Страници

Светъл Великден!


Великден носи любов, щастие, мир, надежда, вяра, благословия. Великден е в свежестта на природата, във всяко разцъфнало цвете, във всеки слънчев лъч, в уюта на домовете ни и в добрината в сърцата ни. Нека празнуваме Великден със сърца, изпълнени с мир и любов. Честит Великден на всички, с най-добри пожелания! Христос Воскресе!




Нашата Великденска трапеза


Традиционната ни Великденска трапеза бе с цветни яйца, козунаци(пълнозърнест и класически), зелена салата с лук, краставица и репички и агнешко печено с гъби и зелен лук. Вярно е, че Великден не е само яйца и козунаци, но храната е тази, която събира близките на масата.
А Великден е ден, който трябва да бъде отпразнуван.


По-надолу ще напиша рецептата за Пълнозърнестия козунак, както и как оцветихме яйцата тази година. Накратко за Агнешко с гъби и зелен лук: Агнешко месо се нарязва на порции. В купа се разбъркват олио, червен пипер, черен пипер, сол, сух джоджен. Месото се натрива много добре и се подрежда в тава, налива се около 100 мл вода, тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята на 200 градуса фурна, да се пече за 2 часа. Към него се добавят нарязани гъби и стръкове зелен лук, отново се покрива с алумиево фолио и се пече за още около 30 минути( или до готовност, зависимост от месото).



Боядисване на яйца с естествени бои /материали


Боядисване на яйца с естествени бои

През годините естествените бои, които съм включвала се свеждаха до люспи от лук. Преди няколко години пробвах да оцветявам с други материали, но не успях, просто защото не знаех, че е нужно да се чака повече време. Мислех, че става както със стандартните бои. Миналата година оцветихме яйца с много красиви светли пастелни нюанси и тази отново заложихме на това. Истината е, че трябва търпение, а за по-ярки цветове са нужни по-силни отвари и продължително накисване на яйцата в тях.


На практика багренето с естествени материали е лесно. Правя си отвара от каквото пожелая. Ако е чай, да е по-силен, например 3-4-5 торбички за 1 чаша вода. Подправки, плодове, зеленчуци, каквото пожелаем. Избраните "оцветители" се сваряват и/или запаряват за 10 до 30 минути във вода, добавя се оцет и яйцата се накисват. Вадят се по различно време, така получават различни нюанси на един и същи цвят.
Понякога варя яйцата заедно с "боите", като например с люспи от лук, с червено зеле. Когато се боядисват е добре или яйцата или боичките да са горещи, така цветовете "хващат" по-лесно.
Важно!
Ако яйцата престояват за повече часове е добре това да става в хладилник.
Забележка: Повечето яйца боядисахме между 1 - 2 часа. Оставих в хладилник две за проба за над 12 часа. Яйцето в каркаде стана особено на точки и някак черупката му изтъня. Яйцето в боровинки се оцвети значително по-тъмно.

Тези яйца боядисахме по следните начини:

Червено зеле: Нарязва се на ситно 1/4 зелка и се поставя в касерола. Върху него се подреждат яйцата, налива се вода да ги покрие и се добавя 1 с.л. оцет. Варят се за 8-10 минути от момента на завиране. След това се оставят да киснат в разтвора от 1 до 12 часа. Може да се прецеди, а може и не.
Каркаде: 6 торбички чай се варят в 2 ч.ч. вода за няколко минути. Торбичките се изваждат, добавя се 1 с.л. светъл винен оцет и яйцата се накисват от 1 до 12 часа.
Боровинки: Използвам замразени. 1 ч.ч. боровинки се смесват с 1 ч.ч. вода. Варят се няколко минути. Добавя се 1 с.л. светъл винен оцет. Яйцата се киснат от 1 час до 12 часа.
Коприва: 100 гр коприва, 3 яйца, покриват се с вода и се варят за 10 минути от момента на завиране. Прецежда се, добавя се 1 с.л. оцет( светъл винен) и яйцата се накисват за 1 до 12 часа.
Куркума: 1 с.л. куркума се разтваря в 1 л вода. Вари се 5 минути. Добавя се 1 с.л. светъл винен оцет. Яйцата се накисват от 1 час, до 12 часа.
Черен, зелен чай: Прави се силна отвара, напр. 4-5 дози за 1 ч.ч. вода. Вари се няколко минути, прецежда се, добавя се 1 с.л. оцет и яйцата отново се накисват.


