Едни от любимите спагети вкъщи са със сос Болонезе. Приготвям ги по два начина. Едните са бързи, а вторият вариант - класиката. Тази публикация е за класическата рецепта, като набързо обаче в края ще вмъкна и по-опростеният, но също много вкусен вариант.
Сосът може да се използва за всякаква паста. Подправките могат да се променят според любимите на вкус, най-често се добавя босилек, но на нас ни харесват с риган, а често ги приготвяме и с българска чубрица:). Целината може да се пропусне, в много класически рецепти не присъства. Прясното мляко също фигурира само в някои рецепти, така, че също може да се пропусне, но според мен придава един по-кремест вид на сосът, което ни допада.
Доматената паста е доматено пюре, но може да се замени с кетчуп (количеството е малко и ако нямате наличен буркан с доматено пюре).
Вмъквам линк към вкусният постен вариант на тази рецепта, презентиран от Дианка, в блогът ѝ "Опитайте...", който лично аз виждам за пръв път, а съчетанието на продукти в него ме заинтригува.
Спагети Болонезе
Продукти:
за 3-4 порции:
300 - 400 гр спагети
300 гр кайма смес телешко и свинско
1 глава лук
1 с.л. ситно нарязана целина (стъбла или глава)
1 морков
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. нарязани домати (може консерва)
2 с.л. доматена паста
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. телешки бульон
сол
черен пипер
сух риган
зехтин
Пармезан, Грана Падано, или др. вид сирене за поръсване
Приготвяне:
Спагетите се сваряват според указанието на опаковката, измиват се със студена вода и се оставят настрани.
В тиган се загрява зехтин и в него се добавят настърганите морков и целина и ситно нарязан лук. След 5 минути се добавя каймата и се пържи, като се разбърква, така, че да стане на "трохи". Налива се виното и когато изври, се добавят нарязаните домати, подправките и солта. Вари се за 5 минути. Добавят се доматеното пюре, млякото и бульонът и всичко се разбърква много добре и се оставя да се вари, докато сосът се сгъсти. Спагетите се изсипват при соса, разбъркват се добре, оставят се на котлона за 2-3 минути, като се разбъркват, след което се разпределят в чинии, поръсват се с настърган Пармезан.
Лесни спагети Болонезе: сваряват се спагети, според указанията на опаковката, измиват се със студена вода и се отцеждат.
За соса: около 300 гр кайма се запържва в олио (в случая използвам телешка, но става със всякаква). Бърка се да стане на "трохи". Добавят се малко сол ( защото доматите в консервата са солени), черен пипер, кимион, чубрица.
Когато каймата побелее се добавя 1 буркан ( компотен) с домати консерва(нарязани). Оставя се да се вари, докато изври течността. Разбърква се от време на време.
В купа се сипват спагети, отгоре сосче и на финал настърган кашкавал. Може да се пуснат за няколко минути в микровълновата, да се разтопи кашкавала, но от топлото такаи ли иначе се разтопява.
Понякога сипвам спагетите със соса в гювечета и чуквам по едно яйце и ги запичам.
За разнообразяване понякога ги разпределям в гювечета, чуквам едно яйце, настъргвам кашкавал и ги запичам във фурна до готовност на яйцето.
Кате,
ОтговорИзтриванеспагети Болонезе са класика.Аз много рядко ги правя и то предимно когато имам гости.Правя ги по бързият вариант.В каймата винаги добавям и малко вода.Така по - лесно става на трохи.Чудесни са и твоите.
Поздрави !
Чудесни са, кате, снощи правих. Много са ни любими.Поздрави!
ОтговорИзтриванеМале, Кате, залепнах тук.
ОтговорИзтриванеЧудесни са ти спагетите! Не правя много често, за съжаление, дано се поправя скоро.
Страхотно предположение, Кате... разкош,
ОтговорИзтриванесъвпадение в посоката и с моя постен вариант.
Красиви снимки и неустоима визия - поздравления!
Пропуснах да поискам разрешение за прикачване на линк в моя блог към твоята рецепта...
ОтговорИзтриванеДианка, мила, разбира се, че имаш разрешението ми, та това дори е чест за мен! Идейно е това и аз ще споделя линк към твоят вариант, много ми допадна, за пръв път го виждам, а изглежда неустоимо! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря, Кате - твоето предложение е вдъхновяващо!
ИзтриванеМного вкусна класика си предложила, Кате! Чудесни и апетитни кадри! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюбимата ми класика...мога да ги хапвам с дни!
ОтговорИзтриване