събота, 3 август 2013 г.

Рапсодия от ... ягоди


Извън сезона на ягодите попаднах на много хубави ягодки в Кауфланд. Узрели, сладки и сочни, като домашни. Направих няколко сладкиша и първото си сладко с Гелфикс на Др. Йоткер, като останах очарована от резултата. Толкова красив цвят на сладко досега не бях виждала. И консистенцията - перфект! Благодаря Др. Йоткер!
Заедно с ягодите взех и Маскарпоне, защото комбинацията на тези продукти е една от любимите ми. Първоначално мислех да направя ягодово Тирамису, обаче се разтърсих в интернет за нещо по-различно и вижте какво открих:




Бутер кошнички с ягоди и Маскарпоне

Тази рецепта е вдъхновена от рецептата "Карамелизирани ягоди с Маскарпоне" на Йоли.
Йоли, миличка, благодаря ти за споделената рецепта и за всички красоти, с които ни вдъхновяваш!
Поднесох кремчето в кошнички от бутер тесто и направих леки промени, като замених розмарина с мента, не съм добавяла ванилия и също пропуснах лимоновият ликьор.
Оригиналът на рецептата е тук: www.my-worlds.de
А ето и моята импровизация:


Бутер кошнички:
Развийте прясно бутер тесто и го нарежете на квадрати и след това както е показано на снимката.
Надупчете с вилица по края на кочшничките. Намажете кошничките с разбит жълтък с малко вода и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Извадете ги и оставете да се охладят.


Крем:
250 гр Маскарпоне
250 гр заквасена сметана
100 гр пудра захар
сокът от 1/2 лайм
настъргана кора на 1 лайм
мента

Разбъркайте всички продукти със шпатула до еднородност.


Карамелени ягоди:
Ягоди
захар

Измийте ягодите и ги подсушете внимателно. Нанижете ягодите на малки шишчета по 3 и ги поставете върху скара - решетка. Отдолу поставете хартия за печене.
Изсипете захарта в сух съд и я поставете на котлон да загрее, докато започне да се карамелизира.
Полейте ягодите с топлият карамел и ги оставете за няколко минути да стегнат.
От останалият карамел може да си направите декорации като го изсипвате на тънка струйка върху хартията за печене. След като стегне, може да го отстраните от хартията.









Браунис тортички с ягоди и Маскарпоне
По идея от тук: lifesafeast.blogspot.com
Основата на тези тортички в оригиналната рецепта е различна, аз направих класически браунис.
Също така в оригиналната рецепта в крема се добавя ванилия. Аз не съм ползвала.


Браунис:
По рецептата за браунис с малини.

Продукти:
90 гр черен шоколад
90 гр краве масло

2 яйца
120 гр захар
1/2 пакетче ванилова захар Др Йоткер
70 гр брашно
щипка сол

Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете квадратна или правоъгълна тава с олио и застелете хартия за печене на дъното. Моята тава е квадратна с размер: 24x24 см.
Ако използвате по-малка тава ще станат по-високи.
Нарежете шоколада на ситно и маслото на парченца.
Сложете ги в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Отстранете от котлона.

В купа разбийте яйцата със захарта и ванилената захар. Разбивайте докато станат на гъст крем.

Добавете шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и разбърквайте с дървена лъжица.

Добавете пресятото със солта брашно на няколко пъти, като разбърквате с дървена лъжица и внимавате обема да не спада.

Изсипете сместа в тавата и изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
* Моят сладкиш се изпече за около 10 минути.
Ако е по-висок, може да са необходими до 20 минути.
При всички случаи проверете след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не го препичайте, защото ще стане сух!

Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади в тавата.

Крем:
250 гр Маскарпоне
250 гр заквасена сметана
100 гр пудра захар
около 1 ч.ч. пюрирани ягоди

Разбъркайте всички продукти с шпатула до еднородност.

