Страници
Канапе с Пепа Стоева!
Няколко удивителни трябваше да сложа в заглавието, толкова ѝ се възхищавам на моята гостенка!
Откакто я открих в блогпространството започнах зорко да я следя, а пък откакто започнах да я следя, все повече исках да опитам от нейните ястия. Ами вкусно готви Пепи, това е световноизвестно, а най-важното е, че готви съвсем сериозни ястия, дето да те изкушат, заситят и очароват.
Облизвам си се често, като гледам новите ѝ публикации, приготвям нейните рецепти, но друго си е като ги приготви тя:).
И ето днес имам честта да ми е гост. Виртуално, виртуално, ама като видите с какво ми гостува, ще поседнете и вие при нас на Канапето.
Освен кулинарните ѝ способности тя си ме впечатлява и с човечността, приятелското отношение и да ви кажа под секрет е много чаровна дама, само дето се крие от фотоапарата!
Скъпа, Пепи, много се радвам и ти благодаря, че прие поканата ми, знаеш, че съм се приготвила с приборите отдавна, затова ще оставя гостите в твоята компания, а аз "нападам", колкото и да е невъзпитано:)))).
Наскоро Катето (My candy kitchen) ми отправи покана за гостуване, която с удоволствие и радост приех. Не я познавам лично, но от толкова дълго време се срещаме в интернет, та имам чувството, че се знаем от цяла вечност. Кътчето и’ е местенце, в което винаги влизам с интерес и знам,че ще почерпя освен кулинарни идея, и огромна доза добро настроение.
Кате, знаеш колко харесвам твоето местенце и теб – слънчева и лъчезарна, бликаща от идеи. Не спирай да твориш, защото всички, което ни предлагаш е изящно и красиво!
Сърдечно благодаря за поканата и за вниманието, което ми оказваш на всяка публикация :) Ще се радвам някой ден, като пътуваш напред-назад, или насам-натам да се отбиеш и да му пийнем по едно на истинско канапе :)
Мъничко :) се забавих, но ти търпеливо ме изчака и сега с удоволствие се настанявам на канапето да споделя какви ги сготвих за теб, а ние изядохме с кеф :)
Днес няма да пием; ще си похапнем едно вкусно пилешко, което не знам защо е кръстено „Пиле по белгийски”, но в нашия случай акустира на сух док в Стара Загора и поостана :) - много се хареса на всички у нас (нещо невероятно 5 от 5 да кажат „ммммм”). И ще се радвам, ако някой ден го опиташ ти и споделиш :)
Пиле по белгийски
Продукти (за 6 порции):
~ 1кг пилешко месо (едно голямо пиле без крилата и долните бутчета)
100мл . бяло вино
~150 мл говарска сметана
200 г гъби
2 с.л. препечено брашно
1 малка глава лук (ситно нарязана)
~ 1 кг картофи
1 пак. масло (125 г)
~ 300 г кашкавал
сол, черен пипер
Приготвяне:
* Картофите се сваряват в подсолена вода.
* Пилето се сварява и обезкостява (крилата и бутчетата може да се отрежат предварително (за печене, да не се похабяват сварени , а може да се сварят с пилето и отделят). Бульона се редуцира до около 250 мл .
* Сгъстява се с размитото в малко вода брашно и оставя настрани, на топло.
* Месото се нарязва се на дребни парчета.
* В половините масло и вино се задушава лукът, докато остане на мазнина.
* Прибавя се нарязаното пилешко месо, почистените и ситно нарязани гъби и заедно с останалото вино се задушават, докато се изпари течността.
* Посолява се; подправя с черния пипер и налива сметаната.
* Разбърква се, изключва се котлона, съдът се покрива с капак и оставя така за 10-на мин.
* Сварените картофи се пасират с останалата половинка от маслото и се подправят с черен пипер.
* Тавата за печене се намазва с мазнина и поръсва с брашно (царевично, да се получи хрупкава коричка. Тук може да се постави и хартия за печене, вместо да се намаслява).
* Картофеното пюре (половината част) се разстила по дъното на тавата на тънък пласт (ок 1-1.5 см.)
* Другата половина от пюрето се се оформя по края на тавата като борд, широк около 2-3 см.
* В получения кръг в средата на тавата се изсипва сместа с пилешкото месо.
* Заравнява се с лъжица.
* Сгъстения бульон се изсипва върху продуктите в тавата.
* Отгоре се настъргва кашкавала.
* Пече се във фурната на средна скара до зачервяване.
