Страници

Презареждане: Приключенски поход през дефиле и водопади


Може би никога не съм жадувала толкова много за среща с природата, колкото сега. След почти двумесечната карантина, при която излизанията бяха сведени до минимум и само с оправдана цел, като работа, пазаруване, или разходка в града, при определени условия, то отпадането на забраната за това посрещнахме с радост. Една от първите екопътеки, която обяви своето отваряне бе Wasserlochklamm Palfau и ние потеглихме натам.


Wasserlochklamm Palfau се намира в природен парк Steirische Eisenwurzen, Щирия, Австрия.
За да се стигне до входа на Екопътеката, се преминава по висящ мост с дължина 65 м и височина 22 м над р.Залца, от който се разкриват красиви гледки към кристалните изумрудени води на реката и заобикалящата природа.
Времето за изкачване по дефилето е минимум 1,30 ч. Преодоляват се 325 м височина, 1,6 км разстояние, от които 900 м са по дървени съоражения. По време на изкачването се преминава покрай 5 великолепни водопада, множество бързеи, тесни каньони. Изградени са платформи за наблюдение, а до един от водопадите може да се стигне в подножието му. На върха на изкачването се достига до гигантски карстов извор, разположен на южния склон на Хохкар, известен като водната дупка. Водоизточника и ждрелото се посещават от няколко хиляди гости всяка година.

След входа се слиза посока реката, като на места може да се стигне до брега ѝ. Макар и все още времето да е студено, кристалните изумрудени води на реката предизвикват желание за къпане, но към момента само любителите на рафтинг и каякинг се носят по течението на р. Залца.


От тук някъде започва и изкачването. Пътеката е маркирана, а след преминаването през гората се достига до първите дървени съоръжения, които отвеждат по пътя на едно невероятно приключение, наситено със зашеметяващи гледки, тесни каньони, грандиозни водопади и много повече.






Водопадите са 5, спускащи се от различни височини 22 м, 26 м, 28 м, 39 м и 37 м. Приятното на маршрута е, че няма “скучен” участък, а всяка част от него е интересна. Пред очите се редуват различни гледки, красиви природни образувания и някак неусетно се достига до края. Толкова е приключенско след всеки завой да се чудиш какво точно те очаква, дали внушителен водопад, каньон, високи скали, дори планинска коза видяхме в далечината, че някак не ти се иска да свършва. Но връщането е не по-малко приятно, а перспективата да видиш всичко отново, но от друг ъгъл, отваря нови възможности.












Мистериозната водна дупка

В края на дефилето се намира мистериозно природно чудо: гиганстки карстов извор, чиято пещера се намира над езеро, което е във формата на сифон. Тази пещера е най-голямата водоносна пещера в Щирия, Австрия. Количеството на водата, която се излива през отвора на пещерата е променящо се, през нередовни интервали и е в зависимост от сезона и времето. Много посетители са отивали още в ранни зори и са прекарвали часове, с надеждата да наблюдават този природен спектакъл, но кога точно се излива водата е загадка, която и до днес не е разгадана. Ако нивото на водата се повиши достатъчно, водата от пещерата се излива в дефилето с до пет кубически метра в секунда, но никой не може да предвиди кога точно ще се случи. Информационни табла в хижата разказват за трудното гмуркане във водната дупка, което е достигнало до 76 м в пещерата, но какво още се крие отвъд, все още е тайна. Независимо дали си свидетел на природния спектакъл и точно колко вода ще има там, когато си на мястото, то гледките са зашеметяващи, а природата наоколо зареждаща с енергия. Дървената конструкция, по която сме извървели пътят дотук изглежда миниатюрна.





Полезна информация:
Официален сайт на Wasserlochklamm Palfau
Към тази дата билетите за посещение са: за възрастни – 6,80 Euro, за деца (6-15г.) – 4 Euro.
Висящият мост е със свободен достъп.
Нормалното работно време е от 5 април до 31 октомври всеки ден от 9:00 ч., през лятото от 8ч. Заради ситуацията с Коронавируса, тази година отвори за посетители в началото на май. Началните участъци са подходящи за малки деца, макар, че и по-нататъшният маршрут е указан като такъв, но е нужно внимание и наблюдателност. Разбира се, необходими са издръжливост и подходящи обувки. Времето за изкачване е дадено 1,5 ч., но при спиране за снимки и почивки, то може доста да се увеличи. Ние прекарахме един ден в района и успяхме без да бързаме да се насладим на природната красота и да презаредим батериите. До следващия път…

3 коментара:

  1. Кате,
    точно това очаквах от теб - да ни покажеш зашеметяващи гледки, страхотни снимки в тези дни на карантина.Страхотна си, прекрасни водопади и много красива и чиста природа.За нас всичко е толкова красиво, великолепно - нека му се насладим излизайки сред природата.Тя ни носи наслада, радост и здраве.Бъди благословена за всичко, което с желание показваш в твоя блог !
    Поздравявам те и ти се покланям за труда и чудесните публикации ! С удоволствие се наслаждавам !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сърдечно ти благодаря за прекрасните думи! Наистина няма нищо по-зареждащо от среща с природата. Благословени бъдете и ти и твоето семейство! Поздрави!

      Изтриване
  2. Много красиво и величествено, но и страховито...по тези дървени мостчета. Ние още си пазим София:)), макар да ми се излиза вече много, но без кола, с автобусите още е неприемливо.

    ОтговорИзтриване