Миналата година ме обзе вдъхновение с едни много интересни и колоритни плодове и зеленчуци. Ето, тази година нещата се повтарят, обаче този път героите са едни готини цветни чушлета. Красота ви казвам!
В къщи имаме много любими ястия и едно от тях са пържени чушки с доматен сос.
Този път обаче направих рецептата с чушлета и не с доматен сос, а със сладко кисел и даже прибрах от тях в бурканче:). Кой е подстрекател ли? Ами Пепа Стоева и нейните Пукани, печени, мариновани...
Преди да започна да пиша рецептата, искам само да споделя моят опит, който придобих с пърженето на доста чушки:)))Как ли не съм пробвала да ги пържа и все пръскаха, докато не стигнах до следната констатация:
Чушките и чушлетата се измиват и подсушават добре!
Чушките се цепват на върха с ножче, а чушлетата се дупчат на десетина места с игла.
Олиото се загрява в тенджера тип касерола.
Чушките или чушлетата се слагат в горещото олио, но силата на котлона се намалява, аз работя на степен 6 от 9. Ако котлона е много силен ще пръскат.
В никакъв случай не слагам капак, стигнах до извода, че от топлината капака кондензира и капките вода, които се стичат в олиото, пръскат страшно много.
Ами това е, пържат се от всички страни.
По този начин при мен не пръскат, надявам се да съм полезна и на вас.
Пържени чушлета в сладко-кисела марината
по рецепта на Пепа Стоева
Продукти:
чушлета сладки или люти
олио за пърженето
300 мл оцет
100 мл олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
магданоз
чесън
Приготвяне:
Измийте и подсушете чушлетата добре.
Надупчете ги на десетина места с игла.
Загрейте олиото в тенджера тип касерола.
Пуснете чушлетата в горещото олио, намалете котлона, аз работя на степен 6 от 9. Ако котлона е много силен ще пръскат.
Не слагайте капак, стигнах до извода, че от топлината капака кондензира и капките вода, които се стичат в олиото, пръскат страшно много.
Пържат се от всички страни.
Готовите чушлета се изваждат и се слагат в буркани, като между тях се подреждат скилидки чесън и магданоз. Заливат се с маринатата, приготвена от разбърканите оцет, олио, сол и захар.
Затварят се и се съхраняват в хладилник. Нямам представа дали биха могли да се консервират за зимата, но някой ако знае, да коментира, моля!
Напълних си и още едно бурканче от печените чушлета в сладко кисел сос:
Желая ви прекрасни есенни дни, па макар и времето да се застуди, винаги има начин да внесем малко слънце, нали:)
Колко цветни чушлета. Събрали са всички цветове на есента в себе си.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Обожавам зимно време да ми замирише на такива чушлета. Хубави снимки си им направила, Кате, чак филийка посегнах да взема, да топна малко в сладко киселия сос :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, неуморна! Хубав ден ти желая!
Красота, наистина! Че и много вкусно! Целувки!
ОтговорИзтриванеКате,това за пърженето съм го чела при Пепи и така пържа всякакви чушки-не пръска.Много цветни чушленца при тебе.....
ОтговорИзтриванеАха, ето каква била изненадата за днес :) Много колоритна публикация, Кате, чудесни чушлета си имате!
ОтговорИзтриванеОния пържените стават за зимнина - Когато са готови бурканчетата, се загряват в микровълновата, запечатват и обръщат на капака. После се завиват бурканчетата да изстинат бавно. Издържат с месеци, може да си направиш повечко.
Поздрави и хубав, макар и дъждовен ден, бонбон!
Кате, ама наистина е много колоритно при теб. Ама то кога ли не е било... ;)
ОтговорИзтриванеИскам да похваля обаче и вкусотиите с онова симпатично малко зеле. ;)
Прегръдки, Кате, и усмихнат ден!
Само ти, Кате, можеш да направиш едни най-обикновени чушлета да изглеждат така очарователни, апетитни и да ги представиш като ВИП персони на трапезата, важни-важни :)
ОтговорИзтриванеОбещавам да споделя дали стават за консервиране, ще стерилизирам няколко бурканчета още този уикенд.
Прегръдки!
Ама толкова любими са тези чушлета, Кате! Чудни!
ОтговорИзтриванеМного обичам лютичко от дете,така че нямаше как да подмина тези красоти......:)))Прегръдки ,Катенце!
ОтговорИзтриванеЕха колко цвят и настроение има в поста ти, Кате.! Съвсем ме убеди да опитам тази рецепта. Отдавна и се каня! Приятен уикенд :)
ОтговорИзтриванеКате, страхотна есенна идилия...
ОтговорИзтриванеТова с цепенето на върха и аз го правя...по същия начин пържа и не пръска..:))))))))))..
Сникмите ти създават настроение, благодаря!
Човек винаги има какво ново да научи! Избягвам пърженето на сурови чушки заради пръскането, пък то си имало чалъм! :)
ОтговорИзтриванеВ нещо толкова обикновено - чушлета - си намерила и предала всичката им красота!
Прегръдка!