Пълнозърнест козунак
Продукти:
325 гр пълнозърнесто лимецово брашно
10 гр свежа мая ( 3,5 гр суха)
50 гр Мусковадо захар
щипка сол
1 с.л. настъргани цитрусови корички от био плодове
15 гр краве масло
15 гр зехтин
1 яйце+1 белтък (единият жълтък е за намазване на козунака)
100 гр заквасена сметана
75 мл топло (не горещо) прясно мляко
За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
За поръсване:
нарязани бадеми
1 ч.л. захар Мусковадо
Приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко, добавя се 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното, разбърква се. Покрива се със стреч фолио и се оставя да се активира.
Яйцето и белтъка се разбиват с вилица в купа.
В друга купа се пресява брашното, добавят се захарта и солта и настърганите корички. Разбъркват се. Оформя се "кладенче" в средата на брашнената смес, в него се изсипват активираната мая, сметаната и яйцата. Замесва се тесто с приставките на миксера, докато започне да се отделя от стените на купата. Изважда се на леко набрашнена повърхност, премесва се леко и се оформя на топка. Поставя се в купа, поръсена с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя за 30 минути на топло да се отпусне.
През това време кравето масло се разтопява и се разбърква със зехтина. Ако сместа е гореща се охлажда до стайна Т.
Тестото се изважда от купата и започва да се меси, като към него на етапи се добавя по малко от мазнината, като при всяко добавяне на мазнина се меси до усвояването ѝ. Тестото се оформя на топка, поставя се в чиста, леко намаслена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема( за около 1 час).
Подготвя се правоъгълна форма за кекс, като се застила по дъното и стените с хартия за печене. Тестото се разделя на три равни части, оформят се на фитили, сплитат се на плитка и оформения козунак се поставя във формата. Порива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса отново за около 30 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Козунака се намазва с разбития в прясното мляко жълтък, поръсва се с бадеми и захар.
Пече се на ниска скара, за да не е близко до горния нагревател. Пече се до златисто за около 30-40 минути, проверява се с дървена клечка, при забождане в козунака, ако не полепне нищо по нея, значи е готов.
Изпечения козунак се изважда и се поставя на решетка да се охлади. След това може да се съхранява в плик или завит в кърпа.
Много красота има тук: от яйцата до козунака! Разкошни са!
ОтговорИзтриванеСветли празнични дни с пожелание за много здраве!
Поздрави!
Кате,
ОтговорИзтриванеСветли и благодатни Великденски празници ! Чудесни идеи както за боядисване на яйцата така и за нещо по - нетрадиционно - пълнозърнест козунак.Не съм пробвала да правя такъв, но ме изкушаваш да опитам.Просто според мен за да се получат конци тестото трябва много ръчно да се меси.Да не се ползва машина за хляб, а ръчно да се приготви козунака и да се бие тестото в повърхността на масата.Така правеше баба ми навремето, но месенето отнемаше доста време.Ще опитам с пълнозърнесто брашно.Чудесни идеи имаш за боядисване на яйцата с естествени бои.Аз вече няколко години боядисвам само червени яйца.Така вътрешно почувствах,че трябва да направя.Но идеите ти са чудесни, прекрасни яйца си сътворила.
Бъдете здрави и благословени !
Всичко е прекрасно, Кате! 🌹
ОтговорИзтриванеЕстетично и съблазнително поднесено! 🌹❤️
Благодаря ви! Здрави и благословени бъдете вие и вашите семейства и близки!
ОтговорИзтриване