Страници

Свински рак със зеленчуци


Поредната рецепта от серията “домашно гурме”. Месото, което използвам в нея е познато като френски рак или томахавка стек, версия със свински котлет. Приготвям го на фурна, като преди това преминава през процедура, за да стане с хрупкава външна част. Котлетите се пекат като цяло парче месо, след което се разрязват. Поднасям с различни гарнитури. Точни количества за продуктите няма да давам, тъй като всеки може да подготви колкото пожелае.




Свински рак с няколко гарнитури


Продукти:
свински рак(котлети с кост, томахавка стек)
броколи
карфиол
романеско
сладък картоф
морков
спанак
чери домати
грах



Начин на приготвяне:
Цялото парче месо френски рак се оставя непокрито в хладилник, да засъхне поне за 1 час. Притиска се от страната със сланината към решетка, поставя се заедно с нея в чешма и се полива с вряла вода. Подсушава се много добре със салфетка. Обтрива се с олио, сол и черен пипер и се поставя в предварително загрята фурна на 240 градуса върху решетка, страната със сланината е нагоре(отдолу се подлага тава с вода, защото мазнината капе). Пече се 30 минути, фурната се намалява на 180 градуса и месото се пече още 30 минути. Изважда се върху алуминиево фолио( без да се завива) и се оставя да си почине за десетина минути, преди да се нареже.


Естествено по време на печенето се приготвят гарнитурите.

Черна паяжина. В купа се изсипват 10 гр брашно, щипка сол, 80 мл вода и 30 мл олио, пасират се хомогеност. По желание сместа се оцветява с хранителни боички, в случая използвам черна. В загрят тефлонов тиган (без да се намаслява, се изсипват на няколко места по 1 с.л. от сместа. Пекат се на средна степен, докато мехурите спрат да излизат и се получат отвори. Изваждат се върху домакинска хартия. По желание може да се начупят в различни форми.

Чипс от морков. Моркова се нарязва на тънки, дълги филийки с белачка за зеленчуци. Намасляват се добре със зехтин и се запичат или на загрят на средна степен тиган, или на фурна върху хартия за печене.

Пюре от грах. Грахът се сварява до готовност, пасира се с малка част от бульона му, до желаната гъстота, посолява се и по желание може да се прекара през цедка.

Пюре от сладък картоф – Сладкият картоф се бели и нарпзва а малки кубчета. Поставя се в тенджерка с вода исе сварява за около 15 минути, до готовност. Отцежда се, пасира се, като се разрежда с малко млечна сметана или прясно мляко, до желаната гъстота. Овкусява се със сол и черен пипер и се минава през цедка, за да стане гладко.

Варен спанак. В тенджера се налива вода с малко сол да заври. Почистените листа спанак се пускат в нея и се варят за около 20 минути( до омекване на дръжките). Отцеждат се, потапят се в студена вода, за да запазят цвета си и се овкусяват с лимон и зехтин.

Сотирани броколи, карфиол. Нарязват се на малки розички и се изсипват в загрят тиган, намазан със зехтин. Сотират се от 3 до 5 минути. Посоляват се.

Запечени чери домати. Чери домати се разрязват на две, поставят се с разреза към дъното на загрят, леко намазан със зехтин тефлонв тиган или грил тиган и се запичат от двете страни.


7 коментара:

  1. Много красиво и стилно поднасяне!
    Поздрави и прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, нямам думи, да знаеш!
    Възхитително представяне.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    всички рецепти, които представяш са приготвени сякаш за някое изискано списание или конкурс.Иска ми се да Ви видя с Ицко в някое кулинарно предавене, а защо не и в Мастър шеф.Чудесно представени и снимани рецепти.Опитайте без страх да кандидатствате за някоя кулинарна изява.Сигурна съм,че ще спечелите.Аз имам много ангажименти и почти не ми остава време вече за блога.Но вие ще спечелите, сигурна съм.Благодаря за идеите и празничните рецепти.Ще се възползвам и ще приготвя нещо по твоя рецепта за Великден.Че и в нашия дом месото е на почит, а постната храна - не.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Кате...гурме и още как...

    ОтговорИзтриване
  5. Eха! Очите ми залепнаха за това съвършенство! Мога да се нахраня дори и само визуално! Поздравления, Кате, перфектно ястие! Целувки!

    ОтговорИзтриване