Страници

Пилешки шницел "Парма" / Chicken schnitzel Parma


Някои световноизвестни рецепти е малко трудно да бъдат проследени. С корени в Италия, “Шницелът Парма” преминава през Америка и други части на света, та чак до Австралия, където е известен и с други имена като: “Chicken schnitzel parmigiana”, “Schnitty”, “Schnitter”,”Parma” или “Parmie”. Точно на неговата австралийска версия ще се спра.Характерно за рецептата е, че се прави от пилешко или говеждо месо с италиански доматен сос и коричка от Моцарела и Пармезан. Понякога между пластовете се поставя шунка. Сервира се традиционно с пържени картофи и салата. В някой рецепти шницелът се поставя в тава с доматен сос и върху него сирената, но най-разпространеният вариант е шницел-доматен сос-сирена. Каква и коя точно е оригиналната версия нямам представа, но тук ще споделя една от най-популярните такива.




Пилешки шницел “Парма”



продукти, за 4 порции

*1- 2 бр. пилешки филета тип “Пеперуда”
1 топка Моцарела (125 гр)
1-2 с.л. настърган Пармезан
200 гр домати от консерва(използвам на Mutti)
1 глава лук
1 скилидка чесън
щипка захар
сол
черен пипер
1 ч.л. сух риган
зехтин
1 купа Панко галета(може и друга)
1 купа брашно
1 яйце
зехтин за пържене(олио)

Гарнитура:
8 бр. картофа
3 моркова
1 ябълка
2 с.л. ябълков оцет с мед
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
семена за салата(тиквени, слънчогледови семки и кедрови ядки)


*Всеки да прецени колко голяма порция желае, но при всички случаи не трябва да са много дебели, за да може да се изпържат добре. Ако “Пеперудата” е голяма, то режа на две и след това всяко напречно на две. Така получавам 4 бр. шницела.

Приготвяне:
Лукът се бели и нарязва на малки кубчета, скилидката чесън на дребно. В малка касерола се загрява зехтин и лукът с чесъна се задушават до омекване. Добавя се доматеният сос, щипката захар, сол на вкус, черен пипер и риган. Вари се до сгъстяване. Консервата която използвам е с добра консистенция и се изисква малко време. Готовият сос се оставя настрани.

В различни купи се поставят разбитото яйце, брашното и галетата. Шницелите се поръсват леко със сол и черен пипер. Потапят се последователно в брашно-яйце-галета и се пържат на средна степен на котлона в тиган с гореща мазнина(ниво около 1 см) от двете страни до златисто. Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят.

Тава се намазва със зехтин. Шницелите се подреждат един до друг. Върху всеки се изсипва доматен сос (около 2-3 с.л.) отгоре се подреждат резени Моцарела и се настъргва Пармезан.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, до запичане на сирената.
През това време картофите се белят, нарязват и пържат в гореща мазнина. Изваждат се и се отцеждат.
Морковите и ябълката се белят и настъргват на едро ренде. Овкусяват се със сол, оцет с мед, зехтин. Разбъркват се добре и се поръсват със семена за салата.

Шницелите се сервират топли със салатата и картофите.


3 коментара:

  1. Чудесно предложение Кате.Много интересен и красив шницел, лесен и бърз за приготвяне.А гарнитурата също е впечатляващо красива.Рецептата е чудесно предложение за гости .
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Кате. Днес за обяд направих този вкусен, ама много вкусен шницел. Единствено което промених беше салатата. Сега е ред на ябълковия сладкиш с шоколад. Благодаря за чудесните рецепти
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едни от най-красивите коментари са тези, които споделят мнение. Това много улеснява хората, които биха решили да пробват някоя рецепта. Кате, радвам се, че шницелът ти е допаднал, а салата може да се променя по вкус. Просто аз в момента имах такава, но зелена би била много по-подходяща. Много, много благодаря за чудесният коментар, надявам се и занапред да останеш с позитивно впечатление. Приятелски поздрав, Екатерина!

      Изтриване