Страници

Летни вибрации: Ровин, Хърватия/ Rovinj, Croatia


Когато преди години за пръв път попаднах на снимка от Ровин, направих асоциация с Афитос – първото гръцко местенце, което запали искрите ми по южната ни съседка. Романтичният чар на каменните улички и къщички, разположени на брега на морето и старинна част, амфитеатрално построена, скалисто крайбрежие, просто всичко в него ми напомняше за онова място. Бях сигурна, че ако един ден го посетя ще ми хареса. 




И ето нашата първа лятна ваканция за този сезон започна именно с Ровин. От всичко, което видях, почувствах, опитах и преживях тук, мога само да кажа, че то е градчето, което подпали искриците на любопитството ми към Хърватия и много се радвам, че започнахме именно от него. Тепърва ще я преоткриваме със сигурност.



Ровин -Стария град

Макар заради онази снимка с каменна къща със сини прозорци, на павирана улица да си представях града в гръцка атмосфера, всъщност целият град е по-скоро в италиански стил,  растителност, архитектура, онова усещане на блаженство, сякаш времето е спряло и нищо друго няма значение. 
Ровин е очарователен по свой си начин, романтичен и много красив. Забележителен е всеки ъгъл, интересни са хората, вкусна е храната, а Джелато е пристрастяващо. От прозорците на цветните къщички висят пранета, които създават колоритни картини, мързелуващи котараци се разхождат грациозно по улиците, а слънцето се промъква между тесните улички и озарява тук-там някой детайл, сякаш за да насочи вниманието към него.
Има места по света, които човек просто трябва да ги види, да ги преживее, да ги усети, Ровин е такова място. Определян за един от най-романтичните градове на Хърватия, категорично спечели и моето сърце. Усещането за Долче Вита тук е осезаемо.


Ровиньо е описан в романа на Жул Верн “Mathias Sandorf:”Той представляваше сбор от къщи, разположени една над друга по грамаден скалист масив над морето и над някакво пристанище, вдълбано в брега. А над всичко една висока камбанария, източена като огромна игла, получила от тъмнината невероятни размери.” В романа се проследява пътя на Матиаш Стандорф, който започва от Триест и достига Лимският канал и Ровин.


Не притежавам писателски умения, а и не съм сигурна дали думите биха били в състояние да опишат толкова много красота, но Ровин наистина е едно малко бижу, което се радвам, че ще съхраня в кутията на спомените си, а снимките, са тези, които ще ни напомнят подробности от моментите, емоциите и местата, които сме видели.





























Плажовете на Ровин

Крайбрежието на Ровин е скалисто и плажовете му са изключително живописни. Пясъчните плажове не са традиционни тук, но пък за сметка на това красотата на каменистите брегове, в съчетание с кристално чистите води на морето са неописуеми. Любими ни станаха плажовете по ивицата на Punta Corrente (Golden Cape). По цялото крайбрежие се редуват малки заливчета, с плитки води. За семейства с малки деца препоръчвам Cuvi beach, който е в посока къмпинг Polari и до него е удобно да се отиде или с велосипед, или с автомобил.











