четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Чийзкейк с тиква и шоколад


Този прекрасен сладкиш открих при Марта Стюарт
http://www.marthastewart.com/341749/chocolate-pumpkin-cheesecake-bars?czone=food/easiest-thanksgiving/thanksgiving-dessert-recipes. и веднага се захванах с тенджерите:). Завладяващ вкус - единствено това ще кажа, просто трябва да го направите, за да разберете за какво говоря. Първо при самото печене беше едно обикаляне около фурната, такъв аромат се разнасяше, че се страхувах да не ми го отмъкнат, дори и суров:).
След като го извадих влезнах в ролята на охрана и въпреки всичко не изчакахме 2 часа, а го излапахме за секунди.



Подариха ми една невероятно красива тиква, не знам какъв сорт е, но не исках да я срязвам по никаква причина. Отървах я от дребосъците, не успяха да я превърнат във фенер, но днес буквално и се нахвърлих като видях тази рецепта. Е снимах я все пак :). Кората и е мека и се разрязва много лесно, при другите тикви направо изпадам в ужас когато трябва да ги обработвам:( Обели се много лесно, а вътрешността при разреза е с уникален цвят. Прекрасна визия и вкус, наслада отвсякъде за сетивата.
И така, за тази тиква мога да разказвам много, но целта на публикацията ми е да ви споделя една голяма вкусотия.



Продукти:
За блата:
1 ч.ч. бисквитени трохи/ получават се от смлени в блендер бисквити/. Аз използвах бисквити закуска какао, но може да използвате всякакви обикновени бисквити.
2 с.л. захар
4 с.л. меко краве масло/ може и разтопено

224 гр крема сирене
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. тиквено пюре, получено от варена или печена тиква
3 големи яйца
3 с.л. брашно, може и малко повече зависи от сочността на тиквата.
1 ч.л. общо подправки: канела с индийско орехче и джиннджифил
1/2 ч.л. сол

110 гр шоколад, начупен на малки парченца

Бисквитените трохи се смесват със захарта и маслото, трябва да се получат маслени трохи.
В квадратна или продълговата тавичка застелете домакинска хартия за печене, като издигате и по стените. Моята тава е размер: вътрешен размер: 17/26
Преместете бисквитената смес в тавата и хубаво притискайте с пръсти да изкарате въздуха и да се изравни.
Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за 10 минути.
Извадете от фурната и оставете настрани да изстине.


Крема сиренето, захарта, тиквеното пюре, брашното, подправките и солта поставете в блендер, докато стане гладка смес.
Добавете яйцата едно по едно.
Разбийте с миксер до еднородност. Трябва да получите тесто като за кекс.
Сложете шоколада в купа в микровълновата да се разтопи, разбърквайте на всеки 30 секунди!
Извадете го, добавете 1 ч.ч. от тиквената смес и разбъркайте.
Излейте първата тиквена смес върху бисквитения блат.
Отгоре на няколко места с лъжица изсипете от шоколадовата смес.
С дървен шиш направете кръгови движения, за да я разнесете.



Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 50 минути.
Оставете да изстине първоначално във фурната на отворена врата.
След това го оставете около 2 часа да изстива в тавата.
Извадете и нарежете на квадрати. Може да декорирате с разтопен шоколад.
Много, много вкусен сладкиш: блата е леко хрупкав, останалата част е много нежна, а шоколадовата смес придава сочност.


Ето тук и втори дубъл с основа от бели обикновени бисквити:



Тук пък съм го нарязала на правоъгълни парчета:






5 коментара:

  1. Много интересно и вкусно предложение. Определено ми допада. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако я правиш, непременно сподели, ако има някои тънкости:). Аз знам, че избързахме с разрязването, а наистина трябва да се изчака, но като за първи път съм повече от доволна, защото наистина е вкусен сладкиш. Определено и аз ще го правя още много пъти:). Бих искала да го видя и в друга "светлина" при вас:). При Марта изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  3. На този сладкиш като му гледам съставките и снимките не може да бъде друго освен вкусен:-))) Поздравления!!!
    Сърдечни поздрави и усмихната неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря! Наистина е много вкусен, дори в момента го правя, но с бяла основа :).
    Прекрасна неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Грабна ме този сладкиш и определено ще го направя тези дни-подходящ за сезона.Толкова вкусни неща предлагаш...
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване