Страници

Вкусове от детството: Сладък салам


Ретро сладкишите свързваме с детството, с онези неустоими вкусове, които помним и рецептите за които се предават от поколения, записани на избелели листове, или грижливо съхранени в домашните тефтери, най-често срещани с имената на съседка, приятелка или близка:). Колкото и изкусителни, артистични, атрактивни, неустоими нови сладости да приготвяме, все се връщаме към онова време. В блога си имам доста рецепти по тази тема. Днес е ред на Сладкият салам, но по класическа рецепта с локум и орехи. Други негови версии са: Сладък салам буре, Шоколадов салам / Σαλάμι σοκολάτας, както и бисквитените рула: С шипков мармалад, С плодове, и по-модерната версия с Маскарпоне и Нутела.

Като цяло сладкият салам се прави от бисквити и масло, добавят се ядки, локум, стафиди, сушени плодове. Мисля, че това е една от най-автентичните рецепти, която със сигурност присъства в много рецептурници.


Сладък салам с бисквити, орехи и локум





Продукти:
200 гр обикновени бисквити( използвам "Петит")
1 ч.ч. орехови ядки
2 с.л. какао(използвам Нескуик)
140 гр. (1 кутия ) с локум ("Сладки времена" обикновен)
125 гр (1 малко пакетче) краве масло
1 с.л. захар( използвам Мусковадо)
пудра захар, за поръсване



Приготвяне:
Маслото и локума се нарязват на дребни парчета. Поставят се в тенджерка със захарта и се разтопяват, като се разбъркват на слаб котлон. Оставят се леко да се охладят.
Бисквитите се смилат, като се оставят с частици. Орехите също се смилат, аз предпочитам с частички.
Всички продукти, без пудрата захар се разбъркват в купа. Ако сместа се рони, може да се добави малко масло или прясно мляко.
Оформя се продълговато руло, като салам и се увива в алуминиево или стреч фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа да стегне.
Изважда се, фолиото се отстранява внимателно, защото е възможно да се скъса и по салама да останат части от него. Сладкият салам се завързва по желание с готварски конец, поръсва се с пудра захар през цедка или сито, разтрива се с ръка и се поднася като се реже на филийки.


3 коментара:

  1. Много любим и незабравим в нашето семейство!
    Чудесен е, Кате!
    Прегръдки и за много години! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    определено това беше любимо лакомство от моето детство.При това като дете винаги участвах в приготвянето му .Много лесно за приготвяне, но красиво и вкусно изкушение.Чудесен сладък салам се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Не си падам много по този десерт, нямам и детски спомени с него, но твоя е фантастичен, прииска ми се да опитам, ще направя, да знаеш, изкуши ме!

    ОтговорИзтриване