петък, 31 март 2017 г.

Пролетно меню за SO into FOOD


Менюто, което приготвих зa SO into FOOD. Страниците на новият пролетен брой на списанието отново са изпълнение с вкусни и красиви рецепти, полезни съвети и още интересни неща, които може да разгледате тук.






Крем супа със спанак, аспержи, Романеско






Продукти:
2 картофа
връзка спанак
½ глава Романеско (броколи)
5-6 бр. аспержи
150 гр заквасена или течна готварска сметана
Сол
Черен пипер



Приготвяне:
Картофите се белят и нарязват на малки кубчета. Романеско се накъсва на розички. Спанака се измива и дръжките на листата се отстраняват. От аспержите се отстранява жилавата част и се белят с белачка за зеленчуци. Зеленчуците се поставят в тенджера и се заливат с вода, добавя се сол. Варят се до готовност. Когато са сварени, бульонът се отделя, а зеленчуците се пасират със сметаната. При необходимост се добавя и част от бульона. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Супата може да се поднесе с крутони или запечени на тиган броколи и аспержи.








Киш с аспержи, Романеско и козе сирене







Продукти:
За тестото:
250 гр брашно
125 гр краве масло
1 яйце
щипка сол
3 с.л. студена вода

4 яйца
250 гр заквасена сметана
Сол
Черен пипер

5-6 бр. зелени аспержи
¼ глава Романеско или броколи
зехтин
50 гр козе сирене

Приготвяне:



Тесто:

Брашното се пресява в купа и към него се добавя солта. Разбърква се.
Маслото се нарязва на кубчета и заедно с яйцето и водата се добавят към брашното.
С бързи движения на пръстите се омесва тесто. Оформя се на топка, увива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник между 1/2 - 2 часа.
Фурната се загрява на 190 градуса.
Тестото се изважда от хладилника и се разточва върху хартия за печене и заедно с нея се премества в подходяща по размер тава. Кората трябва да е по-голяма от тавата, за да може да се направи борд.
Изтегля се добре по страните на тавата и излишното тесто може да се отстрани или пък да се остави за ретро ефект.
С вилица се набожда по дъното на кората.
Пече се за около 15 минути.
Изважда се от фурната и се оставя във формата да се охлади.

От аспержите се отчупва жилавата част. Белят се с белачка за зеленчуци. От Романеско се отделят малки розички. В тиган се загряват около 3 с.л. зехтин и зеленчуците се запичат за десетина минути, като се разбъркват.

В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, добавя се заквасената сметана, сол, черен пипер и се разбърква добре. Сместа се изсипва върху запечената кора, отгоре се подреждат зеленчуците и кръгчета от козето сирене.
Кишът се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до готовност(за около 30 минути). Изважда се и се оставя да охлади за 5-10 минути. Може да се поднесе топъл и студен.



Спаначена торта с Маскарпоне и плодове







Продукти:
100 гр краве масло
100 гр захар
1 пакет ванилена захар
2 яйца
200 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
Сол
1 ч.ч. пюре от спанак
250 гр йогурт

1 кутия Маскарпоне
Пудра захар
Пресни плодове(малини, къпини, боровинки)


*Пюрето от спанак се получава като се пасират бланширани листа спанак.

Приготвяне:
Маслото се нарязва на малки кубчета и се оставя да омекне на стайна температура. Разбива се със захарта и ванилената захар на крем. Добавят се яйцата едно по едно, докато се усвоят добре, като се разбива непрекъснато с миксер. При непрекъснато разбиване се добавя и йогурта. Постепенно се добавя брашното, пресято с бакпулвера и солта и на края се добавя спаначеното пюре и всичко се разбива до хомогенност. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята фурна до суха клечка. Изважда се и се оставя да се охлади върху решетка.
Маскарпонето се разбива за кратко с пудрата захар. Не се прекалява, за да не се втечни. Блатът се разрязва на две или три части и получените платки се слепват с крема. Тортата се декорира с плодове и се оставя в хладилник до момента на поднасяне.


7 коментара:

  1. Отлично представяне и чудесно, пролетно меню, Кате!
    И супата, и кишът, и тортата са прекрасни, а снимките красиви и въздействащи на апетита! Поздравления, мила!
    Слънчев и щастлив април ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно меню!
    Всичко е толкова апетитно....прекрасен април,кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Пролетен разкош, Кате с много свежест, финес и настроение!
    И както винаги - отлична работа, красиво оформяне и впечатляващо представяне!
    Много, много комплименти за теб и списанието - страхотни сте!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно представяне, Кате!
    Всичко е чудесно. Прекрасна е пролетта. И аз много й се радвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, солидно пролетно присъствие!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, справила си се както винаги блестящо. Незнам кое от трите да си избера, но май ще заложа на тортата. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, Кате! Много оригинално и вкусно!

    ОтговорИзтриване