Храната в Ровин

Има няколко хранителни магазина, в различните части на града. От големите търговски вериги: Lidl и Konzum.
Стрийд фууд павилиончета, които видях бяха за китайско и кебап.
Пекарни има доста, предлагащи топъл хляб, закуски и регионални сладкиши(Kroštule, Štrudla, Krafna, Kolači и др. ). Говорейки за храна, не бих могла да пропусна вкусните бюреци или нашата всекидневна закуска В Ровин:). Любими са ни тези на Пекарна Mlinar (ул. Pietta Ive, на ъгъла с ул. Carera).
Храната в ресторантите е много вкусна, предлагат се морски специалитети и местна кухня. Този район на Хърватия се слави най-вече с местната си паста, дивите аспержи, трюфели и морски вкусотии. Успяхме да опитаме някои от тях, като абсолютно всичко беше много вкусно. В ресторантите, които посетихме ни посрещаха с техни разядки. Отношението навсякъде бе топло и приятелско. Обясняваха ни за някое ястие, което не познавахме, препоръчваха ни храна. По цялото пристанище за лодки има ресторанти и таверни. Разположени са също и по уличките на Стария град, като покрай крайбрежната улица Sv. Križa, водеща към църквата е осеяно с места, чиито маси са разположени на скали край морето. Култови и Инстаграм места барове и ресторанти(La Puntolina, Secret escape, Mediteraneo) са именно по тази улица, за хората, които ги вълнува това.
Не бих се ангажирала да определям кое е най-доброто място в Ровин, тъй като не съм сядала във всички ресторанти, но и да бях, всичко би било относително, тъй като това зависи от момента, персонала, продуктите и винаги може да се промени. Но гарантирам за местата, в които ние се хранихме и поводът да не експериментираме с други, беше именно добрата им кухня и отношение. Това са: Aqua 2 и Gostilnica Sidro и двете са на пристанището ул. (Obala) Alda Rismonda. Пред повечето заведения има изнесени папки с меню и цени, така, че спокойно може да се направи избор. Убедена съм, обаче, че което и място да избере човек, все ще остане доволен.
Характерни Истрийски ястия са: Паста- Плюканци и Фузи, сервират се с различни сосове и продукти, но популярни са трюфели, аспержи, скариди, прошуто, тяхното сирене, наподобяващо пармезан, гулаш; Риби и морски дарове; Кебапчета, поднасяни с хляб или върху каймак; Шишове.



Джелато

Не съм от големите фенове на сладолед, но Джелато в Ровин ме разтопи. По препоръки от TripAdvisor купувахме Джелато от две места: Gelateria Italia и B052. И двете се намират на ул. Carera. Категорично затвърждавам положителните отзиви и за двете места и ги препоръчвам, но везните леко накланят в полза на B052. Опитвахме различни вкусове и всичките бяха феноменални.



Пазарът на Ровин

Мястото, на което могат да се купят местни продукти е именно пазарът. Намира се до пристанището. На много места ни канеха да дегустираме продукти. Опитахме различни видове мед, трюфелови продукти, плодове. Естествено взехме и за вкъщи:). Тук е и рибният пазар.





Полезна информация за Ровин:

ВалутаКуни. В началото на юни, 2019 в Ровин курсът беше най-често 7,20 куни за 1 Евро. На няколко места видяхме обменни бюра, навсякъде сменяхме без комисионна.
Паркинг и транспортВ централната част на Ровин се паркира на платени зони, както и частни паркинги. Паркингите на плажовете, които ние посетихме бяха безплатни. В старият град уличките са тесни и той е зона без автомобили. Предлагат се велосипеди и автомобили под наем, а с лодки може да се достигне до някои от близките острови. Предлагат се и различни морски екскурзии.
МагазиниКакто споменах и по-горе в Ровин има няколко супермаркета, хранителни продукти могат да се закупят и от местният пазар. В самият град магазинчетата са по-скоро бутикови и занаятчийски, от които могат да се закупят сувенири, бижута, произведения на изкуството.
Основни туристически забележителности и атракции в Ровин Като всяко място, което посещавам, винаги се запознавам с някакви подробности или поне туристически забележителности предварително. Не е задължително да ги видя, но е добре да ги знам. Все пак да отида някъде и да не съм видяла нещо важно, само защото не съм била информирана предварително би ми било неприятно.
Основната забележителност на Ровин е самият Ровин, с малките си тесни улички и красиви цветни къщички. Разходките по тях обаче препоръчвам сутрин рано. Тогава почти няма туристи и усещането и атмосферата са съвсем различни, от тази на оживените вечерни часове.


