Страници

Торта Хъмингбърд / Hummingbird cake

Торта Колибри, торта Хъмингбърд

Н
а всеки рожден ден на децата ми, ми се иска да започна да пиша и споделям всички онези емоции, които ме обземат когато ги погледна. В суетата около празника обаче, почти не остава време да събера мислите си и да отделя време за блога. Не, че някой свободен ден не бих могла да го направя, но не би било същото, просто защото емоцията от думите е най-силна, когато се предава на момента.  Макар че е трудно да бъдат пресъздадени, има някакво вълшебство в такива думи - думи, които пораждат емоции, но все пак съществуват чувства, за които не достигат думи и моите са такива.
Може би така и трябва, това са много лични и скъпи неща, които е по-добре да останат вътре в нас, а да споделим само част от тях.


6 октомври е една специална дата, заела огромно място в сърцето ми. Денят, в който едни малки очички ме погледнаха и изпълниха с толкова много любов, че от този миг бях сигурна, че дните ми ще бъдат наситени с още повече радост и смисъл. Когато се роди първият ми син, преобърна света ми, не бях подозирала, че на света може да съществува толкова силна обич и привързаност. С вторият ми син разбрах, че това чувство може да се удвои.
Честит рожден ден, Христо! Жив, здрав и щастлив бъди! Запази този хъс и упоритост към преследване на мечтите си, успешно ги реализирай и не спирай да бъдеш такъв, какъвто си, смело крачещ по пътя на добрината! Обичаме те!


Торта Хъмингбърд


Да направиш торта за рожден ден за специални хора е една задача, която изисква не просто да избереш вкусна или красива торта, а да я съобразиш със стила и предпочитанията на този, за когото е предназначена. В ранните му детски години акцентът беше в типичният пиратски стил:), от известно време насам, изискванията бяха за семпли и изчистени торти, с качествени продукти, както за училище, така и за вкъщи. Тази година се спрях на популярната торта Химингбърд - торта Колибри. Хареса ми съдържанието на самата торта, с влажни блатове и наситен плодов вкус, с хрупкави пекан ядки, с естествени аромати в съчетание с крем от сирене и масло. Макар, че направих характерните за украсата ананасови цветя я декорирах семпло, те останаха като допълнение при поднасянето. Тази година в училище синът ми избра да черпи с кексчета. Спря се на вариант с банан и тъмен шоколад. Но нека продължа с тортата:)

Торта Колибри, Торта Хъмингбърд

Торта Колибри( Хъмингбърд) е една разкошна торта, която бих оприличила на Морковена торта с къдрици и шоколад, по тази рецепта. Според Уикипедия, тортата е създадена на остров Ямайка и носи името на националната птица на острова, известна също и като Доктор Бърд. Дали е наречена така заради факта, че е толкова ароматна и вкусна, че би привлякла Колибри, не е ясно, но пък е факт, че отдавна рецептата е прекрачила границите на Ямайка и се нарежда сред едни от най-предпочитаните торти в света.


Приготвя се лесно, блатовете се правят без използване на миксер, съставките се коминират с няколко разбърквания. Единствено за пюрето от ананас се използва пасатор и по желание за крема миксер. Състои се най-често от два или три блата съдържащи брашно, захар, сол, растително масло, банан, ананас, канела, пекани, ванилия, яйца и сода. Кремът е с масло, крема сирене и пудра захар. Декорира се най-често с цветя от сушен ананас или ядки от орехи пекан. Разгледах и съпоставих няколко рецепти, за да установя съотношението между продуктите и ето как я направих аз:



Продукти:
*за торта с диаметър между 16 - 20 см

блат:
3 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. цейлонска канела на прах
3 яйца
1 до 2 ч.ч. кафява захар(*може и без - тествано:)
1 ч.ч. олио
зрънцата на 1 шушулка ванилия (или 1 пакетче бурбонска ванилова захар)
240 гр консерва с ананас (на шайби или на парченца)
2 ч.ч. намачкани с вилица банани
1 ч.ч. орехи пекан, едро счукани

***крем:
300 гр крема сирене
125 гр краве масло
1 ч.ч. пудра захар


* Аз направих тортата с диаметър 16 см, исках да е малка, но по-висока. Сместа е достатъчна за тортени форми до 20 см.
** Когато направих сместа за блатовете бях забравила да добавя захар:). Първият блат изпекох без захар и категорично се получи. В следващата смес добавих по-малко от 1 ч.ч. захар. Количеството на захарта за цялата смес най-често в рецептите е 2 ч.ч. чаши, но това определено щеше да бъде много за нашият вкус, затова я намалих. Блатовете са вкусни и без захар, тъй като и ананаса и банана са доста сладки плодове. Консервата ананас, която използвам е без съдържание на захар.

