Страници

Френски макарони с куркума и сини боровинки / French macarons with turmeric and blueberries


Преди няколко години с малкият ми син посетихме сладкарница Mészáros, Graz. Поръчахме си сладкиши и по един френски макарон. Настанихме се на масата а аз започнах да правя снимки на това уютно място. Седнах, отпих от кафето си и потърсих с поглед макароните, а те липсваха… Тъкмо мислех да стана, да попитам да не са ги забравили и отсреща едни хитри очички ми подсказаха какво се е случило. До този момент Ицко никога не беше взимал мой дял от храна:), а тези малки бижута го бяха изкушили и се превърнаха в един от любимите му десерти. Няколко пъти взимахме макарони от там, тортите за един от рождените му дни и в училище и вкъщи бяха декорирани с френски макарони. Макар, че в началото на блогърството ми, между първите рецепти се наредиха и тези за Френски макарони, доста време не бях правила у дома. В последните пък няколко години поради стечение на обстоятелствата бях на 1000 км от любимата ми фурна, и имах една, която не беше подходяща за толкова деликатни сладкиши, но пък много си я обичах и нея, защото доста вкусотии изпекох там. Е, вече съм с горе-долу прилична за тази цел фурна и на няколко пъти правих френски макарони.




Френските макарони са много привлекателни с цветовете си, но за да се получат наситени такива се използват много сладкарски боички или пък силно концентрирани. Тъй като вкъщи децата ми от доста време не желаят оцветени сладкиши, започнах да търся заместители. Оцветяването на макароните се извършва много внимателно, тъй като всяка промяна на консистенцията на сместа може да развали всичко. По тази причина се спрях на прахообразен вариант, а за целта това беше куркума. Добавих 1 ч.л. към сместа за френски макарони и получих чудесно жълто, а ароматът на куркума съвсем не се усещаше. Определено това ще бъде моят оцветител за жълти макарони. Тъй като този вид сладки са наистина сладки, ми се искаше кремът да регулира това и този, който направих е с боровинки и няколко малини, но може да се експериментира с наличните горски плодове. Тези френски макарони са ни фаворит!




Френски макарони с куркума и сини боровинки

Базовата ми рецепта за Френски макарони е на Иринка”Sunshineskitchen.com”. В нея тя е обяснила всички подробности и тънкости при приготвянето на макарони. Рецептите в блога ѝ са много сполучливи и затова ѝ се доверявам на 100 %. Макар, че покрай професионалните си ангажименти тя отдавна няма време за нови публикации, в Инстаграм споделя чудесни неща и може да я следвате там.



Продукти за черупките:
110 гр пудра захар
50 гр бадемово брашно (фино смлени бадеми)
1 ч.л. куркума ( 5 гр)
*60 гр остарели белтъци
40 гр захар на кристали (обикновена)

*Остарели белтъци се получават като белтъци се отделят от яйцата, съхраняват се в сух, херметически затворен съд в хладилник и престояват между 1-3 дни в хладилник. Преди употреба се изваждат, за да бъдат на стайна температура.



Начин на приготвяне на черупките:
Върху обратната страна на хартия за печене се начертават с молив кръгчета с диаметър не по-голям от 4 см, на разстояние едно от друго. Равна голяма тава се застила с хартията, като моливът трябва да е към дъното( за да не се отбележи по макароните).
Бадемите, куркумата и пудрата захар се пресяват заедно няколко пъти. Ако има едри частички се отстраняват и се добавя същото количество фини.
Белтъците се изсипват в суха купа и се разбиват с миксер първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава като на няколко пъти към тях се прибавя захарта на кристали. Разбиват се до „меки върхове“. Не се прекалява с разбиването, защото макароните ще станат чупливи. Към тях се прибавя на 2-3 пъти от бадемовата смес, като се разбърква с шпатула, по метода загребване-обръщане-изтегляне. Загребва се смес, обръща се и се изтегля към стените на купата. Това се извършва около 30-40 пъти, докато сместа заприлича на лава – лъскава и стичаща се плавно.
Пълни се в шприц и се шприцоват макарони върху подготвената тава. Тя се потупва отдолу няколко пъти, за да излезе въздуха от макароните и се оставя за 30 мин до 1 час на стайна температура, докато хванат коричка. Макароните се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса между 10-12 мин. Изваждат се, отлепват се внимателно. Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, под хартията се напръсква вода, оставя се за 30-40 секунди и след това се отлепват. Друг вариант е след като се извадят от фурната да се поставят с хартията върху леко навлажнена кърпа, След като се отлепят макароните се охлаждат върху скара.



Продукти за крем с боровинки (горски плодове):
100 гр боровинки или горски плодове
1/2 с.л. захар
50 гр краве масло, на стайна Т
щипка сол
1 с.л. фина извара

Начин на приготвяне:
Захарта се изсипва в суха касерола и се карамелизира. Добавят се плодовете. Вари се за около 5 минути, до получаване на пюре, като се разбърква със суха лъжица. Прецежда се през цедка и се охлажда на стайна температура.
Маслото се разбива с щипката сол на крем. На етапи при непрекъснато разбиване се добавя от пюрето и накрая изварата. Оставя се в хладилник да стегне. Макароните се слепват две по две с крема и се съхраняват в хладилник. Чудесни са на следващият ден.


10 коментара:

  1. Не съм опитвала френски макарони Кате.Но моето понятие за макарони е съвсем друго - за тестено изделие паста.Явно така се наричат наистина, но на вид са като бисквити.Чудесно изглеждат, но явно е нова рецепта.Преди години това наименование не беше известно.
    Поздрав сърдечен и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са ти макароните, Кате!
    Все още не се решавам, или по-точно не предприемам да ги направя :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Еха наслада! Страхотни са тези макарони,поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, браво, момиче!
    Перфектни са тези капризни бижута!
    Поздравления! <3

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, перфектни са и толкова изящни и изискани.Разкош! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Те това нещо ми е ахилесовата пета, затова ги обожавам! Прекрасни са твоите, Кате! А цветовете, така съчетани - НЕВЕРОЯТЕН РАЗКОШ! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам френски макарони. Изглеждат супер, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова мили думи, от все прекрасни хора, с невероятни кулинарни умения. Благодаря ви, радвам се, че ви харесват! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, каква си специалистка...чудни са!

    ОтговорИзтриване