Църквата Св. Еуфемия и кулата с панорамна гледка към Ровин, морето и архипелага от 22 острова.
Върху камбанарията, стъпила върху корабен рул, се издига скулптурата на Св. Еуфемия, защитница на града, моряците и рибарите.
Легендата за нея разказва, че е родена около 290 г. в Calzedona. По време на имп. Диоклециан християните били преследвани и убивани. Едва петнадесетгодишна, момичето е арестувано от войниците на императора и измъчвана по особено жестоки начини, но тя останала предана на Христос и накрая била хвърлена на лъвовете, които я убили, но не я изяли. Девойката умира на 16.09.304 г. Тялото ѝ било пазено от християните в Calzedona до 620 г., когато градът бил завладян от персите. Тогава мощите били прехвърлени в Константинопол и положени във великолепна църква. През 800 г. мощите се връщат обратно при християните и какво се е случило с тях след това е трудно да се каже, докато на 13.07.800г. те доплават до бреговете на Ровин, където местните ги приели и обявили светицата за техен покровител. (Източник на Легендата)


Арката на Балби (Balbijev luk)


Залезът и делфините
 Има много горещи точки в Ровин, от които може да се наблюдава залязващото слънце. Пристанището с лодките, кеят, заведенията на брега, терасата на църквата. Докато наблюдавахме залеза, видяхме няколко делфина в далечината. Не притежавам такъв обектив, за да ги снимам, но ги виждахме доста дълго време, как плаваха покрай лодките и се насочиха посока фара на Ровин. Районът е известен с тези прекрасни създания и има много морски екскурзии, които точно по залез се отправят на турове за гледане на делфини в естествената им среда.
Разходките по крайбрежните улици са просто задължителни когато сме на море. Откриващите се гледки, шумът на вълните, очароващи особено в ранните утринни часове или по залез.
Къща Батана – Екомузей, съхраняващ нематериалното и материално културно наследство, показващ навиците и животът на хората в хармония с морето и неговите ресурси. Акцентира се върху лодката Батана и от там е името на музея.
Още: Музей на градаЧасовниковата кулаЛимски фиордГмуркане при потъналият кораб “Baron Gautsch” са забележителностите и атракциите, които наистина е добре да се знаят.



Празниците и фестивалите в Ровин:

St. Euphemija Day/ Денят на Св. Еуфемия 16.09. – Празникът на Светицата-покровител на Ровин е свързан с множество религиозни и светски празненства, които се провеждат около църквата и централната част. Традиционно на този ден се готви Овнешко с кисело зеле и много ресторанти сервират този специалитет.
Летният фестивал на салсата – края на юни.
Weekend Media Festival през септември.
Dolce Vita – празник/фестивал на културното наследство.
Джаз фестивал (юни – юли).
Фестивал на фотография
Нощта на St. Lawrence – в началото на август. На този ден всички улични лампи в града се изключват. Вместо това се палят факли и свещи.


Ако сте били в Ровин, ще се радвам да споделите в коментар за нещата/местата/подробностите, които съм пропуснала в публикацията. Всяка информация би била полезна на хората, на които предстои пътуване/ваканция по тези места.
Очаквайте кулинарните ми вдъхновения от района:)

13 коментара:

  1. Леле, колко красота си описала, Кате! Хърватия ми е бъдеща дестинация и със сигурност няма да пропусна Ровин и да последвам твоите стъпки. Благодаря за прекрасните снимки, изчерпателната информация и вдъхновението, което пробуди в мен да отида и аз по тези места! С нетърпение очаквам кулинарните ти прелести от района! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм успяла да предам това, което усетих и видях. Благодаря ти за коментара, Сонче! Ако имаш въпроси, не се колебай да питаш, може и на лични:). Аз пък с нетърпение ще чакам да видя твоите разкази от там. Поздрави!

      Изтриване
  2. Благодаря ти! Не спирай да разказваш и показваш, така добре го умееш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, че въпреки запълненото ежедневие, отдели време да напишеш коментар, Снежи, макар да не го правим за комплименти, приятно е да чуваме подобни неща. Вдъхновението ни е взаимно и това е прекрасно!

