Страници

Браунис с тиква


Има ли нови плодове - има и браунис - това е нещо като като традиция у дома:). С какво ли не правих този сладкиш и все ни харесва - мандарини, малини, круши, боровинки, череши. Ето, сега е сезонът на тиквите и редно беше да се отчета. Чудех се дали да не нарежа малки парченца тиква, но реших да го декорирам като Чийзкейк с тиква и шоколад и използвах тиквено пюре.
Първата импровизация мина без фотосесия просто защото не ми хареса визията, т.е. получиха се два пласта - един светъл и един тъмен, шарките се сляха, защото бях прекалила със светлата смес. Иначе си беше също толкова вкусен:). Е, вече втори опит се получи, пък със сигурност на третият ще съм експерт:)))
Сигурна съм, че много от вас вече са правили, опитвали, виждали брауни с тиква, едва ли ще изненадам някой, но рецептата си е добра и си заслужава местенцето в блога. Може да импровизирате като направите трислоен сладкиш, като разделите сместа на три части - примерно две светли, една кафява, или обратното.





Браунис с тиква
По класическа рецепта за Брауни

Продукти:
90 гр черен шоколад
90 гр краве масло
2 яйца
120 гр кафява захар / използвах мусковадо/
ванилия шушулка
70 гр брашно
щипка сол
2 с.л. пюре от тиква


Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете квадратна или правоъгълна тава с олио и застелете хартия за печене на дъното. Моята тава е с размер: 17/26 см.
Нарежете шоколада на ситно и маслото на парченца.
Сложете ги в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Може и в микровълнова. Отстранете от котлона.
В купа разбийте яйцата с кафявата захар и ванилията от шушулката. Разбивайте докато станат на гъст крем.

Отделете 2 с.л. от тази смес и я разбъркайте с пюрето тиква + 1 с.л. от брашното. Оставете я настрана.
*Пюрето от тиква всъщност е пасирана печена или варена тиква.

Добавете шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и разбърквайте с дървена лъжица.
Добавете пресятото със солта брашно на няколко пъти, като разбърквате с дървена лъжица и внимавате обема да не спада.
Изсипете сместа в тавата и отгоре на няколко места изсипете от тиквената смес.
С помощта на дървено шишче или клечка, разнесете от светлата смес върху тъмната. Не се старайте да получите някакви фигури:).


Изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
Започнете да проверявате след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не го препичайте, защото ще стане сух! моят сладкиш се изпече за около 25-30 минути, но всичко зависи от фурната и височината на сладкиша.
Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади в тавата, след което извадете и нарежете на квадрати.





17 коментара:

  1. Да си призная никога не съм правила десертс тиква, освен тиквеник. И все се каня. А ти така апетитно поднасяш браунито, че направо решенито беше лесно :) Страхотно е, и е толкова тематично в тия есенни цветове! Поздрави, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много есенно предложение. Харесаха ми много шарките, почти като шарките на листенцето, което си снимала.
    Поздрави и усмихнат ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Любим вариант на браунис, ще приготвя тези дни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, страхотен есенен десерт! Аз правя чийзкейк с тиква и шоколад и пак така се редят по различен начин цветовете, но при теб шарката се е получила невероятна! Както имам тиква, ме подкокоросваш да ползвам идеята ти! :)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкус и красота си събрала в изкушаващ десерт, кате! Ще си взема едно парче. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  6. леллее какъв сочен брауниз, Кате!
    страхотен е, той би ме накарал да заобичам есента :)
    Поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  7. мммм,трепач е,Кате,усмихна ми се веднага и то така съблазнително!Прегръдка,вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,страхотен сладкиш,не съм опитвала браунис с тиква, много ми допадна идеята.Хубав ден,бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  9. За мен това е един от най-вкусните десерти, а тиквата е симвилът на есента. Съчетанието е страхотно, а се е и получило много красиво. Поздравления, Кате, пожелавам ти прекрасен есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Разкошотия! Хммм,... Тия дни нищо не съм правила с тиква. След тиквената седмица, в която се отчетох с какво ли не от тиква, мина доста време. Мисля, че едно такова брауни чудесно би се вързал за съботния следобед... Ама точно на време! Благодарности за идеята ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Бонбонче, чудесно брауни :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Това е той- сладкишът!!! Перкефтен за есен, обожавам браунис, тиква също и няма да възразя, ако наминеш насам с едно-две резенчтеа;) Прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  14. Приказен и прекрасен! Обожавам тиквени сладкиши, а за брауни да не говорим! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  15. Присъединявам се към всички - трепач е браунито, Кате!
    Страхотно си го нашарила, картинка просто.
    Придръп едно парченце и за мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. ✿✿彡。°
    Que maravilha!!!!

    Ótimo dia com tudo de bom!
    Beijinhos.
    °。✿⊱。·..

    ОтговорИзтриване