Страници

Как се прави?: Биг Мак



Поради настоящата ситуация заведенията за хранене бяха затворени, като само част от тях изпълняваха единствено доставки за вкъщи. Любимите на много хора заведения за бързо хранене също затвориха своите врати. От няколко дни обаче при нас веригите на МакДоналдс отново посрещат своите клиенти, макар и само на външно гише, а опашките от коли при отварянето им бяха феноменални. Сандвичите на веригата наистина имат огромен брой почитатели по целия свят.
Макар да сме правили доста и различни бургери у дома, точно този на МакДоналдс не се бяхме сещали да пресъздадем. Останах приятно изненадана, когато открих точната рецепта за него в Тhe sun и то споделена не от кого да е, а от изпълнителният готвач на известната верига.

Описвайки как правят своя емблематичен бургер Биг Мак, МакДоналдс казват, че той се състои от: две телешки бургер кюфтета, сирене, питка, сос Биг Мак, краставички от туршия, лук и нарязана салата айсберг.
За да се създадат трите слоя е нужно едно бургер хлебче да се среже на половина, след това да се среже друго хлебче на половина и да се използва долната част за среден слой.
С тези продукти могат да се сглобят и малки сандвичи.



Освен, че подобен тип храна се приема с радост от голяма част по подрастващото поколение, то тя е и подходяща за обяд или вечеря, като разбира се към сандвичите се добавят още гарнитури, салати, зеленчуци, картофки и др.



Биг Мак / McDonald’s Big Mac

Източник



Продукти:
телешка кайма
*питки за бургер
сол на вкус
**ситно нарязан лук
салата айсберг – нарязана на ситно
топено сирене слайс
кисели краставички

сос:
1/2 ч.ч. майонеза
2 с.л. горчица
4 ч.л. кисели краставички- ситно накълцани
1 ч.л. бял оцет(ябълков, светъл балсамико)
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. лук на прах
1/2 ч.л. червен пипер
щипка сол
1/2 ч.л. захар

*Аз използвах два вида хлебчета. Едните са купени от магазина, а другите са домашни пълнозърнести.
**Ако лукът се нареже предварително е добре да се постави в някаква течност, тъй като както знаем при престой нарязаният лук започва да горчи. Моят лук накиснах в сока на киселите краставички, като преди поставяне в сандвича се отцежда.




Начин на приготвяне:
За соса всички продукти се разбъркват добре, прибира се в затворен буркан в хладилник.

За бургерите: За големи бургер питки кюфтетата са по 80-100 гр, за малки – по 40-50 гр. Каймата не се меси. От нея се оформят бургер кюфтета, като за целта се използва специална преса или просто се притискат върху дъното на консервна кутия, капачка от буркан или всеки подходящ подръчен материал. Целта е да се изкара въздуха. По който и да е от начините да се оформят, то най-лесно е ако се постави стреч фолио, което да улесни отлепването на кюфтето от формата. Бургерите се подреждат между стреч фолио и съхраняват в хладилник.

Всяка питка се разделя на две. За всеки бургер са необходими 3 бр. половинки от питки. Загрява се плоча или тиган и всяко хлебче се запича откъм разрязаната част.
Върху леко намаслена плоча или тиган се изпичат бургерите до 2 минути от всяка страна, зависимост от дебелината им. Докато се пекат всеки бургер се посолява и поръсва с черен пипер и леко се притиска с шпатула, за да запази формата си.

Последователност на сглобяване на бургера:
Питка( долна част) – сос – щипка лук – айсберг – топено сирене – бургер – питка – сос – лук – айсберг – 3 кръгчета кисела краставичка – бургер – питка капак.
След сглобяване е добре целият сандвич да се загрее за кратко, за да се разтопи сиренето. Аз обаче поставям сиренето върху бургера, преди да го сглобя в сандвича, поставям ги в тиган за кратко. По този начин разменям подредбата на сирене-кюфте, но това има значение само ако се цели точното имитиране на сандвича.


1 коментар:

  1. Кате,
    скоро не съм приготвяла подобни бургери, но идеята е чудесна.Особено сега в тази ситуация.Скоро ще настъпи и летния сезон когато хората ще приготвят много сандвичи и бургери за излет.Така,че чудесно е предложението.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване