Сладкиша е по рецепта на Роси, изключително много ме впечатляват нейните сладкиши, някак са ми много по вкуса:). Роси, мила, благодаря ти за всички вкусни и качествени рецепти, които споделяш с нас!
Направих малки промени, относно състава на брашното, ядките и количеството на ябълките. Наистина сладкиша е чудесен и много, много подходящ за този сезон.
Ябълков сладкиш
По рецепта на Роси, "Кулинарен еликсир",
с благодарности и към Мария!
300 гр бяло брашно
50 гр бадемово брашно
50 гр пшеничен грис
1 пакетче бакпулвер
400 гр обелени, почистени нарязани на кубчета ябълки
240 мл мазнина /смес от равни количества разтопено краве масло и олио/
200 гр кафява захар
2 с.л. Амарето
20 гр смес от сушени червени и сини боровинки, череши, стафиди
100 гр ситно счукани орехи
1 с.л. канела на прах
няколко капки есенция масло ванилия
Приготвяне:
Пресейте бялото и бадемовото брашно в купа. Добавете пшеничният грис и бакпулвера. Разбъркайте сместа.
Сложете ябълките в тенджерка и към тях добавете Амарето, захарта и сушените плодове. Оставете ги на котлон на средна степен за десетина минути, докато си пуснат сока и леко се оцветят.
Добавете към тях канелата, есенцията и счуканите орехи, оставете една-две минути на котлона.
Отстранете от котлона и добавете мазнината.
Разбъркайте добре изчакайте съвсем леко да се охлади и добавете сухата смес с брашната.
Разбъркайте отново добре /сместа е гъста/ и изсипете в тава, предварително застлана с хартия за печене.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор до суха клечка, за около 30 минути.
Извадете го и го оставете да се охлади върху решетка.
Поръсете го с пудра захар.
Честит празник,Кате!
ОтговорИзтриванеИ нека Св. Димитър закриля цялото ви семейство!
Бъдете благословени!
Прекрасни снимки и чудесен сладкиш!
Прегръдки, мила!
Честит да ти е именника,скъпа,много здраве и успехи му пожелавам!
ОтговорИзтриванеЕхе,какъв сняг си имате,само за чай и сладкиш е времето,нали?
А сладкишът ти е велик,жестоко сочен,ароматен и със сигурност много вкусен!
Още веднъж и аз благодаря на Мария за чудната рецепта,а на теб,Кате,за доверието към двете ни!
Прегръдка изпращам с пожелание за щастлив празник и наздраве!
Тези прекрасни димитровчета и този сладкиш такъв зимен уют внесоха в душата ми,Кате...
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Жив и здрав да е именика! Честит празник! Сладкишът е много хубав и снимките ти също! Целувки!
ОтговорИзтриванеЧестито на именника! Сладкиша е страхотен! :)
ОтговорИзтриванеЕдно такова топличко, уютно и много мило ми става от тези снимки Кате! Сладкишът е чудесен! Да си го хапнете сладко, за да ви е жив и здрав именика :) Прекрасен празник!
ОтговорИзтриване°.♪♬
ОтговорИзтриванеO bolo está com uma apresentação tão bonita!!!
Tenho certeza que é delicioso!!! Esse chá!!!
Bom domingo, amiga!
Beijinhos do Brasil.
°.♪♬♫彡
Честит празник!
ОтговорИзтриванеВсичко е много хубаво.Поздрави!:)
Да ти е жив и здрав именника, Кате,
ОтговорИзтриванеразкошен сладкиш си приготвила и гарнирала с красиви снимки!
Поздрави, успешна и усмихната нова седмица!
Ох, че плодово вълшебство... Случайно, защото не знаех, но и аз приготвих ябълков сладкиш за Димитровден. Кате, да ти е здрав и много щастлив именникът! Винаги да се радва на топлината и семейния уют, които създаваш!
ОтговорИзтриванеУсмивки от мен, черпя се с тази сочна сладост! :)
Да ви е жив и здрав именника в къщата, Кате, пожелавам от сърце, бъдете щастливи!
ОтговорИзтриванеА на този невероятен сладкиш и аз съм му хвърлила мерника и ще го приготвя съвсем скоро, изглежда толкова сочен, крехък и вкусен, ммммм....разкошен!
Прегръдка!