* Изважда се тавата, охлажда се поне час и тогава нарязва на триъгълни парчета като торта :) Може да се нареже и по-рано, като се извади от фурната, защото тогава кашкавала е топъл, приятно разтечен и ухаещ чудесно, но пък трябва да го хапваме с лъжицата от тавата :) , тъй като всичко е меко и не може да се извади правилно парче ((не че на някого у нас това е проблем)
Добър апетит! :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасно, точно в стил " Пепи " ! Лесно , бързо и много вкусно! Кате, следя те, нищо че не пиша, ти си вдъхновение за всички кулинари! Поздравления за госта и домакинята, диванчето расте!
ОтговорИзтриванеПепи няма грешка:) Голям кеф е лично да я познаваш! Чудесно гостуване , Кате!
ОтговорИзтриванеНевероятен избор на гост, Кате! Пепи се е представила, както винаги на ниво. Прегръдки и за двете! :)
ОтговорИзтриванеЯстието е перфектно момичета,така че с удоволствие "ще си открадна"рецептата.Пепи моите поздравления и прегръдки и за двете Ви с Катето:))))
ОтговорИзтриванеИмаш една прекрасна гостенка, Кате :)
ОтговорИзтриванеЯстието, разбира се отива в категория "Да се пробва".
Целувки и за двете ви.
И двете сте чудесни :)
ОтговорИзтриванеЗа разлика от теб, Кате, аз познавам Пепи лично,
но не знам защо се крие от фотото :)
Очакваме и теб на следващата среща в Стара Загора!
Рецептата присъства на нашата трапеза много отдавна.
Майка ми я готвеше много често за гости в онова време!
И затова не се учудвам, че у Пепи се е задържала в менюто!
Прегръдки и за двете!
И аз ще приседна до вас, нали има място :) И също ще кажа "ммммм" :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и да двете - Кате и Пепи!
Катенце, имаш си страхотен гост, но и ти си страхотна домакиня! Ще кажа и тук, че ви се възхищавам и на двете - на всичко, което показвате, голям стимул сте ми, да знаеш! Сигурно вече няма и трохичка от тази вкусотия, ама поне на снимки ще й се порадвам. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
И за госта и за домакина само адмирации! А рецептата е убиец ....много, много ми хареса!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, момичета и да сте живи и здрави!
Страхотен гост и страхотна домакиня! Много приятно гостуване!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и за двете!
Благодаря за поздравите, мили дами!
ОтговорИзтриванеза всекиго е удоволствие да се разходи из блога на Катето, или поседне на канапето.
Благодаря и на теб, Кате за хубавите думи! (направо ми поникнаха крилца, да знаеш) Удоволствието да ти гостувам е изцяло мое.
Поздрави на всички и хубав уикенд!
Аха, така значи, пак сте заформили приятна компания :) Наздраве, дами! Идвам и аз, домакинята да му мисли :) Ей и двете много си ви обичам! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за късното включване, но тази вкусотия не се оставя лесно:))) Благодаря на всички за присъединяването към купона, на Пепи, за вкусното блюдо и ви желая прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеНевероятно аппетитный разрез. Спасибо за рецепт. Буду готовить.
ОтговорИзтриванеСупер е!Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеКате,аз като един от малкото блогъри,опитали от нейните гозби и десерти(и лютеничка и мед) потвърждавам ,че не само изглеждат вкусно ястията и рецептите й,а наистина са такива.Пепи ,великолепен избор на рецептата,ще оплакна око и тук и то с голяма охота!Правила съм една подобна тарта по Нанита,обаче тази заливка ми е много интересна,предполагам,че придава сочност на ястието.Пелената от разтопения кашкавал е,ммммм.Прегръдка,мили момичета и дано някой ден седнем на канапето в комплект!
ОтговорИзтриванеКате, аз не съм имала време да поседна на дивана и да се порадвам на вашето гостуване, на сладките и сърдечни приказки, да се пооближа пред вкусната гледка!... но ще кажа, че ти завидях за гостенката и за гозбата, кой знае, може и на мен да ми се случи някой ден щастието да ми гостува такава прекрасна кулинарка, на която всички се възхищаваме отдавна :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Роси и Таня :) Много ме зарадвахте с милите си думи, момичета! Сърдечно ви благодаря!
ОтговорИзтриванепрегръдка и на вас!
Кате, гледам пица-уикенд е имало у вас :) Да бях наминала, а :))
Впечатляващо и вдъхновяващо - страхотна домакиня и страхотна гостенка...
ОтговорИзтриванеДа, ето това е канапе с Пепи - етикет за нещо гарантирано апетитно, вкусно и безотказно!
Адмирации за двете ви и голяяяма прегръдка!