Страници

Агнешки френч рак с ризото, песто от левурда и зеленчуци

агнешка корона, агнешки рак, агнешки котлети

Готвенето винаги е било действието, което ми е помагало да “изпускам парата”. Заради това мое хоби създадох и блога. В ситуации като тази, в която седмици наред прекарваме времето си вкъщи, най-доброто, което можем да направим е да посветим времето на нещо любимо, нещо, което да ни разсейва, което да ни надгражда и ни доставя удоволствие. Това правим и сега.
В тази рецепта отново се включваме двамата с Христо. Аз приготвям Агнешки котлети с ризото и песто, а той агнешки котлети с ориз. Интересното при него и доста смело бих казала е, че изпече агнешките котлети само на тиган. Моите са тиган-фурна. И при двама ни се получиха много вкусно, надяваме се и красиво:).
В тази рецепта се използва цяло парче с котлети, познато като корона, каре или френски рак. Възможностите за печенето на месото са или като цяло парче, или нарязано на отделни котлети. Също така месото може да се изпече на скара, барбекю, тиган, тиган – фурна. Агнешкото месо чудесно си компанира с ориз и зелении, така, че комбинацията в случая не е непозната.





Агнешки френч рак с ризото, песто от левурда и зеленчуци



Продукти:
Агнешки котлети:
цяло парче с агнешки котлети( агнешка корона, агнешки рак)
сол
бял пипер
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
2 скилидки чесън
няколко клончета мащерка
2-3 глави шалот

Ризото:
1 ч.ч. ориз Арборио или Карнароли
2 с.л. шалот, нарязан на ситно
1 ск.чесън, на ситно
1/2 ч.ч. бяло вино
4 ч.ч. хубав зеленчуков бульон( домашен, горещ)
2 с.л. зехтин
сол
черен пипер
1 с.л. масло
настърган пармезан

Песто от Левурда
100 гр букет от левурда и босилек
1-2 с.л. кедрови ядки
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. кленов сироп(мед)
1 ч.л. светъл балсамико
1 с.л. настърган пармезан

Допълнително:
моркови
шалот
трюфел



Начин на приготвяне:
Песто от Левурда:
Всички продукти се поставят в блендер и се пасират до желаната консистенция. При нужда може да се добавят още от продуктите.

Агнешки рак:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Цялото парче с котлети се натрива със сол, бял пипер, стрита мащерка, пресован чесън. В тиган се загряват зехтина и маслото. Поставят се половинките шалот, с отрязаната част към дъното на тигана и стръкове мащерка. Поставят се котлетите в изправено положение( с кокала нагоре). Трябва да се запечатат постепенно от всички страни, като през това време се поливат със соса от тигана. Веднага заедно с тигана( ако е с огнеупорна дръжка) или пък бързо се прехвърлят в подходяща тава, се поставят в горещата фурна за 10 до 15 минути, зависимост в каква степен предпочитате изпечено месото(Месото от снимката е изпеченео за 15 минути). За напълно изпечено месо времето за печене би трябвало да е около 20-25 минути. Изваждат се върху алуминиево фолио, без да се завиват, да си починат за 10 минути.



По същото време се приготвя и ризото:
Работи се на средна степен на котлона. В касерола се загрява зехтин и в него се добавят шалота и чесъна. Сотират се до леко златисто. Добавя се ориза (без да се измива!) и се готви до прозрачност. Налива се бялото вино, деглазира дъното на тигана и се оставя докато изври. Налива се 1 черпак от горещия бульон, разбърква се. Вари се на средно ниска степен на котлона.Едва когато ориза поеме цялото количество бульон се добавя втори черпак. Процедира се така, докато свърши бульона, при често разбъркване, като в никакъв случай не се увеличава степента на котлона и в никакъв случай не се изсипва цялото количество течност наведнъж. Когато ориза е поел всичкия бульон, той има приятна кремообразна текстура. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се с настърган пармезан и масло.

Зеленчукова гарнитура:
Шалота и морковите се разрязват на две по дължина. Запичат се в тиган, намазан със зехтин.

Сервиране:
Топлото ризото се изсипва в чиния, върху него се поставят нарязаните агнешки котлети, гарнира се с песто, трюфел и запечени зеленчуци.


Чинията на Христо(11г.):
Той приготви агнешкото месо само на тиган. Пече го продължително време, като го обръщаше от всички страни. Поднесе го с пармезанов чипс, гарнитура от ориз и картофено пюре.



4 коментара:

  1. Чудесни сте :)
    Бих хапнала от чинията на Ицко <3

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    във вашия дом се провежда истинско състезание.Аз работя,не съм у дома и то по цял ден.Редовна смяна съм.Но се наслаждавам на всичко приготвено от Вас.Браво на Ицко, истински кулинар !Агнешкото е трудно за обработка на тиган, трябва по - дълго време за печене, но се е справил чудесно.Поздрави и на двамата - чудесни сте !

    ОтговорИзтриване
  3. Това си го записвам за предстоящия празник! Ако успея да намеря такава корона, задължително ще го дегустираме не само с поглед! Чудесно е! Целувки!

    ОтговорИзтриване