събота, 25 март 2017 г.

Честито Благовещение! Лучник "Хризантема"



Светъл празник е днес! На този ден Дева Мария е получила благата вест, че ще роди синът Божий. Птиците донасят уханието на Пролетта, а първите цъфнали цветя ни напомнят за Пробуждането. Честит празник на всички именици: Благо, Благовест, Благой, Блага...
Честито Благовещение! С пожелания за здраве и повече благи вести!
Традиционно на трапезата присъстват: риба, лучник, шарена пита, ястия с коприва, лапад, спанак.
Празниците през годините у дома: Благовещение 2012,  Благовещение 2014, Благовещение 2015, Благовещение 2016.
А тази година отново поднасям Лучник. Оформянето е известно в кулинарните среди като Пирог Хризантема.



Лучник "Хризантема"



Продукти:
тесто:
500 гр брашно
2 с.л. зехтин
2 ч.л. суха мая Др. Йоткер
1 ч.л. сол
240 мл хладка вода

плънка:
2-3 глави лук
олио
1/2 пакетче Маги Подправката или смес от: чубрица, черен пипер,
червен пипер, сол

допълнително:
сусам

Приготвяне:
* Дозата е за два малки лучника с диаметър 15-17 см, като този на снимката, но може да се направи един по-голям.
Лукът се нарязва на полумесеци. В тиган се загрява олио, добавя се лукът и се готви до омекване. Добавят се подправките и солта. Разбърква се и се отстранява от котлона.
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и маята и се разбърква. Прави се кладенче, изсипва се зехтина и водата и се замесва меко тесто.
Тестото се прави на топка и се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло, до удвояване на обема.


Втасалото тесто се изважда, премесва се леко, оформя се на топка и се разточва върху хартия за печене на правоъгълна кора с дебелина 5 мм.
С помощта на чаша или формичка за сладки се изрязват кръгчета с диаметър 5 см. Във всяко се поставя по 1 ч.л. от плънката и се сгъва на две, след което се извива на полумесец, така че да се съберат краищата. Получените венчелистчета се подреждат едно до друго в кръгла тава, застлана с хартия за печене. В центъра се поставя топче от тестото и се поръсва със сусам. Получената хризантема се намазва с олиото от запърженият лук. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. При мен се изпече за 30 минути. Изважда се, намазва се със зехтин и се покрива с кърпа, за десетина минути.



6 коментара:

  1. Кате, Честито Благовещение и на Вас!
    Този лучник ме остави без думи!Много красиво оформен и поднесен!Това е моята рецепта и на вкус и на вид!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Благовещение, Кате,
    с пожелания за много благи вести, здраве, благоденствие и щастие!
    Красиво много пролетно и тематично предложение за празника, Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен лучник, Кате! Истинско цвете на трапезата! Честито Благовещение и слънчева и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красив лучник, Кате! Така добре подреден! И аз останах без думи като Нати!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    лучникът е наистина оформен много сполучливо и изглежда прекрасно.Аз и не се съмнявам,че от твоите ръце храната, поднесена за празник е великолепна.Честито Благовещение със закъснение ! Бъдете здрави и благословени !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. И вкусен, и прекрасно оформен лучник, Кате!

    ОтговорИзтриване