В къщи харесваме палачинки, почти винаги ги приготвям и поднасям по различни начини.
Идеята за тази торта открих вwww.Рovarenok.ru. В оригинал рецептата е съвсем различна, приготвена с един мус- карамелен, белите палачинки са с мак, декорацията е с ябълкови рози, а плодовата плънка вътре е с банан и ябълка. При мен рецептата за палачинки е различна, мусовете са два - шоколадов и карамелен, плодовата плънка е със свежи плодове - киви, ягода, банан. Декорацията е с мус и плодови рози. Но тъй като тази прекрасна торта е моето вдъхновение, записвам източника: www.Рovarenok.ru. Рецептата там е показана стъпка по стъпка и с много снимки. Благодаря на авторът/ката за споделянето!
Палачинките този път приготвих по една малко по-различна рецепта, всъщност добавянето на олио в сместа ме заинтригува. Открих я преди време в БГ мама . Тествах я и понеже много ми хареса, я записвам и в моят рецептурник. Благодаря на дамата Марго 77 за споделянето, палачинките наистина са много меки, дори и след престой, разкошни са, вече ги правих няколко пъти!
Тортата ми отне около 2 часа за приготвянето, включваща мусовете и палачинките, престоят е още 2 часа. Това, което може да улесни процедурата е, палачинките да се направят на предишният ден, да се завият в стреч фолио и да се съхраняват в хладилник. Точно по тази рецепта са много меки и еластични и няма да има проблем. Мусовете обаче задължително се приготвят на момента, тъй като наличието на желатин вътре ги стяга.
Палачинкова торта с мус и плодове
Продукти:
Палачинки:
3 яйца
щипка сол
2 с.л. захар
2 ч.ч. брашно
3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. какао Нескуик
1 с.л. чия семенца
Карамелен мус:
300 мл прясно мляко
2 с.л. захар
2 жълтъка
2 с.л. натурално нишесте
9 гр желатин ( 1 пакетче )
4 с.л. карамелено мляко Бон Маман (Сгущьонка)
1 пакет ванилена захар
Шоколадов мус:
200 мл течна сладкарска сметана
200 гр течен шоколад
1 пакетче желатин ( 9 гр.)
Плодова плънка и декорация:
5-6 ягоди
2 бр. киви
1 банан
Приготвяне:
Палачинки:
Яйцата се разбиват леко със захарта и солта, към тях се добавя брашното, отново се разбива за кратко, до хомогенност. Добавят се останалите продукти и се разбива финално, до гладка смес. Не се прекалява, може да се работи и с телена бъркалка, целта е просто продуктите да се смесят добре.
Сместа се разделя на две части, в едната се добавя какаото, а в другата чията, разбъркват се добре. За да не се образуват бучки в сместа с какаото може какаото да се разтвори в малка част от сместа, след което да се изсипе в останалата.
Загрят тиган за палачинки се намазва с масло, изсипва се 1 черпак от сместа и палачинката се пече от двете страни.
Карамелен мус:
В купа се разбъркват малко от прясното мляко, жълтъците, захарта, ванилената захар и нишестето. Останалото мляко се оставя на котлона да заври. Отстранява се от котлона, към него се налива на тънка струйка сместа, разбърква се непрекъснато и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване. (Котлона е на най-ниска степен.) След като се сгъсти се отстранява от котлона и към него се добавя карамеленото мляко, разбърква се добре.
В огнеупорна чаша се налива 50 мл студена вода. Желатина се изсипва вътре и се разбърква. Оставя се да набъбне и стане като гъба. В съд на котлона се налива вода и чашката със желатина се поставя в нея. Водата не трябва да завира. Когато желатина се втечни се отстранява от котлона и се налива при карамелената смес. Разбърква се добре. (Желатинът може да се разтопи и в микровълнова за кратко, не трябва да завира)
Шоколадов мус:
Сметаната се разбърква много добре с шоколада.
В огнеупорна чаша се налива 50 мл студена вода. Желатина се изсипва вътре и се разбърква. Оставя се да набъбне и стане като гъба. В съд на котлона се налива вода и чашката със желатина се поставя в нея. Водата не трябва да завира. Когато желатина се втечни се отстранява от котлона и се налива при шоколадовата смес. Разбърква се добре. (Желатинът може да се разтопи и в микровълнова за кратко, не трябва да завира)
Сглобяване на тортата:
В тортена форма с падащ ринг се поставят около 4 палачинки със застъпване, така че да се разположат по дъното и да се издигат по борда. (може да се използва и стреч фолио, аз не съм ползвала). На дъното се поставя една шоколадова палачинка. Изсипва се карамелен мус. Върху него се поставят една бяла и една кафява палачинки. Върху тях се разпределят нарязани плодове. Отново 2 различни палачинки. Шоколадов мус. Две различни палачинки. Захлупват се висящите краища на палачинките, намазва се карамелен мус, поставя се една палачинка и отгоре се изсипва останалият карамелен мус. Тортата се прибира за два часа да стегне в хладилник. Изважда се и се декорира с розички от плодовете. Розичките се правят като плодовете се режат на тънки филийки, поставят се една върху друга с леко застъпване и се навиват на руло.
Цветчетата от ягоди и киви са много ефектни, със сигурност добавят настроение към, без съмнение, чудесния вкус! Поздрави
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванепоздравявам те за новата визия на блога.Тортата от палачинки изглежда чудесно.Великолепна визия, не съм правила с такива мусове, но разрязаното парче е супер.И аз добавям задължително растителна мазнина в тестото за палачинки.Установих,че така стават по - вкусни и по - меки.
Поздрави !
Ооо, Кате, направо в десятката. Такава красота, а за вкусът не се съмнявам. Прекрасен ден, мила!
ОтговорИзтриванеЕхааа 😃 мус и палачинки, че и карамелен вкус има 😘, много идейно сглобяване на палачинкова торта Кате ми подсказа!
ОтговорИзтриванеКаквото и да си говорим, сладичкото привлича вниманието и това е 😉
С една дума … ще я врътна някой ден за разнообразие 😃 , а теб те прегръщам 😘
Great recipe, I'll try it out right now :)
ОтговорИзтриване