Страници

Новогодишен блясък


Много хора смятат, че добрата домакиня непременно е някаква лелка, най-често с черпак в ръката и необръщаща внимание на външният си вид. Смело мога да оспоря това, защото лицата в блог пространството, стоящи зад кулинарни блогове са изключително привлекателни и щастливи жени.
Тази година реших да променя малко блога, като вмъкна именно такива публикации, отнасящи се до живота на една жена, където готвене, пътуване, семейство и красота се съчетават без проблем. Надявам се да се получи интересно.



Въпреки, че вече е 2018, аз все още има какво да споделям и за отминалата 2017. Като рецептата за Новогодишната ми торта, например.
Елхата украсих в стил Glamour, съчетаващ бяло, злато и сребро и на финал пренесох бляскавите вдъхновения и върху себе си:).




Златна Бейлис торта купол 


Тортата е импровизация на тази рецепта


Продукти:
1 готово бяло руло с ягодов пълнеж 200 гр.
1 бр. заквасена сметана - 400 гр.
300 гр. Нутела
1 пакетче желатин 10 гр.
1 с.л. Бейлис
1 банан

За декорация:
100 гр бял шоколад
златни сладкарски люспи и брокат

Приготвяне:
Рулото се нарязва на 14-15 филийки. Голяма купа се застила със стреч фолио и 11-12 от парчетата руло се подреждат по дъното и стените.
Сметаната, Нутелата и Бейлиса се разбъркват с телена бъркалка до хомогенност.
Желатина се разтваря в чаша с 80 мл студена вода. Разбърква се и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня или за много кратко в микровълновата, но без да завира! Когато се втечни се изсипва в крема и се разбърква добре.
Част от крема се изсипва върху рулата, подреждат се парченца банани и се излива останалият крем. Заглажда се, подреждат се останалите рула, може и да не са плътни, просто да има някаква основа. Отгоре се покрива със стреч фолио и тортата се прибира в хладилник, да стегне за няколко часа. Изважда се, отгоре фолиото се отстранява, покрива се с ичния и се обръща върху нея. Останалото фолио се премахва и тортата се полива с разтопен на водна баня или в микровълнова шоколад. От разтопеният шоколад с помощта на хартиена фунийка се изписват цифри върху хартия за печене. След като стегнат се поръсват със сладкарски брокат, разнася се с четка. Тортата се поръсва също със сладкарски брокат и златни люспи.





6 коментара:

  1. Кате,
    чудесна е новогодишната торта и е хубаво,че си решила да публикуваш и други неща в блога си.Навярно повечето жени се интересуват от качествена козметика и грим.Не е вярно,че готвенето е свързано само със суетене в кухнята.Готварството и сервирането е хоби, придава красота на домашната кухня.Чудесни са продуктите, които представяш.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Харесвам твоите здравословни публикации и ще се радвам ако започнеш да споделяш повече такива рецепти и с козметична цел, мисля, че имаш много идеи и знания по темата. За готвенето съм съгласна. Когато е хоби и се върши с любов, стил и желание, тогава няма нищо с грешната представа, която много хора си изграждат. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Чудесна публикация, Кате!
    Това, че обичаме да се завъртаме в кухнята, незначи че не обичаме да ходим на шопинг и да се ,,киприм".
    Аз също харесвам добрата козметика и стилните (малко скъпички) :) дрехи!
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Именно, Хриси! За мен истинските жени са олицетворение на всичките тези неща, те създават уюта в дома, грижат се за децата и ги даряват с любов, разбира се наред с това отделят внимание и на себе си. Жалко, че напоследък живота започва да се представя сякаш е само отбелязване по екзотични места и отчет на новите дрешки за социалните мрежи. Някак започва да се губи смисълът... Поздрави и от мен и ти благодаря, че си от стойностните хора, които внасят уют в интернет пространството!

      Изтриване
  3. Прекрасна си, Кате ... впечатляваш със стил и подчертан вкус
    и с творенията в кухнята, на път и разходка, в делнични и празнични дни.
    Успяваш да поддържаш Твоето място полезно и интересно, вкусно и красиво с
    с чудесни нови творчески идеи и предложения - Благодаря за удоволствието
    и пожелания за една прекрасна, успешна, усмихната и много щастлива 2018г.!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка ♥, радост е да получа комплимент, от такъв естет, като теб! Благодаря ти сърдечно! Творчески вдъхновения, здраве и късмет през Новата година и за теб!

      Изтриване