*** Кремът е достатъчен за слепване на блатовете и фино измазване на тортата. Ако желаете може да удвоите дозата на съставките. Крема сиренето, което използвам е на Exquisa натурално, но Philadelphia е също добър избор.


Начин на приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
В голяма купа се смесват пресятото брашно, содата, солта и канелата. В друга купа се разбъркват леко с вилица или тел яйцата със захарта и бурбонската захар, към тях се добавят олиото, добре отцеденият и пасиран ананас и намачканите банани, разбъркват се. Течната смес се изсипва към сухата и се разбърква добре с дървена лъжица. Добавят се орехите и отново се разбърква.
Подготвят се 3 тави с еднакъв размер между 16 и 20 см и се застилат с хартия за печене. В случай, че не разполагате с три тави може да печете блатовете поетапно, като съхранявате сместа покрита със стреч фолио и някъде на хладно.
Сместа се разделя на три равни части. Единият вариант е да се разпредели в три прозрачни буркана, другият вариант е да се измери теглото и да се раздели на три. Всяка част се изсипва в подготвената тава и блатовете се пекат в предварително загрятата фурна за около 30 минути( до суха клечка). Не се препичат, за да не станат сухи. Изваждат се от тавите и се оставят да се охладят върху решетка. В случай, че е нобходимо изравняване, то полученото "капаче" се изрязва с голям остър нож.
Кремът се приготвя като маслото се нареже на малки кубчета и се разбие до крем, към него се добавят пудрата захар и крема сиренето. Разбива се до хомогеност.
Охладените блатове се слепват с крем, подреждат се върху тортена чиния и тортата се измазва със същият крем. Прибира се в кутия с капак, тъй като на въздух кремовете с крема сирене пожълтяват. Тортата престоява 12 часа в хладилник и се декорира по желание. Цветята от ананас и орехите се навлажняват и омекват ако се държат продължително върху тортата, затова е добре да се поставят преди поднасянето.
Как се правят Цветя от ананас съм показвала в тази публикация.


Желая ви прекрасен и вдъхновяващ октомври и повече време за любимите занимания!




14 коментара:

  1. Кате,
    да ти е жив и здрав рожденника и за в бъдеще още повече да те радва.Чудесна е тортата, семпла и толкова красива.Не съм я правила, но ми допадна като съставки.Чудесен избор за такъв рожденник, който помага и в кухнята.
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Да, тортата със сигурност би ти допаднала, съставките ѝ са в пълен синхрон. Поздрави сърдечни и от мен!

      Изтриване
  2. Прекрасна торта, Кате за много любим човек!
    А как отваря подаръка...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Да, снимката с отварянето на подаръка ми е любима, затова реших да я споделя и тук:). Знаех си, че ще оцениш и тортата, ти си сред малкото хора, които познавам и които преценяват с душа и сърце, а не само съдейки по изключителни визии. Радвам се, че това, което вложих в нея си личи. Прегръдки!

      Изтриване
  3. Безброй поводи за радост и гордост да ти предоставя Ицко, Кате! Жив и здрав да ти е, да разсте силен, упорит и успяващ във всичко, с което се захване и да е щастлив с всичко, което го има и го радва!
    Тортата е вълшебна, вълшебен да е и животът му!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодарим за пожеланията, Ирме! Ще ги предам на Ицко, сигурна съм, че ще е много щастлив. Радвам се, че и ти се впечатли от тортата, подозирах, че ще я отбележиш:). Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Кате, снимките са станали просто невероятни и особено с това лично докосване и някак създаваш усещане, че сме гости на празника :) Прекрасна торта за едно прекрасно дете от прекрасната му майка.Бъдете здрави и щастливи цялото семейство! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, но всичко което си написала е толкова мило! Би било удоволствие да отпразнуваме всички заедно този скъп за мен празник и се радвам, че се получава, макар и виртуално. Благодаря ти, Светле, за чудесните думи! Поздрави от мен!

      Изтриване
  5. И тук да пожелая на детето да е най-вече здрав, да има много успехи в живота и да сбъдва мечтите си :)
    Тортата е чудесна. А колко голяма изглежда на първата снимка, а в ръцете на Христо е като едно бонбонче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието, Даре! Благодарим и за пожеланията! Тортата е 16 см, да, на първата снимка наистина изглежда голяма, но просто няма с какво да се сравни там:), виж като я държи в ръце се добива представа. Казваш, че мога да ви заблудя с фотография, а?:) Прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. И аз се присъединявам към сърцатите пожелания! Много елегантна торта!

    ОтговорИзтриване
  7. Този Ицко, страшен сладур е...Нека ви е здрав и усмихнат винаги! Тортата показва майчините ти чувства, Катенце, любов струи от нея...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Веси! Радвам се, че съм успяла да пресъздам чувства и емоции в тази семпла торта. Ти също умееш да правиш това, затова харесвам и блога ти. Поздрави!

      Изтриване