Сезонно, цветно и зеленчуково. Вдъхновяващи продукти, вкусни рецепти и типично летни предложения. Приготвих ги съвсем неусетно и с голямо удоволствие, просто обожавам интересните продукти. Рецептите съвсем не са нови или непознати, но с тези колоритни тиквенца са някак различни.
Салата с гриловани мини тиквички
По рецептата за гриловани зеленчуци.Продукти:
цветни мини тиквички
зехтин
дресинг:
2 с.л. оризов оцет (светъл Балсамико или др. оцет по избор)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1 ч.л. мед
1 ч.л. сух риган
Приготвяне:
Тиквичките се измиват, подсушават и нарязват на филийки. Мариноват се в зехтин. Тиган за грил, или с незалепващо дъно се загрява. Тиквичките се пекат от двете страни и се изваждат в купа.
Продуктите за дресинга се поставят в буркан, затваря се и се разклаща много добре.
Тиквичките се поливат с дресинга.
Пънчета от мини тиквички с яйца и сирене
Класически тиквички, пълнени със сирене, рецептата я знам от мама. Понякога ги реже като лодки, друг път на пънчета. Тези са малки тиквички "бомбички", затова ги разрязах на две и се получиха пънчета. В плънката могат да се добавят подправки, и друг вид сирене.
Продукти:
тиквички
200 гр сирене
1 яйце
зехтин
1 ч.л. сух риган
щипка черен пипер
Приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на лодки или пънчета. Издълбават се, така, че да се оформят като съдове за пълнене. (Издълбаната част се запазва за супа, или пък се разбърква с плънката). Сиренето се натрошава с вилица и се разбърква с яйцето, пипера и ригана. Във всяка тиквичка се налива по 1 ч.л. зехтин, поставя се от плънката и се подреждат в тава, върху хартия за печене. Пекат се на 180 градуса, в предварително загрята фурна.
Крем супа от мини тиквички и картофи
Продукти:
*Относително количество
издълбаната част от тиквичките или 1 бр. цяла тиквичка
2 големи картофа
1 малка глава лук
зехтин
сол
черен пипер
около 250 мл прясно мляко или течна готварска сметана
Приготвяне:
Картофите се белят и нарязват на малки кубчета, заедно с тиквичката, лукът се нарязва на ситно. В касерола се загрява зехтин и зеленчуците се задушават до омекване с малко сол, на средна степен на котлона. Налива се вода, колкото да ги покрие и се варят до готовност. По време на варенето и при нужда се налива още малко вода. След като се сварят, бульонът се отделя, зеленчуците се пасират и към тях се налива по малко от млякото(сметаната) до желаната гъстота. Бульонът също може да се добави по преценка.
Супата се сервира топла, поръсена с черен пипер, с крутони, хлебчета и тиквени семки.
Печени тиквички с йогурт и чесън
Лесният вариант на пържените тиквички:).
Продукти:
Тиквички
сол
равни количества бяло и царевично брашно
Приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на филийки(тънки или дебели, кой както обича, важното е да с равномерна дебелина).
Посоляват се. В плик се изсипват двата вида брашно и резените тиквички се изсипват вътре на порции, пликът се разклаща и тиквичките са набрашнени:). Изтупват се от излишното брашно и се подреждат с леко застъпване в тава, застлана с хартия за печене. Поливат се със зехтин(може и с олио) и се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса. Не се обръщат. Поднасят се с млечно чеснов сос. ( Този е от кисело мляко, копър и пасиран чесън)
Печен чесън
Най-често го пека в комбинация с други зеленчуци. Този път изпекох тези, за да си направя чеснова паста, която е страхотна гарнитура към зеленчуци, или пък намазана върху филийки. А чесновата паста всъщност е пресован печен чесън.
Главите чесън се пекат цели, без да се белят, върху хартия за печене или в тава със зехтин, всяка глава се полива също с малко зехтин. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна, до омекване.
Може да се завиват във фолио и да се пекат на барбекю.
За чесновата паста се белят, пасират и прибират в бурканче. Съхранява се в хладилник за 1-2 дни.
Кате,
ОтговорИзтриванетиквичките са любими у дома.Тази година засяхме повече и различни сортове за да получим и повече цветове.Има различни видове тиквички според това как ще ги приготвим.Твоите предложения са красиви, много нежни и ароматни тиквички са се получили.Великолепно и много, много вкусно.
Поздрави !
Толкова цветно и красиво е тук! Така ми се иска да си хапна от всичко, което си показала.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за насладата, макар и само виртуална.
Прегръдки, мила Кате!
И ние обожаваме тиквички! Радвам се, че най-сетне дойде момента на тяхното изобилие от цветове и форми. Наистина са вдъхновяващи, толкова симпатични и многообразни. И ти, Кате си показала чудесни и вкусни идеи!
ОтговорИзтриванеИ аз се нареждам на това тиквичково меню!
ОтговорИзтриване