Страници

Посутице с телешки гулаш

Posutice, паста от Истрия

Е

дна от причината, поради която обичаме да пътуваме е откриването на нови, различни вкусове. Някои от тях опитваме на местна почва, други приготвяме у дома. Един вид вдъхновение за готвенето вкъщи:). Предизвикателство за всеки кулинар е да приготвя нови и нови рецепти, да тества различни продукти. Редуването на няколко вида ежедневни манджи би унищожило желанието ми за готвене и със сигурност би превърнало всичко в рутина. Точно по тази причина винаги търся повод да внеса разнообразие и го намирам непрекъснато в продукти, сезони, пътешествия, хора, празници и дори предмети. И макар напоследък да нямам време да споделям всичко тук, количеството на рецепти до момента в този блог го доказва.

Тази рецепта е вдъхновена от пътуването ни до Истрия. Района е познат сред гурме ценителите със своите вина, трюфели, сирена, шунки, аспержи и.. паста. Точно пастата е и главен герой в тази публикация, но всъщност рецептите са две. Говеждият гулаш може да се приготви и като отделно ястие и е много, много вкусен. В Истрия се прави с месо от Бошкарин( специална порода говеда). Посутице е вид паста, наред с Фужи и Плюканци, са добре познати в района на Истрия. Рецептите ми от Хърватска кухня събирам тук, а към тях добавям и следните две:

Телешки(говежди гулаш) /Žgvacet od boškarina

източник на рецептата за гулаш: Fini recepti

700 гр телешко или говеждо месо(за гулаш)
3 бр телешки(говежди) кокали за супа (около 200-300 гр)
2 големи глави червен лук
2 скилидки чесън
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л. майорана( или риган)
1-2 карамфилчета(подправка)
1 пълна с.л. доматен концентрат
200 мл червено вино
вода

паста по избор( Посутице)
зехтин
сол
пипер

Начин на приготвяне на телешки гулаш( жгвацет):
В тенджера се загряват 2-3 с.л. зехтин и се добавя ситно нарязаният лук. Посолява се леко и към него се добавя нарязаният чесън, магданоз, майорана, карамфилчета и съставките се разбъркват. Върху тях се изиспва нарязанато на малки кубчета месо (2-3 см), посолява се, поръсва се с черен пипер, не се разбърква! и се оставя за 10-15 минути на умерен котлон, докато лукът омекне. След това се разбърква добре, оставя се на котлон за още 15-20 минути, като се разбърква от време на време, докато остане на мазнина. Добавя се доматената паста, кокалите, червеното вино и вода, колкото да покрие продуктите. Гулашът се готви под леко открехнат капак за около 2-3 часа, до готовност. При нужда се добавя малко вода и се разбърква на няколко пъти. Поднася се с паста по избор, в случая с Посутице.


Посутице

базова рецепта

Продукти:
за 4 порции:

600 гр бяло брашно, фино
3 яйца
3 ч.л. сол
3 с.л. зехтин или олио
180 мл вода


Начин на приготвяне на Посутице:
Брашното се пресява в купа, добавя се солта и се разбърква. Прави се кладенче, в което се изсипват яйцата и част от водата. Започва да се разбърква с ръка, постепенно се добавя зехтина и след него останалото количество вода. Меси се до образуване на меко тесто. При нужда може да се добави още малко брашно, но не се прекалява. Тестото наистина трябва да бъде меко.
Тестото се оформя на топка, покрива се добре със стреч фолио и се оставя на плота за полувин час, след което се разточва върху добре набрашнен плот, на кора с дебелина 1-2 мм, желателно е тестото да е равномерно разточено. По време на точенето може да се ръси с брашно, за да не залепва. Нарязват се квадрати с размер 3х3 см. Оформените посутице се подреждат върху набрашнен плот или още по-добре върху набрашнена кърпа. Пастата се оставя на стайна температура да засъхне за 1/2 час, а през това време в тенджера се налива вода със сол и зехтин и се поставя на котлон да заври.
Съотношението е на всеки 1 л вода - 1 с.л. зехтин, 2 ч.л. морска сол( 10 гр).).
Когато водата заври, посутице се пускат внимателно в нея и се варят за 10 минути, зависи от дебелината. Най-лесно се пренасят в тенджерата, като се поставят всичките върху кърпа и след това се изсипят.
Ако е нужно може да се разбъркат, за да не залепнат по дъното. Отцеждат се от водата, но не се изплакват със студена! По желание може да се разбъркат с малко зехтин, за да не засъхват. Поднасят се със сос по избор, в случая със жгвацет(гулаш).

4 коментара:

  1. Изглежда интересно и вкусно, Кате!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Домашната паста винаги е вкусна, а гулаш макар да приготвям често, този е малко по-различен на вкус, може би заради кокалите с които се готви, но е доста наситен. Поздрави от мен!

      Изтриване
  2. Обичам гулаш много. Не съм се сещала с паста да го хапвам. Все чист, или с картофено пюре.
    Харесва ми и идеята за пастата Посутице. Пет пъти я обърках, докато я пиша тая дума и накрая я копирах. Хаха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Този гулаш е много вкусен, Даре и малко по-различен. Както писах и на Габи, предполагам всичко идва от кокалите. Макар да съм правила гулаш с телешки бульон, тук е различно.
      Гарнитури всякакви, просто в Истрия така се сервира и аз го приложих у дома, радвам се, че е било идея за теб.
      А с иментата на ястията и ние много се забавляваме. Особено любимо ни е "Дечи меню - мали хамбургер", такова предложение отправи собственикът на един ресторант към Ицко. Повечето хора там като говорят сякаш "мед им капе от устата", някак мелодично и много пристрастяващо е. Като се върнем след екскурзия, дълго време употребяваме техните изрази.
      Поздрави!

      Изтриване