      Изтриване
  3. Ех че приказкаааа, Кате! За жалост не съм ходила по Адриатика, а отдавна ми е в списъка, но все не смогвам, няма от тук полети. Но се порадвах от сърце на твоя разказ, мерси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много приятно ми стана, че се усеща точно така, като приказка, това почуствах и аз. Въпреки приятелският ти коментар, аз леко ще те смъмря:))), за несподелените пътешествия. Шегувам се, разбира се, знам, че всеки има задачи за вършене, но ще се радвам да споделиш повече. Макар, че вече си била на много приказни места, ти желая и това. Поздрави!

      Изтриване
  4. Кате, много живописно място, а ти чрез думи и снимки умело ни пренесе там!Това , което видях от градчето ми напомня за сицилианското Чефалу, а плажчетата наистина свързах с гръцките:малки, идилични и каменисти, но изключително живописни.Благодаря за фотопътеписа!❤️🇭🇷

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ти имаше в Инстаграм много красиви снимки от Чефалу, вярно, точно там където си се снимала под скалите е същото наистина. Много смесица има в тези морски градчета, навсякъде откриваме нещо познато. Благодаря за коментара, Мимси ❤️!

      Изтриване
  5. Еха Кате страхотно кътче, райско малко местенце. А описанието ти е чудесно пренесе ме виртуално там макар за кратко.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина много красиво местенце е Ровин. Благодаря ти, Веси, радвам се, че съм те пренесла там. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  6. И аз да се изкажа :)
    Ровин е прекрасно място. С удоволствие бих се върнала там, но има толкова много места, където никога не съм била. Имахме големи планове за пътуването ни преди малко повече от месец, но лошото време ни преследваше и в общи линии след Истрия се прибрахме през Белград.
    Когато се настанявахме в апартамента, който бяхм наели, попитахме хазяйката за препоръки за места за хранене, тя се умихна и каза: на всякъде е хубаво. И не ни подведе.
    Ние хапвахме в Таверна де Амичи, Типико Олд Таун, Аква, опитахме и азиатската улична храна, както и джелатото естествено. Всичко много добро. Паста, риби, трюфели, аспержи, аз държах на всякъде да опитвам местно вино. Много сме доволни.
    Ние се поразходихме из полуострова - Мотовун, Грожнян, Лимския канал, Пула. На края на Лимския канал /или в началото му/ на най-врязаната му в полуострова част има жесток рибен ресторант. Ние се отбихме да разгледаме и да пием кафе в заведението пред ресторанта, влязохме вътре за тоалетна. Направо ми падна ченето. Отвън чакаха поне 30 човека за места, а вътре се разнасяха едни блюда. Мама миа, а ние се бяхме натъпкали с разни трюфелни хубавини в Мотовун, просто нямаше как да се наредим след тези тридесет човека.
    Целият полуостров Истрия е рай. Море, планински местности, гори. Културни и исторически забележителности. Има и маршрути за колоездачи, и за трекинг туристи. Има и яхти и моторници за мореплавателите. Колкото и време да му посветиш, няма да скучаеш.
    И така останаха ни много неща за следващ път, пък да видим кога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно написано, Зори! Истрия, която видяхме по време на пътуването много ни хареса. Макар и малка част и макар и да нямахме време да се отбиваме по различните градове и места, останахме впечатлени. Този път бяхме на кратка почивка и не искахме да я превръщаме в туристическа екскурзия, но следващият път, ще направя един списък с дестинации, пък да видим:). Наистина Ровин е прекрасен и ние също бихме се върнали с удоволствие там, но точно като теб искаме да видим и други места, но може би ще го надзъртаме от време на време:). За храната и аз съм чувала, че навсякъде е вкусна, не случайно Истрия е като кулинарна столица на Хърватия.
      Много, много ти благодаря за коментара и всички полезни неща, които написа, толкова хубаво си казала всичко! Поздрави!

      Изтриване
  7. Кате,
    не съм посещавала Хърватия, но е толкова живописно място, личи от снимките.А твоят разказ - приказка пленява.Надявам се да следвам твоите съвети ако ми се отдаде възможност да посетя тази страна.А храната като ястия ми е напълно непозната, но всеки регион си има специфичните продукти.
    Благодаря за удоволствието да прочета и се насладя на прекрасни гледки от това живописно и красиво градче.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване