След като приготвих Сьомга с Бьор блан, установих, че комбинацията на риба с такъв тип сос е много добра. Макар при сьомгата точно Бьор блан за мен да е малко по-тежък, то това съвсем не означава, че не е подходящ, както и че такива комбинации са сред гурме рецептите на някои известни ресторанти. Продължавам с експериметните и този път сервирам пъстърва с Холандез. Рецепта за соса съм споделяла преди време: Аспержи със сос Холандез, но все пак ще я запиша за удобство тук.
Пъстърва със сос Холандез
Продукти:
Филета от пъстърва
гъби
моркови( по възможност по-дребни)
пресни картофи
сос Холандез:
2 жълтъка
1 с.л. лимонов сок
100 гр разтопено топло масло
сол
черен пипер
Приготвяне:
Пресните картофи се сваряват цели и с кората, в тенджера с вода.
През това време се приготвят останалите продукти.
Сос Холандез се приготвя на водна баня. В тенджера се налива вода, до половината. Когато заври, котлона се намалява и водата се оставя да къкри. Поддържа се тази степен. В тенджерата се поставя друг сух съд или суха огнеупорна купа, чието дъно да не достига водата. В купата се поставят жълтъците и се разбиват за кратко с телена бъркалка, докато се превърнат в хомогенна смес. Към тях се добавя лимоновият сок и се бърка докато леко се сгъсти. В този момент първоначално капка по капка, след което на тънка струя и при непрекъснато бъркане се налива топлото масло. В никакъв случай не се изиспва наведнъж. Бърка се до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер. Сосът се изсипва в чист и сух термос, затваря се и се съхранява настрани докато се подготви останалата част от храната.
Морковите се белят и ако са малки се оставят цели, ако са по-големи се разрязват на две или четири по дължина, след което може да се намали и дължината им. Пускат се във вряща вода, на средна степен и се варят за 8-10 минути.
Докато морковите и картофите се варят, гъбите се почистват и нарязват на много тънки филийки. Запичат се на слабо намаслен със зехтин тиган до хрупкавост. Изваждат се върху хартия за печене, не трябва да се натрупват, за да не кондензират.
Сварените моркови се изваждат и подсушават. Прехвърлят се в загрят тиган с 1-2 с.л. зехтин, добавят се 1-2 с.л. мед и се бъркат внимателно за 2-3 минути, докато се глазират. Изваждат се в чиния.
Филета от пъстърва на тиган се приготвят като се подсушат добре и се поръсят със сол и черен пипер от двете страни. Подрежат се в загрят тиган, леко намазан със зехтин да се пекат първоначално с кожата към дъното на тигана. Когато кожата се запече( за около 4 минути) се обръщат и пекат още 2 минути.
Подготвя се чинията за сервиране, като в нея се изсипва сос Холандез, поставя се 1 обелен картоф, който се притиска с ръка, за да се смачка леко. Посолява се, поръсва се с черен пипер. Върху картофа се подреждат рибните филета, върху тях чипса от гъби, а отстрани глазираните моркови.
Кате,
ОтговорИзтриванетвоята чиния е за Мастършеф.Чудесна и много вкусна риба с един сос - класика.Но при теб изглежда толкова красиво, прекрасно предложение за всички, които обичат рибата.
Поздравления, бъдете здрави и благословени
Кате, ти си за мастършеф, наистина! Великолепно плейтване на рецептите имаш последно време.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Момиче, явно изолацията ти действа добре:))
ОтговорИзтриване