Страници

Райндлинг, от Каринтия


К

ъм колекцията от Козунаци, добавям Kärntner Reindling, от района на Австрия, Каринтия.
Reindling е познат още в Словения, като Pohača и Potica и в Италия, област Фриули като Scharkl. Във всяка една област се наблюдават разлики, но в течение на времето и с разнообразяване на рецептата, се наблюдава преплитане. Различни аромати, цитрусови корички в тестото, промяна на плънката, всичко това е въпрос на вкус и макар различни източници да посочват характерни за всяко място съставки, малко трудно би било да се определи коя рецепта откъде точно произхожда.



Рецептата, която споделям днес е една от най-популярните за приготвяне на Райндлинг, от Каринтия. Пече се в специални глинени форми, които често са ръчно рисувани, но в днешно време все повече се заменят с формите за Gugelhupf (Кекс).

Reindling Райндлинг



Продукти, за кръгла форма 22 cm Ø:

тесто:
1/2 кубче прясна мая (21 гр)
125 мл приятно топло мляко
375 гр бяло брашно (тип 700 glatt)
80 гр захар
щипка сол
1 яйце
70 гр краве масло (на стайна температура)

плънка:
100 гр стафиди
захарен сироп или ром, за накисване на стафидите
100 гр разтопено масло
100 гр захар кафява(пълнозърнеста)
2 ч.л. смляна цейлонска канела
150 гр смлени орехи

допълнително:
около 50 гр разтопено масло за намазване
брашно, за разточване


Начин на приготвяне:
Стафидите за плънката се накисват в захарен сироп или ром.
Брашното се пресява в купа и към него се добавят захарта и солта, разбъркват се.
Маята се ратваря в млякото и се оставя да престои 10 минути.
В купата с брашно се добавят маята с млякото и яйцето, замесва се с миксер, с приставките за тесто, като постепенно се добавя и разтопеното масло. След като тетсото се оформи на топка и започне да се отделя от стените а купата, се меси още за 5 минути. Купата с тестото се покрива със стреч фолио и кърпа и се оставя да си почива на топло място за 60 минути.
Тестото се изважда и премесва ръчно, за кратко и се оставя да си почине покрито за още 30 минути.
Форма за кекс се намазва с масло и поръсва с брашно, като излишното се изтупва. Аз използвам форма с незалепващо покритие и я намазах само с масло.
Стафидите се отцеждат от рома. Разтопеното масло се смесва с канелата, захарта и орехите.
Тестото се разточва на правоъгълна кора с размери около 30х40 см, върху набрашнен плот. Пълнежа и стафидите се нанасят по цялата повърхност, като се оставя празна част около 2 см в едната част, тя се намазва с вода.
Кората се навива на руло, като незапълнената част остава в края, притиска се с ръце, за да залепне. Рулото се навива като охлюв в подготвената форма и се намазва с разтопеното масло. Оставя се непокрито да почива за 30 минути, като през това време фурната се включва да загрява на
180 ° C.
Райндлинг се поставя в горещата фурна и се пече за около 45 минути, до суха клечка и оцветяване в светло златисто. В случай, че започне да прегаря може да се покрие с хартия за печене. Изважда се и се оставя във формата за 15 минути, след което се обръща върху решетка и охлажда напълно.
* В случай, че използвате силиконова форма, извадете ги веднага след печене, за да не кондензира.

4 коментара:

  1. Кате, щеше да ми е интересно да видя глинените съдове, които са се използвали преди време :) Не бях чувала за този Великденски десерт, но много ми допадна! 🌸

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, потърси Reindling Form, Keramik. А десерта е интересен, наподобява козунак, но не съвсем, може би си го чувала под другите му имена от другите държави, в които е познат. Светли празници!

      Изтриване
  2. Ах, Кате, пак караме по телепатия🙂. Аз пък почти с теб правих потица, която ти споменаваш. Като видях снимките, си рекох, че е същото, но има разлика, а твоят изглежда по-апетитен и примамващ. Прекрасен сладкиш, докато издирвах историята на потицата, се споменаваше и райндлинга, като вариант на словенския. Задължително ще го пробвам, още повече, че сега имам и тренинг с навиването 😉.
    Весели празници! Мир и любов!❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Това са най-интересните моменти в блоговете и аз много се изненадвам при такива съвпадения. Преди години помня случай в който в няколко блога на един ден се появиха сходни рецепти, беше изумително. След празниците ще обиколя из блоговете да видя кой какви ги е свършил, че ми домъчня. Запази парченце за мен. Светли празници, Сонче!

      Изтриване