Страници

Семейни моменти: Шоколадово фондю /Chocolate fondue


За някои рецепти е много трудно да се каже откъде точно произлизат, а за мен винаги е било интересно да науча историята им. Ето например Шоколадовото фондю, носещо френско име, с корени, водещи до Нюйоркският ресторант “Chalet Suisse” и изключително популярно във Швейцария, а и по целият свят. По тази причина аз не бих се ангажирала с определяне на националността на това популярно изкушение.
Всепризнат факт е, че е един от най-оригиналните начини за поднасяне на десерт, подходящ за изискани вечери, романтични срещи и срещи с приятели, партита, семейни закуски и споделени моменти.



За направата му е необходим специален съд, който се предлага в различни разновидности, размери и материал, както и популярните фонтани. Идеята е, че този съд се подгрява със свещи или на ток, шоколадът се разтопява и в него се потапят различни плодове и сладкиши, нанизани на дървени шишчета или специални вилички. Шоколадът може да бъде обогатяван с различен алкохол, сметана, кондензирано мляко, подправки и др. В случай, че не разполагате с такъв съд, не значи, че трябва да се лишавате от това удоволствие, спокойно може да разтопите шоколад на водна баня или в микровълнова, да го изсипете в красива купа и да се насладите на този десерт. Е, да шоколадът, ако не се подгрява стяга за минути, но кой ще го чака, пък и винаги може да се затопли отново:)


Моето фондю е керамично, с компактен размер, достатъчен за нашето семейство. Има много красиви уреди за шоколадово фондю, както и фонтани, но тъй като не приготвяме често у дома, засега не съм си поставяла за цел да купувам.
Шоколадът се начупва и поставя в купата( може да се използва всякакъв шоколад, подходящ за топене, както и специален на капчици. По желание към него се добавя масло, сметана, алкохол, подправки, кондензирано мляко и др. Разбърква се един-два пъти. Плодовете се почистват и нарязват на хапки, сладкишът се нарязва също на хапки, поднасят се и смлени ядки, кокосови стърготини и маршмелоу. Парченцата се забождат на вилица, или шишче, потапят се в шоколада и след това се овалват в ядки.




Сладкишът може да бъде домашен, приготвен по любимата ви рецепта. Моят сладкиш е:

Мраморен кекс


Продукти, за малка форма с диаметър 16 см:
3 яйца
1 непълна ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 пакетче бакпулвер Др. Йоткер
1-2 с.л. какао Др. Йоткер

Приготвяне:
Фурната се загрява на 190 градуса.
Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем.
Добавят се олиото и киселото мляко и отново се разбива с миксера на ниска степен до хомогенност.
Брашното се пресява с бакпулвера в купа и се прибавя към яйчената смес постепенно, като се разбива с миксер на ниска степен.
Част от сместа се отделя и се оцветява с пресятото какао.
Форма за кекс се намазва с олио и след това се поръсва с брашно. Изтръсква се излишното брашно.
Двете смеси се изсипват във формата като се редуват.
Кекса се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна, на ниска скара, до “суха клечка”. Наблюдава се по време на печенето и ако започне да прегаря отгоре, може да се покрие с алуминиево фолио.
Кекса се изважда внимателно от формата и се обръща върху решетка да се охлади.





3 коментара:

  1. О, ето това никой от семейството няма да откаже, и от сега знам какво друго ще изчезне - сладкиша, виж плодовете така и ще си останат, уви.

    ОтговорИзтриване
  2. Красота!Ще си взема този съд,подарък за Новата година!😜🤔

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съдът за фондю е наистина много практичен. Чудесен е за парти, рожденни дни, за десерт. Този е съвсем обикновен, но пак върши работа. Разбира се ако често се прави шоколадово фондю вкъщи, може да се инвестира и в по-голям. Радвам се, че съм полезна. Поздрави!

      Изтриване