Козунаци


Макар да обичам да експериментирам и всяка година преди Великден да правя различни и нови видове козунаци (рецепти), на празника почти винаги поднасям Козунак със заквасена сметана. Тази година отново спазих традицията, но направих и един пълнозърнест, по желание на големият ми син Иван. В него заменям бялото брашно с пълнозърнесто и пудрата захар с Мусковадо в намалена доза. Бях любопитна за вкуса и вида на козунака, но останах учудена, тъй като на вкус си беше като класически козунак. Разликата бе единствено във външния вид и липсата на характерните конци.


Пълнозърнест козунак


Продукти:

325 гр пълнозърнесто лимецово брашно
10 гр свежа мая ( 3,5 гр суха)
50 гр Мусковадо захар
щипка сол
1 с.л. настъргани цитрусови корички от био плодове
15 гр краве масло
15 гр зехтин
1 яйце+1 белтък (единият жълтък е за намазване на козунака)
100 гр заквасена сметана
75 мл топло (не горещо) прясно мляко

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

За поръсване:
нарязани бадеми
1 ч.л. захар Мусковадо


Приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко, добавя се 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното, разбърква се. Покрива се със стреч фолио и се оставя да се активира.
Яйцето и белтъка се разбиват с вилица в купа.
В друга купа се пресява брашното, добавят се захарта и солта и настърганите корички. Разбъркват се. Оформя се "кладенче" в средата на брашнената смес, в него се изсипват активираната мая, сметаната и яйцата. Замесва се тесто с приставките на миксера, докато започне да се отделя от стените на купата. Изважда се на леко набрашнена повърхност, премесва се леко и се оформя на топка. Поставя се в купа, поръсена с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя за 30 минути на топло да се отпусне.
През това време кравето масло се разтопява и се разбърква със зехтина. Ако сместа е гореща се охлажда до стайна Т.
Тестото се изважда от купата и започва да се меси, като към него на етапи се добавя по малко от мазнината, като при всяко добавяне на мазнина се меси до усвояването ѝ. Тестото се оформя на топка, поставя се в чиста, леко намаслена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема( за около 1 час).
Подготвя се правоъгълна форма за кекс, като се застила по дъното и стените с хартия за печене. Тестото се разделя на три равни части, оформят се на фитили, сплитат се на плитка и оформения козунак се поставя във формата. Порива се със стреч фолио и кърпа и се оставя да втаса отново за около 30 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Козунака се намазва с разбития в прясното мляко жълтък, поръсва се с бадеми и захар.
Пече се на ниска скара, за да не е близко до горния нагревател. Пече се до златисто за около 30-40 минути, проверява се с дървена клечка, при забождане в козунака, ако не полепне нищо по нея, значи е готов.
Изпечения козунак се изважда и се поставя на решетка да се охлади. След това може да се съхранява в плик или завит в кърпа.


Нека има здраве, благоденствие и радост в домовете ни! Светло Христово възкресение!

4 коментара:

  1. Много красота има тук: от яйцата до козунака! Разкошни са!
    Светли празнични дни с пожелание за много здраве!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    Светли и благодатни Великденски празници ! Чудесни идеи както за боядисване на яйцата така и за нещо по - нетрадиционно - пълнозърнест козунак.Не съм пробвала да правя такъв, но ме изкушаваш да опитам.Просто според мен за да се получат конци тестото трябва много ръчно да се меси.Да не се ползва машина за хляб, а ръчно да се приготви козунака и да се бие тестото в повърхността на масата.Така правеше баба ми навремето, но месенето отнемаше доста време.Ще опитам с пълнозърнесто брашно.Чудесни идеи имаш за боядисване на яйцата с естествени бои.Аз вече няколко години боядисвам само червени яйца.Така вътрешно почувствах,че трябва да направя.Но идеите ти са чудесни, прекрасни яйца си сътворила.
    Бъдете здрави и благословени !

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е прекрасно, Кате! 🌹
    Естетично и съблазнително поднесено! 🌹❤️

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви! Здрави и благословени бъдете вие и вашите семейства и близки!

    ОтговорИзтриване