Подреждане:
Изрежете кръгове от сладкиша. *Ако нямате рингове, може да използвате чаша.
В ринга поставете брауниса отгоре по стената подредете ягоди, разрязани на полувина.
Напълнете с крем и загладете.
*Ако нямате рингове, може да използвате чаша и да покриете вътрешността с прозрачно фолио.
Приберете във фризера докато стегне.
Извадете от ринга и поднесете.
* Ако оставите по-дълго време във фризера ще получите страхотен сладолед.

Сладко от ягоди с парченца плодове
рецепта от опаковката на Гелфикса



1 кг ягоди
500 гр захар
Gelfix extra 2:1


Измийте и подсушете ягодите, след което ги нарежете и поставете в тенджера с дебело дъно.
Смесете съдържанието на Гелфикса с 2 с.л. от захарта и го добавете към плодовете, разбъркайте добре.
Оставете на котлон да заври.
Добавете останалата захар и разбъркайте добре.
Варете на среден огън около 5 минути, като разбърквате непрекъснато с дървена лъжица.
Ако има пяна я отстранете.
Изсипете сладкото в измити и сухи буркани, затворете веднага и обърнете с капачките надолу, за да се херметизират.


На следващият ден тествайте сладкото:) с палачинки!
Този път направих палачинките с малко по-различно количество на брашното, исках да се вижда наситеният жълт цвят на яйцата. По принцип ги правя с повече брашно.


Палачинки:
4 яйца
4 с.л. захар
1 ч.ч. брашно
около 1-2 ч.ч. прясно мляко


Разбийте яйцата със захарта и добавете брашното по малко. Разбивайте с миксер.
Добавяйте от прясното мляко, докато получите сме с гъстота на боза.
Изпечете палачинките в нагорещен тефлонов тиган, намазан с масло или олио. Изпечете ги от двете страни.
Поднесете ги със сладко от ягоди.




16 коментара:

  1. Кате,какви вкусотии!Искам ги всичките!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, много ми харесват, всички до едно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е неустоимо вкусно, Кате!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, всичко е просто перфектно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце всичко е много вкусно.Като започна от неустоимото ягодово сладко с палачинки до бутер кошничките и Браунис тортичките които са много красиво декорирани и също неустоими.Поздрави и хубав уикенд ти желая Катенце!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, Кате, направо нямам думи, изящество. Поздравления. Слънчев ден, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  7. Ягодово пиршество в август - красива презентация!

    ОтговорИзтриване
  8. Да живеят ягодите ! Прекрасни рецепти, със сигурност ще ги пробваме.

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, невероятни вкуснотии си спретнала! Кошничките и брауниса са разкошни и много оригинални!
    Приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Истинска рапсодия от ягоди :)
    Всички предложения ми харесват Катенце ! Обичам ягодки и всичко направено с тях :)

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, може ли толкова красоти на едно място... Имай жал...
    Прекрасни са всички предложения, направо не знам кое бих предпочела - май от всичко. ;)
    Направо си магьосница, Кате! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова вкусно и ягодово изглеждат всичко, направо не мога да се нагледам на снимките, въпреки че все повече огладнявам от тях. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,как ти даде сърце да събереш цялата тази прелест в една убликация,направо ме разби!Кое по-напред да похваля не знам като всичко е жестоко красиво,поднесено с толкова много естетика и старание,а сниката с кошничката с ягоди е великолепна!Особено и това мохито дето си го мушнала така деликатно в кадър,е не....идвам да ти кажа Наздраве!Прегръдка най-сърдечна!

    ОтговорИзтриване
  14. Трудно се преглъща след подобен пост, снимки и предложения! Трудно ще се и спи. :)) Какви сънища сега ще има да сънувам, Кате! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  15. Всичко е чудесно, Кате! Едва преглъщам :)

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, направо ме разби с тази публикация! Ще сънувам твоята рапсодия от ягоди! Големи вкусотии!

    ОтговорИзтриване