.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, каква си ми, Катюшка:) - любопитно дете, отворено към света...
    Интересно ми бе да науча за чуждите традиции - премерено, кратко и интересно!
    А среднощната супа би ми се харесала - такъв богат вкус, точно за сезона!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, Хриси, Албенче, Веси! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    традициите в Западна Европа, Австрия и Германия са наистина по - различни от нашите.Четейки публикацията ми беше интересно да науча и някои нови неща.А супата е наистина доста сгряваща и засищаща за сезона.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване