Страници

Сръбска кухня: Лесковачка мучкалица



Leskovacka muckalica е популярно ястие от сръбската кухня, за което обаче аз за пръв път чух и видях Рецептата при Хриси, от “Животът може да е вкусен”. Самото ястие представлява яхния, от месо на скара и зеленчуци. Името му е свързано с думата mućkati, която означава разклащане, разбъркване.
Бях сигурна, че ще ни хареса, защото много ми наподобява нашето Пиле лютика, което е едно от любимите вкъщи.
Съществуват различни начини за приготвяне на ястието, аз избрах варианта на Хриси, при нея рецептата е добре обяснена и има снимки от процеса на готвене. Наистина Лесковачката мучкалица се оказа точно попадение и ето я и в моята виртуална кухня.
Хриси, благодаря!

Продукти:

500 гр свински вратни пържоли
100 гр шунка или пушен бекон
3 глави лук
3 големи печени червени пиперки
2 сухи пиперки
300 гр нарязани на дребно домати(може и консерва)
черен пипер
кимион
Вегета
2-3 скилидки чесън
олио
сол
люта чушка, по желание


Приготвяне:
Пържолите се намазват с олио и се запичат на скара или грил тиган. В средата остават леко алангле. Готовото месо се нарязва на кубчета.
В дълбок тиган се загрява олио и се изсипва лука, нарязан на полумесеци. Задушава се до омекване и оцветяване в светло златисто. Към него се добавят нарязаните печени и сухи пиперки и нарязаната шунка или бекон.
Ястието се готви няколко минути и към него се добавят запечените кубчета месо. Овкусява се със солта и подправките. Залива се с гореща вода, да го покрие и се вари на слаб огън, докато течността изври и остане почти само на мазнина.
Добавят се доматите и пресованият или нарязан на дребно чесън и по желание лютата чушка.
Ястието се доварява на слаб огън, до сгъстяване, за около 20-тина минути.

5 коментара:

  1. С удоволствие бих си хапнала, по моя вкус е! Представям си запеченото на скара месо какъв вкус и аромат добавя на ястието.
    Приятна вечер, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно ястие!
    Пропуснала съм го при Хриси, но ще погледна и там, че е и по мой вкус, а и в къщи ще се хареса от всички.
    Тъкмо се чудех какво да готвя утре. Благодаря ти за идеята, Бонбон!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна лечковачка се е получила при теб, Кате! Разкошни снимки!
    Радвам се, че ястието ви е харесало!
    Благодаря ти за доверието!
    Прегръдки и много усмивки, чаровнице! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тили, Ирма, наистина е много вкусно!:) Хриси, благодаря ти, още веднъж!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    това ястие наистена е различно, изглежда добре и е вкусно.Сръбската скара и рецепти са наистина чудесни.Великолепно ястие се е получило.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване