сряда, 23 октомври 2013 г.

Мини баклавички с тиква и шоколад

Баницата с тиква е любима есенна класика у дома. Баклавата също, във всичките й вариации. Рецепта за мини баклавички съм показвала, баклавички с шоколад също. При Таничка пък има рецепта за охлювчета с ябълки и тиква.

Днес ще ви предложа един вариант, базирайки се на гръцката баклава с тиква, но с доста промени от мен. Представете си комбинация от тиква и лешници, обвити в сочни кори, покрити с шоколад с парченца портокал, експлозия от вкус, аромат и сладост. А след въпрос като този – „Има ли поне още 10” мисля, че не би трябвало да продължавам с описанието, а направо да ви покажа рецептата!:)



Продукти:
Фини кори за баница, щрудел
Тиква, настъргана
Захар
Лешници, счукани
Лешниково брашно
Шоколад Lindt Excellence Orange intense
Олио
За сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар





Приготвяне:
Загрейте в тиган малко олио и добавете настърганата тиква. Оставете я да се готви до омекване. В сух тефлонов тиган запечете за кратко лешниците/ ако са сурови/.

Може да оформите баклавичките по два начина:
1 - Разстелете един лист кора и намажете с олио. Изсипете от плънката, поръсете захар и лешници, покрийте с втори лист, намаслете и него и навийте на руло. Нарежете на малки рулца.

2 - Разстелете корите и ги нарежете на правоъгълници. За всяка баклавичка ще са ви нужни 2 малки правоъгълника.
Намажете първият правоъгълник леко с олио и поръсете около 1 с.л. от тиквата, като запазете краищата без плънка. Поръсете лешници и захар- около 1 ч.л.
Покрийте с вторият правоъгълник и го намажете с олио.
Подгънете краищата на дългата страна навътре, след което навийте от късата страна на руло.

Направете и останалите баклавички и ги подредете в намаслена тава.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 190-200 градуса до зачервяване – около 15 минути.





Извадете ги и ги оставете да се охладят. Направете захарен сироп : разбъркайте захарта и водата и оставете сиропа на котлон да се вари няколко минути.
Залейте баклавичките с горещият сироп, но внимателно, защото са много нежни.
Оставете да поемат от сиропа, докато се охладят. Извадете ги внимателно върху чиния или дъска и ги оставете да престоят така за около ½ час.
Начупете шоколада и го разтопете на водна баня или в микровълнова. Между 60 и 90 сек. На максимална степен. Разбъркайте и изсипете небрежно по 1 ч.л. върху баклавичките. Поръсете с лешниково брашно. Оставете в хладилник, докато се стегне шоколада.







13 коментара:

  1. Чудни баклавички,а в комбинация с тиква и шоколад са си истинско изкушение!
    Кате,много ми хареса идеята!Вземам си една за кафето. :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Сами по себе си отделните съставки ги обичам,но комбинацията е неустоима....Прекаляваш с тези съблазни,Кате!!!!!!!!!!Прегръщам те,момиче:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, все по-колоритно става местенцето ти, прекрасно е и днешното предложение.
    Желая ти красив есенен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Оле красота.Само докато ти гледам снимките,ми идва идва да дегустирам :) :) :)Чудни баклавички,Катенце ,много апетитни и с неустоима комбинация.Прегръдки бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  5. МММММ просто си просиш гости ,нали :)))))
    изкушението е огромно,изглежда умопомрачително,а и с тези аромати....
    прегръдки ,Кате!
    ще ги сънувам дълго време
    отивам да си правя нещо сладко

    ОтговорИзтриване
  6. Еха, какви баклавички, какъв аромат! Тиква, портокал, шоколад, лешници.. вкусотия, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова са ароматни, Кате!
    Благодаря за прекрасната идея :)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна комбинация от пищен вкус и аромат, красиви снимки и композиции - разкош...страхотна си, Кате,
    неустоимо предложение, как успяваш?!

    ОтговорИзтриване
  9. И сега ако нямаш поне още 10 е грехота да пускаш тези снимки,а аз да примижвам,защото ако отваря широко очите и рискувам да глътна монитора!Превъзходни банички,баклавички,тиквеници и както щеш го наречи,само изпращай по-скоро насам :) .
    Прегръдка от мен и ведър ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, не мога да устоя на тази вкусотия, грабвам си едно парче, а на теб хубав ден, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  11. Е ... сега да имаше едничка пред мен ... нямаше да и се размине :)
    Последната снимка ме изстрелва директно в кухнята за ревизия в хладилника :)

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятни снимки и рецепта, Катенце! Изкушена съм от комбинацията тиква и шоколад, сигурна съм, че е неустоимо вкусна. Прекрасен уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Да се почерпя виртуално :) Отново прекрасна идея и реализация :)

    ОтговорИзтриване