Страници

Сезонно: Да запалим барбекюто



О
т известно време събирам снимков материал, с намерение да публикувам на едно място храната, която приготвяме на нашето барбекю. Всъщност всичко, приготвено на барбекю е толкова вкусно, че често продуктите имат нужда само от семпло разгръщане на вкуса с малко соев сос, черен пипер или сол. Разбира се експериментираме и обогатяваме(разнообразяваме) с различни сосове и подправки.  Макар, че няколко пъти съм споделяла такива публикации и предполагам ще го правя и занапред, едва ли ще изненадам някой и не това е целта ми.
Идеята за  заглавието ми дойде от първата снимка. Ако сте обърнали внимание на огъня( под надписа grill) се очертава профил на глава, с широко отворени уста, която сякаш крещи: "Време е да запалим барбекюто:)", но може и да крещи "Давай наденичките":). Каквито и асоциации да предизвиква този "гръмогласко":), то сезона на барбекюто определено настъпва. Макар, че за много хора лятото е този сезон, за нашето семейство есента и пролетта са точното време.





За нас барбекюто не е просто начин да приготвим вкусна храна, а да прекараме няколко часа заедно сред природата (разбира се само на обособените за това места). Предварителната подготовка на храната също ни носи приятни емоции, а насладата след това е гарантирана.




Както споменах и по-горе, харесва ми да усещам вкуса на продуктите, които използвам, като леко ги подсилвам със соев сос или сол, малко черен пипер. Задължително намазвам хубаво със зехтин. Понякога, за разнообразие овкусявам с различни барбекю подправки, но не прекалявам. На барбекюто печем месо, зеленчуци, риба, хлебчета. В жаравата пък почти винаги поставям няколко картофа. Ето и подробности:


Мешана скара, сервирана в пърленка с гарнитура от разядка Урнебес(рецепта), тиквички, лук, печен картоф във фолио(увивам го и го поставям в жаравата, когато омекне на пипане е готов).


Пърленка на барбекю. Приготвям Пърленките по тази рецепта, като ги пека предварително вкъщи на тиган, но не ги препичам. Просто ги запичам леко от двете страни, достатъчно, за да не са сурови. Пека ги(затоплям ги) допълнително върху решетката на барбекюто.


Тиквички на барбекю. Нарязвам тиквички на филийки по дължина. Мариновам ги в зехтин и сол. Затварям ги в кутия, след което ги пека на барбекюто.



Ребърца и пържоли на барбекю. Най-често приготвени с черен и червен пипер, соев сос( сол), зехтин или олио. Понякога правя сладникава марината за ребърца и крилца( кетчуп, соев сос, мед, чесън, подправки).


Свински черен дроб на барбекю. Намазвам с олио и малко сол. След като се изпече, го поръсвам с лук и магданоз, допълнително сол и черен пипер.


Зеленчукови шишчета, лилави аспержи, пилешки крилца и свински ребърца.


Аспержи на барбекю. Аспержите ако са млади не ги беля, а само намазвам със зехтин и пека директно, като обръщам често, за да не изгорят. С по-едри аспержи не съм тествала.


Зеленчукови шишчета на барбекю. Шишчета със зеленчуци по избор, предварително намазвам добре зеленчуците със зехтин и малко сол.


Хлебче(скаутско) на барбекю. Тесто за пица нарязвам на ленти и увивам спираловидно около пръчка.
Пръчката е около 2 см дебело клонче от дърво( подходящо е бреза), но задължително да не е отровно! Клончето издялкваме в частта, в която ще увиваме хляба, за да обелим кората. Обгоряваме го предварително, намазваме леко с олио и навиваме тестото. По желание пръчката, където ще се навива тестото може да се увие с алуминиево фолио и върху него да се навие тестото, но аз не съм пробвала това, а и трябва да се внимава след отстраняване по хлебчето да не залепне фолио. Пръчката с хлебчето се държи на около 20-30 см от жаравата или се поставя върху скарата на барбекюто.




Скумрия на барбекю. Рибата разрязвам по дължина от едната страна и разтварям като "пеперуда". Намазвам обилно със зехтин и посолявам. Рибата може да се пече и цяла, без да се разтваря, може да се разреже на две полувини по дължина, да се овкуси с риган, черен пипер и др.




! Използвайте барбекюто само на открито и под наблюдение, далеч от лесно запалими неща. Трябва да е поставено стабилно. За запалването му не се използват силно възпламеними продукти. Към огъня не се добавят запалими течности. Винаги след приключване гасете жаравата с вода. Пазете природата чиста. Спазвайте инструкциите за безопасност на производителя.

Още идеи за барбекю и пикник: тук.

6 коментара:

  1. Страхотни идеи, Кате! Синът ми много обича такава храна и влиза в ролята на готвач всеки път, като отидем на вилата или на пикник, но обикновено ние правим само риба или месо. Скаутското хлебче със сигурност ще бъде изпробвано при първа възможност! Прекрасни снимки - и на природата, и на храната, и на щастливите лица! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! Нищо ново не показвам, но се надявам идеите да са подсказка за храната през сезона. Все пак ежедневното готвене също има нужда от разнообразяване и вдъхновения. Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    аз не осолявам предварително зеленчуците за печене на барбекю, същото се отнася и за дроба.След изпичане поднасям с различни подсолени сосове.Дробът става твърд от солта, а зеленчуците пускат соковете си.Това е моят начин за изпичане, но често за мариноване ползвам соев сос.
    Снимките ти са страхотни, какво по - хубаво от едно есенно богато и цветно барбекю !
    Топла и приятна есен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много хора не посоляват предварително, когато пекат независимо дали на тиган, грил или барбекю. Аз обаче винаги добавям мъничко сол или соев сос, просто по-вкусно ми е:). Права си, че ако се посолят много зеленчуците пускат сок, а дроба се втвърдява. Коментарите ти винаги са полезни. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  3. Екатерина, интересен разказ, отлично илюстриран. Чак се запалих по излетите с барбекю. Забелязах и друго - чудесна страница "Рецепти". Ставам Ваш последовател. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Пепа, благодарение на Вас и Вашият "блог Блог за блогове", усях да направя нещо, което всъщност много отдавна исках, а именно страницата с рецепти. Заради огромният брой рецепти, все не успявах да ги подредя така, че да са ми удобни и под ръка, за да мога бързо да достигам до тях, а и не само аз. Ето, това вече се реализира с Ваша помощ, за което съм много благодарна! Радвам се да Ви видя сред последователите ми, защото на мен също ми е приятно да се отбивам във Вашият блог, а в него има толкова много полезна информация. Поздрави и от мен!

      Изтриване