Страници
Сладко от грозде
Едно от сладката, които много харесвам е това от грозде. Хубавото е, че е много вкусно:), но пък за да се получи повече количество са нужни и повече зрънца. Е, аз направих едно бурканче сега, но като технология е това. Нищо не ми пречи да направя още, нали?:)
Колкото до сладкото, нищо по-различно от всички сладка като рецепта, но все пак ето я нея:
Продукти:
За 1 буркан сладко:)
400 гр зърна от грозде, бяло без семки
200 гр захар
130 мл вода
1 прахче ванилия
на върха на ч.л. лимонена киселина Др. Йоткер
Приготвяне:
Сложете захарта и водата в тенджера, когато заврат намалете котлона и ги оставете да се варят за 5 минути.
Добавете измитите и подсушени зърна грозде и варете около 30-40 минути, или до желаната гъстота. Разбърквайте много внимателно и ако има пяна я отстранявайте.
Добавете лимонената киселина и ванилията, разбъркайте и след 1 минута отстранете от котлона. Насипете сладкото в сухи, чисти буркани.
*Има една технология, която гърците използват при направата на това сладко. Тъй като не съм сигурна точно как се процедира, ще помоля някой запознат да се включи с коментар:). Общо взето тази технология се изразява в това, че след като сладкото е готово се разклаща тенджерата с него, така, че зрънцата грозде да се напоят със сироп и да стоят пълни. Не съм сигурна обаче, дали не е необходимо предварително да се надупчат, нямам представа, за това ще се радвам ако споделите. Другият вариант за запазване на вида на гроздето предполагам е предварително киснене във варна вода.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Обожаю виноградное варенье!!!Мммммм!!!!!!
ОтговорИзтриванеГолям пропуск от моя страна, че не съм опитвала от тази сладост. Благодаря, че сподели, Кате! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеВкусно и ароматно! Остава само догодина да търся грозде без семе!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Кога се добавя ванилията ? :)
ОтговорИзтриванеПропуснала съм, за което се извинявам, но е като при другите сладка с ванилия- с лимонтузуто, в края:) Сега ще добавя в рецептата. МЕРСИ!
Изтриване