Преди няколко години с малкият ми син посетихме сладкарница Mészáros, Graz. Поръчахме си сладкиши и по един френски макарон. Настанихме се на масата а аз започнах да правя снимки на това уютно място. Седнах, отпих от кафето си и потърсих с поглед макароните, а те липсваха… Тъкмо мислех да стана, да попитам да не са ги забравили и отсреща едни хитри очички ми подсказаха какво се е случило. До този момент Ицко никога не беше взимал мой дял от храна:), а тези малки бижута го бяха изкушили и се превърнаха в един от любимите му десерти. Няколко пъти взимахме макарони от там, тортите за един от рождените му дни и в училище и вкъщи бяха декорирани с френски макарони. Макар, че в началото на блогърството ми, между първите рецепти се наредиха и тези за Френски макарони, доста време не бях правила у дома. В последните пък няколко години поради стечение на обстоятелствата бях на 1000 км от любимата ми фурна, и имах една, която не беше подходяща за толкова деликатни сладкиши, но пък много си я обичах и нея, защото доста вкусотии изпекох там. Е, вече съм с горе-долу прилична за тази цел фурна и на няколко пъти правих френски макарони.
Френски макарони с куркума и сини боровинки
Базовата ми рецепта за Френски макарони е на Иринка”Sunshineskitchen.com”. В нея тя е обяснила всички подробности и тънкости при приготвянето на макарони. Рецептите в блога ѝ са много сполучливи и затова ѝ се доверявам на 100 %. Макар, че покрай професионалните си ангажименти тя отдавна няма време за нови публикации, в Инстаграм споделя чудесни неща и може да я следвате там.110 гр пудра захар
50 гр бадемово брашно (фино смлени бадеми)
1 ч.л. куркума ( 5 гр)
*60 гр остарели белтъци
40 гр захар на кристали (обикновена)
*Остарели белтъци се получават като белтъци се отделят от яйцата, съхраняват се в сух, херметически затворен съд в хладилник и престояват между 1-3 дни в хладилник. Преди употреба се изваждат, за да бъдат на стайна температура.
Начин на приготвяне на черупките:
Върху обратната страна на хартия за печене се начертават с молив кръгчета с диаметър не по-голям от 4 см, на разстояние едно от друго. Равна голяма тава се застила с хартията, като моливът трябва да е към дъното( за да не се отбележи по макароните).Бадемите, куркумата и пудрата захар се пресяват заедно няколко пъти. Ако има едри частички се отстраняват и се добавя същото количество фини.
Белтъците се изсипват в суха купа и се разбиват с миксер първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава като на няколко пъти към тях се прибавя захарта на кристали. Разбиват се до „меки върхове“. Не се прекалява с разбиването, защото макароните ще станат чупливи. Към тях се прибавя на 2-3 пъти от бадемовата смес, като се разбърква с шпатула, по метода загребване-обръщане-изтегляне. Загребва се смес, обръща се и се изтегля към стените на купата. Това се извършва около 30-40 пъти, докато сместа заприлича на лава – лъскава и стичаща се плавно.
Пълни се в шприц и се шприцоват макарони върху подготвената тава. Тя се потупва отдолу няколко пъти, за да излезе въздуха от макароните и се оставя за 30 мин до 1 час на стайна температура, докато хванат коричка. Макароните се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса между 10-12 мин. Изваждат се, отлепват се внимателно. Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, под хартията се напръсква вода, оставя се за 30-40 секунди и след това се отлепват. Друг вариант е след като се извадят от фурната да се поставят с хартията върху леко навлажнена кърпа, След като се отлепят макароните се охлаждат върху скара.
100 гр боровинки или горски плодове
1/2 с.л. захар
50 гр краве масло, на стайна Т
щипка сол
1 с.л. фина извара
Начин на приготвяне:
Захарта се изсипва в суха касерола и се карамелизира. Добавят се плодовете. Вари се за около 5 минути, до получаване на пюре, като се разбърква със суха лъжица. Прецежда се през цедка и се охлажда на стайна температура.
Маслото се разбива с щипката сол на крем. На етапи при непрекъснато разбиване се добавя от пюрето и накрая изварата. Оставя се в хладилник да стегне. Макароните се слепват две по две с крема и се съхраняват в хладилник. Чудесни са на следващият ден.
Не съм опитвала френски макарони Кате.Но моето понятие за макарони е съвсем друго - за тестено изделие паста.Явно така се наричат наистина, но на вид са като бисквити.Чудесно изглеждат, но явно е нова рецепта.Преди години това наименование не беше известно.
ОтговорИзтриванеПоздрав сърдечен и леки почивни дни !
Чудесни са ти макароните, Кате!
ОтговорИзтриванеВсе още не се решавам, или по-точно не предприемам да ги направя :)
Прегръдка!
Еха наслада! Страхотни са тези макарони,поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, браво, момиче!
ОтговорИзтриванеПерфектни са тези капризни бижута!
Поздравления! <3
Razkoshni, razkoshni!
ОтговорИзтриванеКате, перфектни са и толкова изящни и изискани.Разкош! :)
ОтговорИзтриванеТе това нещо ми е ахилесовата пета, затова ги обожавам! Прекрасни са твоите, Кате! А цветовете, така съчетани - НЕВЕРОЯТЕН РАЗКОШ! Целувки!
ОтговорИзтриванеМного обичам френски макарони. Изглеждат супер, Кате :)
ОтговорИзтриванеТолкова мили думи, от все прекрасни хора, с невероятни кулинарни умения. Благодаря ви, радвам се, че ви харесват! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛеле, каква си специалистка...чудни са!
ОтговорИзтриване