Поредната рецепта от серията “домашно гурме”. Месото, което използвам в нея е познато като френски рак или томахавка стек, версия със свински котлет. Приготвям го на фурна, като преди това преминава през процедура, за да стане с хрупкава външна част. Котлетите се пекат като цяло парче месо, след което се разрязват. Поднасям с различни гарнитури. Точни количества за продуктите няма да давам, тъй като всеки може да подготви колкото пожелае.
Свински рак с няколко гарнитури
свински рак(котлети с кост, томахавка стек)
броколи
карфиол
романеско
сладък картоф
морков
спанак
чери домати
грах
Цялото парче месо френски рак се оставя непокрито в хладилник, да засъхне поне за 1 час. Притиска се от страната със сланината към решетка, поставя се заедно с нея в чешма и се полива с вряла вода. Подсушава се много добре със салфетка. Обтрива се с олио, сол и черен пипер и се поставя в предварително загрята фурна на 240 градуса върху решетка, страната със сланината е нагоре(отдолу се подлага тава с вода, защото мазнината капе). Пече се 30 минути, фурната се намалява на 180 градуса и месото се пече още 30 минути. Изважда се върху алуминиево фолио( без да се завива) и се оставя да си почине за десетина минути, преди да се нареже.
Черна паяжина. В купа се изсипват 10 гр брашно, щипка сол, 80 мл вода и 30 мл олио, пасират се хомогеност. По желание сместа се оцветява с хранителни боички, в случая използвам черна. В загрят тефлонов тиган (без да се намаслява, се изсипват на няколко места по 1 с.л. от сместа. Пекат се на средна степен, докато мехурите спрат да излизат и се получат отвори. Изваждат се върху домакинска хартия. По желание може да се начупят в различни форми.
Чипс от морков. Моркова се нарязва на тънки, дълги филийки с белачка за зеленчуци. Намасляват се добре със зехтин и се запичат или на загрят на средна степен тиган, или на фурна върху хартия за печене.
Пюре от грах. Грахът се сварява до готовност, пасира се с малка част от бульона му, до желаната гъстота, посолява се и по желание може да се прекара през цедка.
Пюре от сладък картоф – Сладкият картоф се бели и нарпзва а малки кубчета. Поставя се в тенджерка с вода исе сварява за около 15 минути, до готовност. Отцежда се, пасира се, като се разрежда с малко млечна сметана или прясно мляко, до желаната гъстота. Овкусява се със сол и черен пипер и се минава през цедка, за да стане гладко.
Варен спанак. В тенджера се налива вода с малко сол да заври. Почистените листа спанак се пускат в нея и се варят за около 20 минути( до омекване на дръжките). Отцеждат се, потапят се в студена вода, за да запазят цвета си и се овкусяват с лимон и зехтин.
Сотирани броколи, карфиол. Нарязват се на малки розички и се изсипват в загрят тиган, намазан със зехтин. Сотират се от 3 до 5 минути. Посоляват се.
Запечени чери домати. Чери домати се разрязват на две, поставят се с разреза към дъното на загрят, леко намазан със зехтин тефлонв тиган или грил тиган и се запичат от двете страни.
Много красиво и стилно поднасяне!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, Кате!
Кате, нямам думи, да знаеш!
ОтговорИзтриванеВъзхитително представяне.
Поздравления!
Кате,
ОтговорИзтриваневсички рецепти, които представяш са приготвени сякаш за някое изискано списание или конкурс.Иска ми се да Ви видя с Ицко в някое кулинарно предавене, а защо не и в Мастър шеф.Чудесно представени и снимани рецепти.Опитайте без страх да кандидатствате за някоя кулинарна изява.Сигурна съм,че ще спечелите.Аз имам много ангажименти и почти не ми остава време вече за блога.Но вие ще спечелите, сигурна съм.Благодаря за идеите и празничните рецепти.Ще се възползвам и ще приготвя нещо по твоя рецепта за Великден.Че и в нашия дом месото е на почит, а постната храна - не.
Поздрави, бъдете здрави !
Леле, Кате...гурме и още как...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! :)
ОтговорИзтриванеEха! Очите ми залепнаха за това съвършенство! Мога да се нахраня дори и само визуално! Поздравления, Кате, перфектно ястие! Целувки!
ОтговорИзтриване😍😍😍
ОтговорИзтриване